Co niedzielę muszę robić tę surówkę z kapusty pekińskiej. Inaczej mąż nie daje mi spokoju

Surówka z kapusty pekińskiej jest jednym z najbardziej klasycznych warzywnych dodatków do obiadu. Cieszymy się jej smakiem w różnorodnych wersjach, eksperymentując z kombinacjami warzyw, ziół i sosów. Często jednak okazuje się, że to najprostsze rozwiązania są najbardziej satysfakcjonujące. Dlatego warto spróbować przepisu na surówkę, która z pewnością zyska uznanie domowników.

Surówka z pekińskiejSurówka z pekińskiej
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Jennifer A Smith

To jedna z najprostszych wersji surówki z kapusty pekińskiej. Nie potrzebujesz wielu składników, aby stworzyć aromatyczny i pełny smaku dodatek do obiadu. Dla mojego męża surówka z pekińskiej do obiadu jest jak rytuał. Mógłby jeść ją z samymi ziemniakami. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Surówka z pekińskiej do obiadu. Jaką przygotować?

Większość surówek z kapusty pekińskiej zawiera w składzie majonez. Jednak w połączeniu z ciężkim obiadem taki dodatek może spowodować jedynie niestrawność. Dlatego warto zapomnieć o majonezie czy innych zawiesistych sosach stworzonych na bazie tego produktu. Zamiast tego warzywa wymieszaj z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.

Śmietana doskonale komponuje się ze słodkością jabłka i kukurydzy. Ponadto, ze względu na obecność tłuszczu w swoim składzie, jest nośnikiem smaku. Śmietana jest również mniej kaloryczna od majonezu oraz zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę. Do surówki z kapusty pekińskiej możesz też dodać jogurt naturalny.

Kapusta pekińska
Kapusta pekińska © Pixabay

Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu do obiadu. Przepis

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 2 słodkie jabłka,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 por,
  • 3-4 marchewki sporej wielkości,
  • jogurt naturalny lub śmietana 18-proc.,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną sałatę pekińską posiekaj i umieść w misce.
  2. Jabłka i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj jabłka na tarce, na dużych oczkach. Pora obierz z wierzchnich liści, następnie umyj i poszatkuj na drobno.
  3. Warzywa dodaj do sałaty pekińskiej, następnie dorzuć kukurydzę i jogurt bądź śmietanę 18-proc. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Surówkę włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj ją siekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia