Do surówki z marchewki i jabłka dorzucam dwie łyżki. Jest smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Surówce z jabłka i marchewki niczego nie brakuje, jednak kiedy wzbogacam ją o jeden dodatkowy składnik, trudno uwierzyć, że tak prosta kompozycja może zaskoczyć i oczarować. To jeden z moich ulubionych przepisów na surówkę do obiadu.

Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji
Źródło zdjęć: © Canva | Shef-time

Surówka z jabłka i marchewki to sprawdzony klasyk, jednak można z łatwością ją podkręcić, dodając jeden składnik. Dzięki niemu nabiera chrupkości i bogatego smaku oraz aromatu. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Prosta surówka z marchewki i jabłka z mało oczywistym dodatkiem

Najlepszy obiad to ten wzbogacony o dodatek świeżej surówki. Chrupiąca i soczysta doskonale komponuje się cięższymi kompozycjami. Ponadto owoce i warzywa to źródło błonnika, który świetnie wpływa na pracę naszych jelit. Nie omijaj więc surówek, a jeśli brak ci pomysłu na prostą mieszankę, koniecznie wypróbuj przepis na nieoczywistą surówkę z marchewki i jabłka.

Dlaczego nieoczywistą? Jednym z jej składników są uprażone i posiekane orzechy. To doskonale komponujący się z warzywami i owocami dodatek. Dzięki niemu surówka będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pełna smaku. Na jakie orzechy postawić? Wybór jest szeroki, jednak najlepsze będą orzechy włoskie, ewentualnie laskowe. Pamiętaj, by orzechy były pozbawione gorzkiej skórki.

Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów
Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów © Canva | Anticiclo

Surówka z jabłka i marchewki z orzechami. Przepis

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki ulubionych orzechów,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: cukier lub miód do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Jabłka wymyj, ale ich nie obieraj i zetrzyj na tej samej grubości oczka.
  2. Orzechy obierz z łupin (jeśli taką mają), a następnie podpraż na suchej patelni. Kiedy ostygną, rozdrobnij je, siekając nożem lub tłukąc zawinięte w ściereczkę.
  3. Marchewkę wymieszaj z jabłkiem, dodaj sok z cytryny, jogurt grecki oraz posiekane orzechy. Dodaj szczyptę soli oraz opcjonalnie cukier lub miód do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie