PoradyW Ameryce i we Włoszech od lat zakazana. Polacy co tydzień rzucają na patelnię i się zajadają

W Ameryce i we Włoszech od lat zakazana. Polacy co tydzień rzucają na patelnię i się zajadają

Dlaczego panga jest tak niezdrowa?
Dlaczego panga jest tak niezdrowa?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.10.2024 14:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Panga, ryba chętnie wybierana przez polskich konsumentów, w wielu innych krajach budzi duże kontrowersje. Dlaczego tak popularny w Polsce gatunek jest zakazany w Stanach Zjednoczonych i we Włoszech? Czy rzeczywiście warto po nią sięgać?

Panga, popularna w polskich sklepach ryba, cieszy się sporym zainteresowaniem wśród konsumentów, głównie ze względu na jej niską cenę i łagodny smak. Choć w Polsce trafia regularnie na stoły, w Stanach Zjednoczonych i we Włoszech jej sprzedaż jest zakazana. Decyzja ta wynika z obaw dotyczących jakości tej ryby, szczególnie w kontekście warunków, w jakich jest hodowana. Czy Polacy powinni także zastanowić się nad jej konsumpcją?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego panga jest tak tania?

Niska cena pangi to efekt intensywnej hodowli w sztucznych warunkach. Ryby te są hodowane w ogromnych ilościach w niewielkich basenach, gdzie warunki sanitarne pozostawiają wiele do życzenia. Taki sposób hodowli sprzyja rozwojowi chorób i zanieczyszczeniu mięsa różnymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia.

Co kryje się w mięsie pangi?

  • Metale ciężkie: Ze względu na zanieczyszczone środowisko, w którym żyją, pangi kumulują w swoich organizmach metale ciężkie, takie jak rtęć. Spożywanie takiej ryby może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
  • Hormony wzrostu: Aby przyspieszyć wzrost ryb, często stosuje się hormony. Spożywanie takiego mięsa może mieć negatywny wpływ na układ hormonalny człowieka.
  • Pasożyty: Wskaźnik występowania pasożytów w mięsie pangi jest bardzo wysoki. Niewłaściwie przygotowana ryba może być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych.
  • Brak wartości odżywczych: W porównaniu z innymi gatunkami ryb, panga jest uboga w kwasy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dlaczego panga jest zakazana w niektórych krajach?

Stany Zjednoczone i Włochy, które zakazały importu pangi, powołały się na wyniki badań naukowych, które potwierdziły obecność szkodliwych substancji w mięsie tej ryby. Dodatkowo, warunki hodowli pangi w wielu krajach nie spełniają europejskich norm sanitarnych.

Czy warto jeść pangę?

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, warto zastanowić się, czy warto ryzykować swoje zdrowie, spożywając pangę. Istnieje wiele innych, zdrowszych alternatyw, takich jak łosoś, tuńczyk czy dorsz. Wybierając ryby, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie i sposób hodowli.