Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi

Tilapia, popularna ryba na polskich stołach, budzi kontrowersje wśród dietetyków. Jej hodowla często wiąże się z użyciem antybiotyków i hormonów, co może wpływać na zdrowie konsumentów.

Czy tilapia to zdrowa ryba?Czy tilapia to zdrowa ryba?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kostrez
Karol Wiak

Tilapia, choć ceniona za delikatny smak i niską kaloryczność, nie jest najlepszym wyborem dla zdrowia. Dietetycy ostrzegają, że jej hodowla często odbywa się w zanieczyszczonych wodach, co może prowadzić do obecności szkodliwych substancji w mięsie.

Tilapia - co to za ryba?

Tilapia to rodzaj słodkowodnych ryb pochodzących głównie z Afryki, choć obecnie hodowane są na całym świecie. Są znane z łagodnego smaku i delikatnego mięsa, dzięki czemu często trafiają na stoły w formie filetów, smażona, grillowana lub gotowana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Tilapia jest rybą łatwą w hodowli, szybko rośnie i jest odporna na choroby, co czyni ją popularną w akwakulturze. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i przyzwoitą ilość białka, stanowi lekkie źródło pożywienia.

Dlaczego tilapia budzi kontrowersje?

Tilapia jest często hodowana w warunkach, które sprzyjają rozwojowi bakterii i zanieczyszczeń. Hodowcy, aby przyspieszyć wzrost ryb, stosują antybiotyki i hormony. To sprawia, że tilapia może zawierać niepożądane substancje, które trafiają na nasze talerze.

Badania wykazały, że tilapia może zawierać metale ciężkie, takie jak kadm, w stężeniach przekraczających normy. Kadm gromadzi się w organizmie, wpływając negatywnie na zdrowie, szczególnie na funkcjonowanie nerek.

Jakie ryby wybierać?

Zamiast tilapii, dietetycy zalecają wybór tłustych ryb morskich, takich jak łosoś, sardynki czy makrela. Te gatunki są bogate w kwasy omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu.

Kupując ryby, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Ryby z certyfikowanych hodowli, takich jak ASC, są wolne od antybiotyków i hormonów, co czyni je bezpieczniejszym wyborem.

Według zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, powinniśmy spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, w tym raz ryby tłuste. To zapewnia odpowiednią ilość kwasów omega-3 w diecie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀