Co imprezę robię podgryzuchy. Moi goście z sosem tysiąca wysp wcinają je aż miło

Słyszałeś kiedyś o podgryzuchach? To proste, pieczone kotlety, które sprawdzą się na imprezie, kinderbalu czy też na obiad. Wystarczy, że przygotujesz do nich sos, a wszyscy będą zajadać się ze smakiem.

Pogryzuchy, czyli pomysł na imprezową przekąskę. Pogryzuchy, czyli pomysł na imprezową przekąskę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Станислав Авдеев

Zbliża się impreza, a ty nie wiesz, co przygotować? Masz już dość banalnych sałatek czy finger foodów, które przygotowuje się godzinami? Poznaj prosty przepis na pogryzuchy. To pieczone kotlety z indyka, które są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Zrobisz je w mniej niż 10 minut, nie wliczając w to pieczenia. Pogryzuchy doskonale komponują się z sosem czosnkowym, tysiąca wysp, amerykańskim, słodko-kwaśnym czy pikantną sirrachą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Pogryzuchy to hit imprezy. Przygotujesz je w kilka chwil

Impreza wymaga przygotowań. Obejmuje to także imprezowe menu. Na stole powinny znaleźć się ciepłe i zimne przekąski. Co przygotować z tej okazji? Najczęściej przygotowujemy potrawy takie jak sałatka gyros, mini tortille, zapiekanki czy koreczki. To proste i smaczne dania, które są uwielbiane przez wszystkich, jednak ich przygotowanie zajmuje naprawdę dużo czasu.

Chcesz przygotować coś szybkiego? Wypróbuj przepis na podgryzuchy. To chrupiące kotlety z mięsa indyka z dodatkiem warzyw. Wystarczy, że podasz je z ulubionym sosem, a goście będą zajadać się ze smakiem. Podgryzuchy sprawdzą się też jako dietetyczny obiad. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Przygotowanie zajmie zaledwie 10 minut.

Poznaj prosty przepis, który można dowolnie modyfikować. Mięso z indyka można zamienić na kurczaka, a do masy możesz dodać też odrobinę sera, aby kolety ciągnęły się niczym popularne smażone paluszki serowe.

Pogryzuchy — przepis

  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • mała cukinia,
  • mała marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • olej,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • tymianek.
  • opcjonalnie: ser, inne, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Cukinię i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody i wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem odrobiny oleju.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i dorzuć ją na patelnię. Całość smaż przez 5 minut, aż warzywa widocznie się zarumienią.
  3. Wyciągnij dużą miskę i wrzuć do niej mięso. Dodaj jajko, przyprawy, podsmażone warzywa oraz bułkę tartą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a z masy uformuj niewielkie, płaskie kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Uformowane kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stp.C. i piecz je przez 30-40 minut. Podawaj z sosem czosnkowym, tysiąca wysp, sirachą lub keczupem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej