Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa

Jeszcze dziś klasyka polskiej kuchni może pojawić się na twoim stole. Zrób knedle ze śliwkami, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Będą smakować jak te jedzone u babci. Sekretem takich knedli jest dobór odpowiednich ziemniaków, mąki i śliwek. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku, jak zrobić kluski ziemniaczane z owocami, znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • około 200 g mąki pszennej typ 550,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.

Pozostałe składniki:

  • 10 śliwek węgierek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ szkl. bułki tartej,
  • 50 g masła,
  • śmietana 18 proc.

O czym warto pamiętać:

  • Do przygotowania knedli wybierz ziemniaki typu BC lub C. Po ugotowaniu bardzo łatwo się z nimi pracuje, bo szybko się rozpadają. Bez problemu przeciśniesz je przez praskę na gładką masę, która świetnie połączy się z pozostałymi składnikami na knedle. 
  • Kolejny ważny element to mąka. Do przepisu użyliśmy mąki pszennej typ 550, która razem z mąką ziemniaczaną i mączystymi ziemniakami tworzy gładkie, elastyczne i puszyste ciasto. Praca z takim materiałem to czysta przyjemność.
  • Wybierając odmianę śliwek do knedli, warto postawić na węgierki. Choć są równie słodkie jak inne odmiany, to wyróżnia je jednocześnie nutka kwaskowatości, która nada knedlom dodatkowych walorów smakowych. Co więcej, śliwki węgierki mają zwarty miąższ, który po ugotowaniu zachowa formę. Nie musisz obawiać się więc, że soki wypływające z owocu uszkodzą strukturę knedla.
  • Gotowe kluski wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je ok. 5 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
  • Knedle ze śliwkami podawaj ze śmietaną i posypką z bułki tartej oraz masła. Świetnie sprawdzą się tu również prażone migdały.
  • Z wyżej podanych proporcji wychodzi 10 knedli.
Do knedli ze śliwkami świetnie pasują również prażone migdały
Do knedli ze śliwkami świetnie pasują również prażone migdały © Pyszności
Więcej wideo
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
To zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurkaTo zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurka
Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"
Wydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkęWydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkę
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek