Strzelczyk zrobił zrazy inaczej. Wyszły soczyste i delikatne

Masz ochotę na zrazy, ale nie wiesz do końca, jak je przygotować? Z pomocą przychodzi mistrz domowej kuchni. Tomasz Strzelczyk zademonstrował swój przepis na to smaczne i pożywne danie. Lepszej wersji tej potrawy już nie znajdziesz!

Zrazy Tomasza Strzelczyka. Kucharz użył nietypowego mięsaZrazy Tomasza Strzelczyka. Kucharz użył nietypowego mięsa
Źródło zdjęć: © Facebook, YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Wiele osób lubi jeść zrazy, ale odczuwa naturalny lęk przed ich przygotowaniem. Nie jest to do końca niezrozumiały mechanizm. Zrazy uchodzą za danie dość trudne, które bardzo łatwo zepsuć, sprawiając, że mięso wyjdzie twarde i niesmaczne. Ponieważ totalnie pojmujemy takie obawy, nie moglibyśmy nie podzielić się z tobą przepisem na zrazy samego Tomasza Strzelczyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Mistrz kuchni i gwiazdor kulinarnego YouTube pokazał swój sposób na tę znaną i lubianą potrawę. Strzelczyk przygotowuje swoje zrazy z nietypowego mięsa — żeberek. Dodatkowo kucharz wzbogaca swoje mięsne danie solidną porcją boczku. Dzięki tym trikom zrazy wychodzą niezwykle soczyste i kruche. Warto się na to skusić!

Zrazy według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek,
  • 1 kg boczku wędzonego,
  • 3 papryki,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 papryczki chili,
  • 600 ml passaty pomidorowej,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka oregano,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zrazy z żeberek? Dla Strzelczyka to żaden problem
Zrazy z żeberek? Dla Strzelczyka to żaden problem © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
  1. Cebulę, paprykę i czosnek posiekaj. Wszystkie te składniki podsmaż w garnku. Następnie zalej je sosem pomidorowym i dopraw wymienionymi w przepisie przyprawami. Całość wymieszaj i gotuj.
  2. Żeberka podziel na części. Dopraw je solą i pieprzem. Na każdej porcji połóż po plastrze boczku. Zawiń z mięsa rulony i zabezpiecz sznurkiem. Na koniec natrzyj żeberkowe zrazy przyprawami.
  3. Rulony z mięsa obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  4. W międzyczasie zblenduj ugotowane warzywa. Powstałą masę wlej do smażących się żeberek.
  5. Teraz duś zrazy pod przykryciem do momentu, w którym staną się już mięciutkie. Skosztuj sosu i w razie potrzeby dopraw jeszcze suszonymi ziołami. Podawaj z ziemniakami i delektuj się delikatnymi zrazami z żeberek. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki