Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa

Jeszcze dziś klasyka polskiej kuchni może pojawić się na twoim stole. Zrób knedle ze śliwkami, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Będą smakować jak te jedzone u babci. Sekretem takich knedli jest dobór odpowiednich ziemniaków, mąki i śliwek. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku, jak zrobić kluski ziemniaczane z owocami, znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • około 200 g mąki pszennej typ 550,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.

Pozostałe składniki:

  • 10 śliwek węgierek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ szkl. bułki tartej,
  • 50 g masła,
  • śmietana 18 proc.

O czym warto pamiętać:

  • Do przygotowania knedli wybierz ziemniaki typu BC lub C. Po ugotowaniu bardzo łatwo się z nimi pracuje, bo szybko się rozpadają. Bez problemu przeciśniesz je przez praskę na gładką masę, która świetnie połączy się z pozostałymi składnikami na knedle. 
  • Kolejny ważny element to mąka. Do przepisu użyliśmy mąki pszennej typ 550, która razem z mąką ziemniaczaną i mączystymi ziemniakami tworzy gładkie, elastyczne i puszyste ciasto. Praca z takim materiałem to czysta przyjemność.
  • Wybierając odmianę śliwek do knedli, warto postawić na węgierki. Choć są równie słodkie jak inne odmiany, to wyróżnia je jednocześnie nutka kwaskowatości, która nada knedlom dodatkowych walorów smakowych. Co więcej, śliwki węgierki mają zwarty miąższ, który po ugotowaniu zachowa formę. Nie musisz obawiać się więc, że soki wypływające z owocu uszkodzą strukturę knedla.
  • Gotowe kluski wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je ok. 5 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
  • Knedle ze śliwkami podawaj ze śmietaną i posypką z bułki tartej oraz masła. Świetnie sprawdzą się tu również prażone migdały.
  • Z wyżej podanych proporcji wychodzi 10 knedli.
Do knedli ze śliwkami świetnie pasują również prażone migdały
Do knedli ze śliwkami świetnie pasują również prażone migdały © Pyszności
Więcej wideo
Robią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywnaRobią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywna
Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchniChrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnikaSchab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składnikówWłoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Nie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościamiNie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościami
Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu latKopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodziankaKremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis