Co niedzielę muszę robić tę surówkę z kapusty pekińskiej. Inaczej mąż nie daje mi spokoju
Surówka z kapusty pekińskiej jest jednym z najbardziej klasycznych warzywnych dodatków do obiadu. Cieszymy się jej smakiem w różnorodnych wersjach, eksperymentując z kombinacjami warzyw, ziół i sosów. Często jednak okazuje się, że to najprostsze rozwiązania są najbardziej satysfakcjonujące. Dlatego warto spróbować przepisu na surówkę, która z pewnością zyska uznanie domowników.
20.02.2024 19:57
To jedna z najprostszych wersji surówki z kapusty pekińskiej. Nie potrzebujesz wielu składników, aby stworzyć aromatyczny i pełny smaku dodatek do obiadu. Dla mojego męża surówka z pekińskiej do obiadu jest jak rytuał. Mógłby jeść ją z samymi ziemniakami. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z pekińskiej do obiadu. Jaką przygotować?
Większość surówek z kapusty pekińskiej zawiera w składzie majonez. Jednak w połączeniu z ciężkim obiadem taki dodatek może spowodować jedynie niestrawność. Dlatego warto zapomnieć o majonezie czy innych zawiesistych sosach stworzonych na bazie tego produktu. Zamiast tego warzywa wymieszaj z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.
Śmietana doskonale komponuje się ze słodkością jabłka i kukurydzy. Ponadto, ze względu na obecność tłuszczu w swoim składzie, jest nośnikiem smaku. Śmietana jest również mniej kaloryczna od majonezu oraz zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę. Do surówki z kapusty pekińskiej możesz też dodać jogurt naturalny.
Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu do obiadu. Przepis
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 2 słodkie jabłka,
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 1 por,
- 3-4 marchewki sporej wielkości,
- jogurt naturalny lub śmietana 18-proc.,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Oczyszczoną sałatę pekińską posiekaj i umieść w misce.
- Jabłka i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj jabłka na tarce, na dużych oczkach. Pora obierz z wierzchnich liści, następnie umyj i poszatkuj na drobno.
- Warzywa dodaj do sałaty pekińskiej, następnie dorzuć kukurydzę i jogurt bądź śmietanę 18-proc. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem.
- Surówkę włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj ją siekaną natką pietruszki.