Przepis na szybkie sushi "łódeczki". Idealne na imprezę

Błyskawiczne sushi w kształcie łódeczek to świetny pomysł na prostą przekąskę. Sprawdzi się jako lekka kolacja lub pyszna przystawka na imprezę.

Sushi łódeczki- PysznościSushi łódeczki- Pyszności
Ewa

Sushi, chociaż bardzo smaczne, to jest dość trudne do przygotowania we własnej kuchni. Zdobycie najlepszej jakości świeżej ryby to prawdziwe wyzwanie dla laika, więc świetną alternatywą jest sięgnięcie po wędzonego łososia. Ryż wraz z dodatkami wylądował tym razem w ogórkowych łódeczkach, które nadały całej przekąsce lekkości i świeżości. Ta prosta przekąska inspirowana japońskim przysmakiem zrobiła prawdziwą furorę na mojej imprezie. Goście chętnie sięgali po nią i zajadali się ze smakiem. Czas przygotowanie jest naprawdę krótki, bo w zasadzie najdłużej czekałam, aż ugotuje się ryż. Koniecznie wypróbuj tę przystawkę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Szybkie sushi "łódeczki"

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 3/4 szklanki ryżu do sushi
  • 40 g łososia wędzonego
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 1 łyżka sosu Sriracha Mayo Chilli
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Sposób przygotowania:

1. Ogórek szklarniowy dokładnie myję. Odcinam końcówki, a następnie dzielę na dwie części. Każdą z nich przekrajam na pół i wydrążam miąższ.

Wydrążone kawałki ogórka
Łódeczki z ogórka- Pyszności

2. Ryż do sushi gotuję według instrukcji na opakowaniu. Warto sięgnąć właśnie po ten rodzaj - jego ziarenka po ugotowaniu stają się lepkie i dobrze się sklejają. To właśnie on nadaje japoński charakter naszej przekąsce.

3. Ugotowany i wystudzony ryż wkładam do ogórkowych łódeczek. Na górze układam również kawałki wędzonego łososia.

Sushi w formie łódeczek- Pyszności
Sushi w formie łódeczek- Pyszności

4. Całość polewam sosem sriracha mayo i posypuję sezamem oraz prażoną cebulką. Dorzucam też trochę suszonej natki pietruszki.Smacznego!

Sushi w formie łódeczek- Pyszności
Sushi w formie łódeczek- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy