Co imprezę robię podgryzuchy. Moi goście z sosem tysiąca wysp wcinają je aż miło
Słyszałeś kiedyś o podgryzuchach? To proste, pieczone kotlety, które sprawdzą się na imprezie, kinderbalu czy też na obiad. Wystarczy, że przygotujesz do nich sos, a wszyscy będą zajadać się ze smakiem.
16.04.2024 16:08
Zbliża się impreza, a ty nie wiesz, co przygotować? Masz już dość banalnych sałatek czy finger foodów, które przygotowuje się godzinami? Poznaj prosty przepis na pogryzuchy. To pieczone kotlety z indyka, które są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Zrobisz je w mniej niż 10 minut, nie wliczając w to pieczenia. Pogryzuchy doskonale komponują się z sosem czosnkowym, tysiąca wysp, amerykańskim, słodko-kwaśnym czy pikantną sirrachą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pogryzuchy to hit imprezy. Przygotujesz je w kilka chwil
Impreza wymaga przygotowań. Obejmuje to także imprezowe menu. Na stole powinny znaleźć się ciepłe i zimne przekąski. Co przygotować z tej okazji? Najczęściej przygotowujemy potrawy takie jak sałatka gyros, mini tortille, zapiekanki czy koreczki. To proste i smaczne dania, które są uwielbiane przez wszystkich, jednak ich przygotowanie zajmuje naprawdę dużo czasu.
Chcesz przygotować coś szybkiego? Wypróbuj przepis na podgryzuchy. To chrupiące kotlety z mięsa indyka z dodatkiem warzyw. Wystarczy, że podasz je z ulubionym sosem, a goście będą zajadać się ze smakiem. Podgryzuchy sprawdzą się też jako dietetyczny obiad. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Przygotowanie zajmie zaledwie 10 minut.
Poznaj prosty przepis, który można dowolnie modyfikować. Mięso z indyka można zamienić na kurczaka, a do masy możesz dodać też odrobinę sera, aby kolety ciągnęły się niczym popularne smażone paluszki serowe.
Pogryzuchy — przepis
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- mała cukinia,
- mała marchewka,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- olej,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- tymianek.
- opcjonalnie: ser, inne, ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
- Cukinię i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody i wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem odrobiny oleju.
- Cebulę pokrój w kostkę i dorzuć ją na patelnię. Całość smaż przez 5 minut, aż warzywa widocznie się zarumienią.
- Wyciągnij dużą miskę i wrzuć do niej mięso. Dodaj jajko, przyprawy, podsmażone warzywa oraz bułkę tartą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a z masy uformuj niewielkie, płaskie kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Uformowane kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stp.C. i piecz je przez 30-40 minut. Podawaj z sosem czosnkowym, tysiąca wysp, sirachą lub keczupem.