Co niedzielę muszę robić tę surówkę z kapusty pekińskiej. Inaczej mąż nie daje mi spokoju

Surówka z kapusty pekińskiej jest jednym z najbardziej klasycznych warzywnych dodatków do obiadu. Cieszymy się jej smakiem w różnorodnych wersjach, eksperymentując z kombinacjami warzyw, ziół i sosów. Często jednak okazuje się, że to najprostsze rozwiązania są najbardziej satysfakcjonujące. Dlatego warto spróbować przepisu na surówkę, która z pewnością zyska uznanie domowników.

Surówka z pekińskiejSurówka z pekińskiej
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Jennifer A Smith
SKOMENTUJ

To jedna z najprostszych wersji surówki z kapusty pekińskiej. Nie potrzebujesz wielu składników, aby stworzyć aromatyczny i pełny smaku dodatek do obiadu. Dla mojego męża surówka z pekińskiej do obiadu jest jak rytuał. Mógłby jeść ją z samymi ziemniakami. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Surówka z pekińskiej do obiadu. Jaką przygotować?

Większość surówek z kapusty pekińskiej zawiera w składzie majonez. Jednak w połączeniu z ciężkim obiadem taki dodatek może spowodować jedynie niestrawność. Dlatego warto zapomnieć o majonezie czy innych zawiesistych sosach stworzonych na bazie tego produktu. Zamiast tego warzywa wymieszaj z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.

Śmietana doskonale komponuje się ze słodkością jabłka i kukurydzy. Ponadto, ze względu na obecność tłuszczu w swoim składzie, jest nośnikiem smaku. Śmietana jest również mniej kaloryczna od majonezu oraz zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę. Do surówki z kapusty pekińskiej możesz też dodać jogurt naturalny.

Kapusta pekińska
Kapusta pekińska © Pixabay

Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu do obiadu. Przepis

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 2 słodkie jabłka,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 por,
  • 3-4 marchewki sporej wielkości,
  • jogurt naturalny lub śmietana 18-proc.,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną sałatę pekińską posiekaj i umieść w misce.
  2. Jabłka i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj jabłka na tarce, na dużych oczkach. Pora obierz z wierzchnich liści, następnie umyj i poszatkuj na drobno.
  3. Warzywa dodaj do sałaty pekińskiej, następnie dorzuć kukurydzę i jogurt bądź śmietanę 18-proc. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Surówkę włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj ją siekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki