Do surówki z marchewki i jabłka dorzucam dwie łyżki. Jest smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Surówce z jabłka i marchewki niczego nie brakuje, jednak kiedy wzbogacam ją o jeden dodatkowy składnik, trudno uwierzyć, że tak prosta kompozycja może zaskoczyć i oczarować. To jeden z moich ulubionych przepisów na surówkę do obiadu.

Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji
Źródło zdjęć: © Canva | Shef-time

Surówka z jabłka i marchewki to sprawdzony klasyk, jednak można z łatwością ją podkręcić, dodając jeden składnik. Dzięki niemu nabiera chrupkości i bogatego smaku oraz aromatu. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Prosta surówka z marchewki i jabłka z mało oczywistym dodatkiem

Najlepszy obiad to ten wzbogacony o dodatek świeżej surówki. Chrupiąca i soczysta doskonale komponuje się cięższymi kompozycjami. Ponadto owoce i warzywa to źródło błonnika, który świetnie wpływa na pracę naszych jelit. Nie omijaj więc surówek, a jeśli brak ci pomysłu na prostą mieszankę, koniecznie wypróbuj przepis na nieoczywistą surówkę z marchewki i jabłka.

Dlaczego nieoczywistą? Jednym z jej składników są uprażone i posiekane orzechy. To doskonale komponujący się z warzywami i owocami dodatek. Dzięki niemu surówka będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pełna smaku. Na jakie orzechy postawić? Wybór jest szeroki, jednak najlepsze będą orzechy włoskie, ewentualnie laskowe. Pamiętaj, by orzechy były pozbawione gorzkiej skórki.

Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów
Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów © Canva | Anticiclo

Surówka z jabłka i marchewki z orzechami. Przepis

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki ulubionych orzechów,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: cukier lub miód do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Jabłka wymyj, ale ich nie obieraj i zetrzyj na tej samej grubości oczka.
  2. Orzechy obierz z łupin (jeśli taką mają), a następnie podpraż na suchej patelni. Kiedy ostygną, rozdrobnij je, siekając nożem lub tłukąc zawinięte w ściereczkę.
  3. Marchewkę wymieszaj z jabłkiem, dodaj sok z cytryny, jogurt grecki oraz posiekane orzechy. Dodaj szczyptę soli oraz opcjonalnie cukier lub miód do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥