Jeszcze dziś klasyka polskiej kuchni może pojawić się na twoim stole. Zrób knedle ze śliwkami, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Będą smakować jak te jedzone u babci. Sekretem takich knedli jest dobór odpowiednich ziemniaków, mąki i śliwek. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku, jak zrobić kluski ziemniaczane z owocami, znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na ciasto:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- około 200 g mąki pszennej typ 550,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.
Pozostałe składniki:
- 10 śliwek węgierek,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ szkl. bułki tartej,
- 50 g masła,
- śmietana 18 proc.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania knedli wybierz ziemniaki typu BC lub C. Po ugotowaniu bardzo łatwo się z nimi pracuje, bo szybko się rozpadają. Bez problemu przeciśniesz je przez praskę na gładką masę, która świetnie połączy się z pozostałymi składnikami na knedle.
- Kolejny ważny element to mąka. Do przepisu użyliśmy mąki pszennej typ 550, która razem z mąką ziemniaczaną i mączystymi ziemniakami tworzy gładkie, elastyczne i puszyste ciasto. Praca z takim materiałem to czysta przyjemność.
- Wybierając odmianę śliwek do knedli, warto postawić na węgierki. Choć są równie słodkie jak inne odmiany, to wyróżnia je jednocześnie nutka kwaskowatości, która nada knedlom dodatkowych walorów smakowych. Co więcej, śliwki węgierki mają zwarty miąższ, który po ugotowaniu zachowa formę. Nie musisz obawiać się więc, że soki wypływające z owocu uszkodzą strukturę knedla.
- Gotowe kluski wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je ok. 5 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
- Knedle ze śliwkami podawaj ze śmietaną i posypką z bułki tartej oraz masła. Świetnie sprawdzą się tu również prażone migdały.
- Z wyżej podanych proporcji wychodzi 10 knedli.