Ma maślany smak i jędrne mięso. Polacy jej nie doceniają

Tej ryby można szukać ze świecą, ale gdy natkniesz się na nią w sklepie, bez wahania włóż do koszyka. Seriola jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim pożywna i zdrowa. To jedna z mniej docenianych ryb w polskiej kuchni, choć na świecie cieszy się sporym uznaniem.

Seriola to jedna z mniej docenianych ryb Seriola to jedna z mniej docenianych ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Seriola dumerili to ryba drapieżna z rodziny ostrobokowatych. Występuje głównie w ciepłych wodach oceanicznych, a jej naturalnym środowiskiem są Ocean Spokojny, Atlantyk oraz Morze Śródziemne. Szczególną popularnością cieszy się w Azji, gdzie trafia na stół pod postacią sushi oraz sashimi. Ze względu na rosnący popyt, seriola jest też hodowana w akwakulturze, głównie w Japonii i Australii. W Polsce można trafić na nią w dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych lub kupić na zamówienie. Cena jest niestety zaporowa, bo za sztukę (całą rybę) zapłacić trzeba około 200 zł. Jej smak docenił Przemysław Klima, szef kuchni i juror programu "MasterChef". Seriola widnieje w menu degustacyjnym jego restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 GWIAZDEK Pyszności: Mała Sycylia di Stefano Terrazzino

Właściwości serioli

Seriola ma chude, jasne mięso, które po obróbce termicznej pozostaje jędrne i zwarte. Ma delikatny, maślany smak, który przypadnie do gustu nawet tym, którzy unikają mocnych, rybnych aromatów. Jest to idealna alternatywa dla popularnego tuńczyka czy łososia.

Seriola ceniona jest w kuchni japońskiej
Seriola ceniona jest w kuchni japońskiej © Adobe Stock

Przede wszystkim seriola jest bogactwem zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym cennych kwasów omega-3 (EPA i DHA). Kwasy te wspierają pracę mózgu, poprawiając koncentrację i pamięć, a także obniżają poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca. Dodatkowo, kwasy omega-3 wspierają trawienie i działają przeciwzapalnie. Seriola to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Znajdziesz w niej także witaminy z grupy B, które są kluczowe dla metabolizmu energetycznego, oraz witaminy A i D, wzmacniające układ odpornościowy.

Seriola w kuchni

Seriola jest niezwykle wszechstronna w kuchni. Można ją grillować, piec, smażyć, a także przygotowywać na surowo, na przykład w sushi lub sashimi. To właśnie w tej formie jej wyjątkowy smak jest najbardziej wyczuwalny. Kluczem do sukcesu jest krótki czas obróbki termicznej, który pozwala zachować jej delikatną strukturę i soczystość. Seriolę często podaje się z warzywami, ryżem lub jako element egzotycznych dań w azjatyckim stylu, na przykład z sosem sojowym, imbirem i sezamem.

Pokrój seriolę w grubsze steki. Zamarynuj je w prostej marynacie: oliwa z oliwek, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i sól. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Krótka obróbka sprawi, że ryba będzie chrupiąca z zewnątrz i delikatna w środku.

Możesz ją także upiec. Włóż filety do naczynia żaroodpornego z warzywami, takimi jak szparagi, pomidorki koktajlowe czy brokuły gałązkowe. Skrop całość oliwą i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba