WAŻNE
TERAZ

Dywersje na polskich kolejach. Trop prowadzi do GRU

Bez tego nie ma czeskiej kuchni. To danie smakuje obłędnie

Są miękkie, puszyste i cudownie chłoną każdy sos. Knedliki to prawdziwa wizytówka czeskiej kuchni – dodatek, który łatwo zamienić w pełnoprawne danie, pełne aromatu i domowego ciepła.

Knedliki to czeskie danie narodoweKnedliki to czeskie danie narodowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czeska kuchnia uchodzi za sycącą i konkretną. Gulasze, pieczone mięsa (na przykład uwielbiana w Czechach pieczona kaczka) czy aromatyczne ryby mają swój niepowtarzalny smak, ale to właśnie knedliki sprawiają, że talerz wygląda i smakuje jak z prawdziwej praskiej gospody. Te mięciutkie kluski drożdżowe najczęściej traktuje się jako dodatek, jednak dzięki prostym trikom (jak na przykład dodanie karmelizowanej cebulki) mogą stać się samodzielnym, rozgrzewającym daniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku

Dlaczego warto jeść knedliki?

Knedliki to nie tylko kuchenny "wypełniacz". Węglowodany dostarczają energii, a ich delikatna struktura świetnie komponuje się z cięższymi potrawami, równoważąc smak. Dodanie cebulki sprawia, że dostajemy też porcję naturalnych przeciwutleniaczy i minerałów. To idealny posiłek na chłodniejsze dni, bo syci, rozgrzewa i daje poczucie domowego komfortu. A do tego jest smaczny i bardzo pożywny.

Przepis na czeskie knedliki z karmelizowaną cebulką

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 bułki kajzerki (najlepiej czerstwe), pokrojone w kostkę.

Do podania:

  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Lekko podgrzej mleko, dodaj drożdże, cukier i odrobinę mąki, odstaw na 15 minut.
  2. Wymieszaj zaczyn z resztą mąki, solą, jajkiem i roztopionym masłem, dodaj bułki. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw na godzinę.
  3. Podziel na 2-3 części, uformuj wałki i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
  4. W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, podsmaż na maśle z cukrem i szczyptą soli, aż zmięknie i się skarmelizuje.
  5. Knedliki pokrój w plastry, podawaj polane cebulką. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa lub pełne, wegetariańskie danie.

Knedliki to kwintesencja czeskiej kuchni: są proste, sycące i pełne smaku. Dzięki karmelizowanej cebulce zmieniają się w potrawę, której nie trzeba niczym uzupełniać. Spróbujesz raz i odtąd Praga będzie ci się kojarzyć nie tylko z piwem, ale też z tym aromatycznym daniem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się