Biorę małe rybki i robię zupę. Na piątkowy obiad będzie jak znalazł

Ryby zdecydowanie za rzadko lądują na naszych talerzach. Zamiast jednak znów serwować je w wersji smażonej, warto postawić na rozgrzewającą i pełną smaku zupę, która wykorzystuje jeden z najmniej docenianych w Polsce gatunków ryb.

Aromatyczna zupa rybnaAromatyczna zupa rybna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa rybna to smak wakacji, ale w tej odsłonie ma szansę stać się ulubionym daniem na każdy chłodniejszy dzień. W tym przepisie wykorzystuję do niej płotki. Te małe, niepozorne rybki wzbogacą smak wywaru i sprawią, że na nowo odkryjesz ich potencjał. To pyszny sposób na to, by zebrać komplementy od domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Zupa rybna z płotkami

Zupa rybna z płotkami zaskakuje prostotą wykonania i głębią smaku. Jest lekko pikantna, pomidorowa i przyjemnie rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się nie tylko na piątkowy obiad, ale również jako rozgrzewająca kolacja w chłodny wieczór. To świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy rybnej, która często opiera się na droższych gatunkach ryb. Płotki to tani, ale pełnowartościowy zamiennik, który w niczym nie ustępuje dorszowi czy łososiowi, jeśli chodzi o bogactwo smaku w wywarze.

Płotki nadają jej delikatny, rybny posmak, pozbawiony charakterystycznego dla niektórych ryb "mułowego" aromatu. Passata pomidorowa wnosi słodko-kwaśną nutę, która świetnie równoważy się z pikanterią pochodzącą od papryczki chili i pieprzu. Dodatek warzyw, takich jak marchewka, pietruszka i seler, nadaje zupie słodycz i ziemisty aromat, tworząc złożoną, ale przyjemną w smaku całość.

Przepis na prostą zupę rybną

Płotki to ryby z drobnymi ośćmi, ale ich odpowiednie oporządzenie minimalizuje problem. Najpierw ryby trzeba wypatroszyć, usunąć skrzela i łuski, a następnie dokładnie umyć. Podczas jedzenia zupy warto zachować ostrożność ze względu na ewentualne ości, które mogły pozostać w mięsie.

Składniki:

  • 6-8 małych płotek,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3 łyżki masła,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 papryczka chilli,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki, pietruszkę, ostrą papryczkę oraz seler obierz i pokrój w małą kostkę.
  2. Płotki oczyść, wypatrosz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W garnku rozgrzej masło, wrzuć warzywa i podsmaż.
  4. Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 10 minut
  5. Wlej passatę, dodaj tymianek, sól, pieprz, cukier oraz słodką paprykę.
  6. Dodaj przygotowane płotki i gotuj przez ok. 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie i zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek

Zupę podawaj na gorąco, najlepiej w towarzystwie świeżego pieczywa. Idealnie smakuje również z grzankami z masłem czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis