Strzelczyk zrobił zrazy inaczej. Wyszły soczyste i delikatne

Masz ochotę na zrazy, ale nie wiesz do końca, jak je przygotować? Z pomocą przychodzi mistrz domowej kuchni. Tomasz Strzelczyk zademonstrował swój przepis na to smaczne i pożywne danie. Lepszej wersji tej potrawy już nie znajdziesz!

Zrazy Tomasza Strzelczyka. Kucharz użył nietypowego mięsaZrazy Tomasza Strzelczyka. Kucharz użył nietypowego mięsa
Źródło zdjęć: © Facebook, YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Wiele osób lubi jeść zrazy, ale odczuwa naturalny lęk przed ich przygotowaniem. Nie jest to do końca niezrozumiały mechanizm. Zrazy uchodzą za danie dość trudne, które bardzo łatwo zepsuć, sprawiając, że mięso wyjdzie twarde i niesmaczne. Ponieważ totalnie pojmujemy takie obawy, nie moglibyśmy nie podzielić się z tobą przepisem na zrazy samego Tomasza Strzelczyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Mistrz kuchni i gwiazdor kulinarnego YouTube pokazał swój sposób na tę znaną i lubianą potrawę. Strzelczyk przygotowuje swoje zrazy z nietypowego mięsa — żeberek. Dodatkowo kucharz wzbogaca swoje mięsne danie solidną porcją boczku. Dzięki tym trikom zrazy wychodzą niezwykle soczyste i kruche. Warto się na to skusić!

Zrazy według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek,
  • 1 kg boczku wędzonego,
  • 3 papryki,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 papryczki chili,
  • 600 ml passaty pomidorowej,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka oregano,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zrazy z żeberek? Dla Strzelczyka to żaden problem
Zrazy z żeberek? Dla Strzelczyka to żaden problem © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
  1. Cebulę, paprykę i czosnek posiekaj. Wszystkie te składniki podsmaż w garnku. Następnie zalej je sosem pomidorowym i dopraw wymienionymi w przepisie przyprawami. Całość wymieszaj i gotuj.
  2. Żeberka podziel na części. Dopraw je solą i pieprzem. Na każdej porcji połóż po plastrze boczku. Zawiń z mięsa rulony i zabezpiecz sznurkiem. Na koniec natrzyj żeberkowe zrazy przyprawami.
  3. Rulony z mięsa obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  4. W międzyczasie zblenduj ugotowane warzywa. Powstałą masę wlej do smażących się żeberek.
  5. Teraz duś zrazy pod przykryciem do momentu, w którym staną się już mięciutkie. Skosztuj sosu i w razie potrzeby dopraw jeszcze suszonymi ziołami. Podawaj z ziemniakami i delektuj się delikatnymi zrazami z żeberek. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy