Tę napoleonkę zrobisz bez pieczenia, a krem nie pójdzie w boczki
Płaty chrupiącego, maślanego ciasta przełożone muślinowym, intensywnie śmietankowym kremem. Słodkie, sycące i... niezwykle kaloryczne. Tak, mowa o napoleonce. To ciasto nie musi iść w boczki. Wystarczy, że przygotujesz je w nietypowy sposób.
13.02.2024 14:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Napoleonka to miłość od pierwszego kęsa. Nie można o niej zapomnieć. Chrupiące, maślane ciasto przekłada się słodkim, intensywnie śmietankowym kremem, a całość wieńczy cukier puder. To synonim prawdziwej rozpusty. Niestety, także tej kalorycznej. Kawałek ciasta to co najmniej 350 kcal. Można ją nieco "odchudzić". Poznaj przepis na napoleonkę w wersji "fit", która nie wymaga pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Napoleonka bez pieczenia. Poznaj genialny przepis
Napoleonka, nazywana także kremówką to jedno z najpopularniejszych ciast. Pierwowzorem napoleonki jest mille-feuille. To deser składający się z trzech warstw ciasta francuskiego, które przekłada się dżemem, bitą śmietaną lub kremem.
Napoleonkę wypiekano jeszcze przed wojną, jednak popularność tego wyjątkowego ciasta zawdzięczamy Janowi Pawłowi II, który wspominał je w jednym ze swoich przemówień. Tak zrodziły się "papieskie kremówki", które sprzedawane są w Wadowicach.
Przygotowanie napoleonki jest naprawdę czasochłonne, jednak efekt jest tego wart. Niestety, to ciasto obfituje w ogromną ilość kalorii. Niewielki kawałek ciasta to aż 350 kcal. Z tego powodu nie sięgamy po nią tak często, jakbyśmy chcieli.
Możesz też przygotować ją w nieco unowocześnionej wersji. Ciasto nie wymaga pieczenia, a przy tym, ma znacznie mniej kalorii niż znany nam oryginał. Nie oznacza to, że traci przy tym swój smak. Poznaj prosty przepis.
Napoleonka bez pieczenia — przepis
Składniki:
- 250 g herbatników maślanych,
- 1 l mleka,
- szklanka kaszy jaglanej,
- 6 łyżek cukru,
- 4 łyżki masła lub oleju kokosowego,
- laska wanilii,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Wyciągnij patelnię i włącz gaz. Wsyp na nią kaszę jaglaną i praż ją przez kilka minut.
- Podprażoną kaszę przelej wrzątkiem, a następnie polej ją zimną wodą. Czynność powtórz dwa razy. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki.
- Wyciągnij garnek. Wsyp do niego kaszę i zalej ją 2 i 1/2 szklanki mleka. Dodaj cukier i laskę wanilii. Gotuj na wolnym ogniu aż do miękkości.
- Kiedy kasza zmięknie, wyjmij z niej wanilię, dodaj masło oraz resztę mleka. Całość zblenduj na gładki krem.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż herbatniki i przełóż je przygotowanym wcześniej kremem jaglanym. Wyrównaj go i przykryj go kolejną warstwą herbatników.
- Gotowe ciasto włóż go lodówki. Przed pokrojeniem oprósz je cukrem pudrem.