Tę napoleonkę zrobisz bez pieczenia, a krem nie pójdzie w boczki

Płaty chrupiącego, maślanego ciasta przełożone muślinowym, intensywnie śmietankowym kremem. Słodkie, sycące i... niezwykle kaloryczne. Tak, mowa o napoleonce. To ciasto nie musi iść w boczki. Wystarczy, że przygotujesz je w nietypowy sposób.

Napoleonka bez pieczenia.Napoleonka bez pieczenia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Napoleonka to miłość od pierwszego kęsa. Nie można o niej zapomnieć. Chrupiące, maślane ciasto przekłada się słodkim, intensywnie śmietankowym kremem, a całość wieńczy cukier puder. To synonim prawdziwej rozpusty. Niestety, także tej kalorycznej. Kawałek ciasta to co najmniej 350 kcal. Można ją nieco "odchudzić". Poznaj przepis na napoleonkę w wersji "fit", która nie wymaga pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Napoleonka bez pieczenia. Poznaj genialny przepis

Napoleonka, nazywana także kremówką to jedno z najpopularniejszych ciast. Pierwowzorem napoleonki jest mille-feuille. To deser składający się z trzech warstw ciasta francuskiego, które przekłada się dżemem, bitą śmietaną lub kremem.

Napoleonkę wypiekano jeszcze przed wojną, jednak popularność tego wyjątkowego ciasta zawdzięczamy Janowi Pawłowi II, który wspominał je w jednym ze swoich przemówień. Tak zrodziły się "papieskie kremówki", które sprzedawane są w Wadowicach.

Przygotowanie napoleonki jest naprawdę czasochłonne, jednak efekt jest tego wart. Niestety, to ciasto obfituje w ogromną ilość kalorii. Niewielki kawałek ciasta to aż 350 kcal. Z tego powodu nie sięgamy po nią tak często, jakbyśmy chcieli.

Możesz też przygotować ją w nieco unowocześnionej wersji. Ciasto nie wymaga pieczenia, a przy tym, ma znacznie mniej kalorii niż znany nam oryginał. Nie oznacza to, że traci przy tym swój smak. Poznaj prosty przepis.

Napoleonka bez pieczenia — przepis

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych,
  • 1 l mleka,
  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 łyżki masła lub oleju kokosowego,
  • laska wanilii,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij patelnię i włącz gaz. Wsyp na nią kaszę jaglaną i praż ją przez kilka minut.
  2. Podprażoną kaszę przelej wrzątkiem, a następnie polej ją zimną wodą. Czynność powtórz dwa razy. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki.
  3. Wyciągnij garnek. Wsyp do niego kaszę i zalej ją 2 i 1/2 szklanki mleka. Dodaj cukier i laskę wanilii. Gotuj na wolnym ogniu aż do miękkości.
  4. Kiedy kasza zmięknie, wyjmij z niej wanilię, dodaj masło oraz resztę mleka. Całość zblenduj na gładki krem.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż herbatniki i przełóż je przygotowanym wcześniej kremem jaglanym. Wyrównaj go i przykryj go kolejną warstwą herbatników.
  6. Gotowe ciasto włóż go lodówki. Przed pokrojeniem oprósz je cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀