Nie jedz śniadania przed tą godziną. Dzięki temu kilogramy zaczną spadać

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ekspert radzi, o której godzinie najlepiej po nie sięgnąć. Dzięki temu szybciej schudniesz.

O której godzinie jeść śniadanie- Pyszności, źródło Canva, TwitterO której godzinie jeść śniadanie- Pyszności, źródło Canva, Twitter
Ewa

Wiele osób nie wyobraża sobie wyjścia z domu bez śniadania, inni z kolei unikają tego posiłku i stawiają raczej na lunch niż kanapki przed wyjściem do pracy. Nasze mamy i babcie zawsze powtarzały, że śniadanie trzeba zjeść jak król, żeby mieć siłę na naukę i pracę. O tym, że powinno być zbilansowane, pełnowartościowe, z obowiązkową porcją warzyw lub owoców, doskonale wiemy. Okazuje się jednak, że równie istotne jest to, o której godzinie sięgamy po pierwszy posiłek. Profesor z prestiżowej uczelni King's College w Londynie podpowiada, jak szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów.

O której godzinie jeść śniadanie na diecie?

Podczas próby zrzucenia zbędnych kilogramów istotne jest nie tylko to, co jemy, ale również to, jak jemy. Tim Spector, profesor epidemiologii genetycznej w King's College w Londynie, przyjrzał się nawykom żywieniowym i podał kilka wskazówek, dzięki którym zrzucimy jeszcze więcej kilogramów. Naukowiec uważa, że po śniadanie powinniśmy sięgnąć o godzinie 11:00. Przez lata nasz tryb życia się zmienił i przez codzienną gonitwę, obowiązki i inne czynniki wszystkie posiłki jadamy później niż nasi dziadkowie w analogicznym okresie.

Jelita je uwielbiają. Jedz codziennie na śniadanie, a poczujesz różnicę. Fot. Pixabay
Jelita je uwielbiają. Jedz codziennie na śniadanie, a poczujesz różnicę. Fot. Pixabay

Ważne jest utrzymanie 14-godzinnej przerwy między ostatnim posiłkiem jednego dnia a pierwszym daniem dnia drugiego. Dzięki temu pobudzamy nasz metabolizm do pracy, szybciej trawimy pokarm i w rezultacie łatwiej zrzucamy kilogramy. Utrzymanie takiego schematu przez kilka miesięcy pozwoli na schudnięcie dodatkowo od 2 do 5 kilogramów, bez wkładania jeszcze większego wysiłku czy kolejnej obcince kalorii.

Naukowiec wysnuł wnioski na podstawie badań

Jak to wśród naukowców bywa, nie były to tylko czcze wnioski wyciągnięte z kapelusza. Profesor Spector przeanalizował tryb życia członków tanzańskiego plemienia Hadza. Są to współcześni łowcy-zbieracze, wśród których nie występują choroby takie jak cukrzyca typu 2 (nabyta) i otyłość. Naukowiec z Londynu powiązał to z faktem ich trybu życia oraz tego, że po śniadania sięgają oni właśnie między 10:30 a 11:00.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie