Tę napoleonkę zrobisz bez pieczenia, a krem nie pójdzie w boczki

Płaty chrupiącego, maślanego ciasta przełożone muślinowym, intensywnie śmietankowym kremem. Słodkie, sycące i... niezwykle kaloryczne. Tak, mowa o napoleonce. To ciasto nie musi iść w boczki. Wystarczy, że przygotujesz je w nietypowy sposób.

Napoleonka bez pieczenia.Napoleonka bez pieczenia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Napoleonka to miłość od pierwszego kęsa. Nie można o niej zapomnieć. Chrupiące, maślane ciasto przekłada się słodkim, intensywnie śmietankowym kremem, a całość wieńczy cukier puder. To synonim prawdziwej rozpusty. Niestety, także tej kalorycznej. Kawałek ciasta to co najmniej 350 kcal. Można ją nieco "odchudzić". Poznaj przepis na napoleonkę w wersji "fit", która nie wymaga pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Napoleonka bez pieczenia. Poznaj genialny przepis

Napoleonka, nazywana także kremówką to jedno z najpopularniejszych ciast. Pierwowzorem napoleonki jest mille-feuille. To deser składający się z trzech warstw ciasta francuskiego, które przekłada się dżemem, bitą śmietaną lub kremem.

Napoleonkę wypiekano jeszcze przed wojną, jednak popularność tego wyjątkowego ciasta zawdzięczamy Janowi Pawłowi II, który wspominał je w jednym ze swoich przemówień. Tak zrodziły się "papieskie kremówki", które sprzedawane są w Wadowicach.

Przygotowanie napoleonki jest naprawdę czasochłonne, jednak efekt jest tego wart. Niestety, to ciasto obfituje w ogromną ilość kalorii. Niewielki kawałek ciasta to aż 350 kcal. Z tego powodu nie sięgamy po nią tak często, jakbyśmy chcieli.

Możesz też przygotować ją w nieco unowocześnionej wersji. Ciasto nie wymaga pieczenia, a przy tym, ma znacznie mniej kalorii niż znany nam oryginał. Nie oznacza to, że traci przy tym swój smak. Poznaj prosty przepis.

Napoleonka bez pieczenia — przepis

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych,
  • 1 l mleka,
  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 łyżki masła lub oleju kokosowego,
  • laska wanilii,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij patelnię i włącz gaz. Wsyp na nią kaszę jaglaną i praż ją przez kilka minut.
  2. Podprażoną kaszę przelej wrzątkiem, a następnie polej ją zimną wodą. Czynność powtórz dwa razy. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki.
  3. Wyciągnij garnek. Wsyp do niego kaszę i zalej ją 2 i 1/2 szklanki mleka. Dodaj cukier i laskę wanilii. Gotuj na wolnym ogniu aż do miękkości.
  4. Kiedy kasza zmięknie, wyjmij z niej wanilię, dodaj masło oraz resztę mleka. Całość zblenduj na gładki krem.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż herbatniki i przełóż je przygotowanym wcześniej kremem jaglanym. Wyrównaj go i przykryj go kolejną warstwą herbatników.
  6. Gotowe ciasto włóż go lodówki. Przed pokrojeniem oprósz je cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat