Zdrowa polska ryba niesłusznie przegrywa z dorszem. Ma soczyste mięso i delikatny smak

Flądra to zdrowa ryba
Flądra to zdrowa ryba
Źródło zdjęć: © Canva | hiphoto40

01.10.2024 12:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ryba ta ma nieco zszarganą opinię. Flądrami zwykliśmy nazywać mniej lubiane znajome, mimo że sama flądra nikomu niczym nie szkodzi. Ba! To jedna ze zdrowszych bałtyckich ryb, a do tego ma wyróżniający się kształt, soczyste mięso i delikatny smak.

Flądra bałtycka, zwana także stornią, dostępna jest z połowów bałtyckich. Istotne jest, by znać lub mieć pod ręką łacińską nazwę ryby - Platychthys flesus. Dlaczego? Dzięki temu można odróżnić rodzimą rybę od importowanych. Populacja flądry, mimo intensywnych połowów, jest nadal obfita, co stoi w zupełnym przeciwieństwie do dorsza, którego zasoby są przełowione. Flądra ma unikalną budowę – jej ciało jest płaskie asymetryczne, a oczy znajdują się po jednej stronie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy flądra jest zdrowa?

Mięso flądry jest niskokaloryczne, zawiera mało cholesterolu i jest bogate w pełnowartościowe białko, w tym aminokwasy egzogenne. Flądra, choć nietłusta, zawiera dużo kwasów omega-3: EPA i DHA. Kwasy te są kluczowe w profilaktyce chorób układu krążenia, łagodzeniu objawów zapalnych, działaniu układu nerwowego, wspieraniu procesów koncentracji i zmniejszaniu ryzyka depresji.

Flądra jest bogatym źródłem selenu (100 g ryby pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten mikroelement). Selen jest niezbędny do produkcji wielu enzymów, wspiera system odpornościowy i chroni przed toksynami, ponadto działa jako silny przeciwutleniacz, neutralizując wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia i rozwój chorób, w tym nowotworów. Flądra zawiera również dużo fosforu, który jest niezbędny dla zdrowia kości, zębów, układu nerwowego i serca, a także pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Flądra dostarcza witamin z grupy B, szczególnie tiaminy, która jest ważna dla funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, oraz kobalaminy, biorącej udział w powstawaniu czerwonych krwinek oraz metabolizmie węglowodanów i tłuszczów.

Flądra ma soczyste i delikatne mięso
Flądra ma soczyste i delikatne mięso © Canva | egiss

Czy flądra jest zanieczyszczona?

Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy informuje, że poziomy substancji, takich jak: pestycydy chloroorganiczne, polichlorowane biefenyle, dioksyny, występują w mięśniach flądry bałtyckiej na poziomach niższych niż dopuszczalne limity. Podobnie jest z metalami toksycznymi, tj. kadmem, ołowiem i rtęcią.

"Jeżeli odniesiemy się do kadmu i ołowiu, to ich zawartości w mięśniach flądry są niższe niż np. w zbożach czy warzywach. Wyniki naszych badań, prowadzonych od ponad dwóch dekad, wskazują, że dla flądry (innych ryb również) stężenia dopuszczalne w żywności nie były przekroczone i stanowią one około 1-3 proc. limitu. Większą uwagę należy zwrócić na rtęć, która w rybach występuje na wyższym poziomie, niż w innych rodzajach żywności. Rtęć we flądrze stanowi około 10 proc. bezpiecznego limitu" - wskazuje MIR-PIB.

Ze względu na to, że flądra nie kumuluje dużych ilości rtęci oraz innych zanieczyszczeń, jest bezpieczną rybą dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków wskazuje, że flądra może być spożywana przez kobiety w ciąży dwa, nawet trzy razy w tygodniu. Wielkość jednej porcji to ok. 110 g.

Jak wykorzystać flądrę w kuchni?

Flądra ma delikatne, soczyste mięso, lecz jej sprawienie bywa problematyczne ze względu na ostre łuski i inne części, które trzeba usunąć. Prostszym rozwiązaniem jest wykorzystanie filetów. Flądrę można smażyć, piec, grillować czy gotować na parze. Będzie doskonałym składnikiem zup rybnych, risotto, a także świetną bazą ryby po grecku.

Filety z flądry bałtyckiej często pojawiają się w menu nadmorskich smażalni. Są dość małe, dlatego też - by zwiększyć wagę porcji - można je łączyć ze sobą po 2-3 filety. W ten sposób powstają tzw. filety żenione.