Polacy ją omijają ze względu na nazwę. Dla mózgu jest najlepszym paliwem

To ryba mało popularna, a jej nazwa wzbudza konsternację. To jednak smaczne uzupełnienie diety, zwłaszcza dla osób, które borykają się z wysokim cholesterolem lub chcą zadbać o to, by mózg działał bez zarzutów.

Nototenia to mało znana ryba w PolsceNototenia to mało znana ryba w Polsce
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nototenia to ryba morska, która należy do rodziny nototeniowatych (Nototheniidae), a jej krewniakiem jest popularny okoń. Występuje w zimnych wodach antarktycznych i subantarktycznych. Jest drapieżna, znaleźć ją można na głębokościach do 350 metrów. Charakterystyczne dla niej są duże, okrągłe oczy, przystosowane do bytowania w mrocznych głębinach oceanu. Choć jej nazwa może brzmieć nietypowo i obco, warto przełamać uprzedzenia i dać jej szansę.

Mięso nototenii jest cenione za swoją wysoką jakość, delikatny smak i czystość. To ryba niskokaloryczna o małej ilości ości, a jej szkielet łatwo oddziela się od mięsa, co jest ogromną zaletą podczas jedzenia. Nototenia jest także często dostępna w dobrej cenie, dzięki czemu nie zrujnuje budżetu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Właściwości nototenii

Nototenia to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, szczególnie dla mózgu. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, poprawy pamięci i koncentracji. Regularne spożywanie tych kwasów pomaga również w obniżaniu poziomu złego cholesterolu i wspiera zdrowie serca.

Ponadto nototenia zawiera pełnowartościowe białko, które jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Jest też bogata w witaminę A, kluczową dla zdrowia oczu i skóry, oraz witaminę D, która wspiera zdrowie kości i układ odpornościowy. Dostarcza także witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu i produkcji energii.

Jak smakuje nototenia?

Smak nototenii jest łagodny i delikatny, co sprawia, że jest to doskonała propozycja dla tych, którzy nie przepadają za intensywnie "rybnym" posmakiem. Jej mięso jest białe, jędrne i soczyste, a konsystencja przyjemnie miękka i delikatna, przypominająca dorsza, ale z bardziej wyrazistą nutą. Nototenia jest bardzo uniwersalna i łatwo ją wkomponować w różnorodne dania.

Jak wykorzystać nototenię w kuchni?

W Polsce nototenia jest mało popularna i trudno dostępna na sklepowych półkach. Łatwiej znaleźć ją na halach rybnych. Gdy tylko na nią natrafisz, bez wahania wrzuć do koszyka.

Nototenia to smaczna i zdrowa ryba
Nototenia to smaczna i zdrowa ryba © Pyszności

Najprościej nototenię po prostu usmażyć. Wystarczy obtoczyć kawałki ryby w mące i usmażyć na patelni, aż będzie złocista. Tak przygotowana ryba doskonale smakuje z ziemniakami z wody lub pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką, na przykład z marchewki i jabłka.

Można ją także gotować na parze, co jest idealnym sposobem na zachowanie wszystkich wartości odżywczych ryby. Świetnie pasować będzie do niej ryż basmati, świeże warzywa i sos cytrynowy. Nototenia pyszna wyjdzie również z piekarnika. Ułóż rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj do niej ulubione warzywa (takie jak cukinia, papryka czy pomidorki koktajlowe), skrop całość oliwą, sokiem z cytryny i posyp świeżymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina