PrzepisSałatkiDo surówki z marchewki i jabłka dorzucam dwie łyżki. Jest smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Do surówki z marchewki i jabłka dorzucam dwie łyżki. Jest smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji
Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji
Źródło zdjęć: © Canva | Shef-time

08.10.2024 16:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówce z jabłka i marchewki niczego nie brakuje, jednak kiedy wzbogacam ją o jeden dodatkowy składnik, trudno uwierzyć, że tak prosta kompozycja może zaskoczyć i oczarować. To jeden z moich ulubionych przepisów na surówkę do obiadu.

Surówka z jabłka i marchewki to sprawdzony klasyk, jednak można z łatwością ją podkręcić, dodając jeden składnik. Dzięki niemu nabiera chrupkości i bogatego smaku oraz aromatu. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta surówka z marchewki i jabłka z mało oczywistym dodatkiem

Najlepszy obiad to ten wzbogacony o dodatek świeżej surówki. Chrupiąca i soczysta doskonale komponuje się cięższymi kompozycjami. Ponadto owoce i warzywa to źródło błonnika, który świetnie wpływa na pracę naszych jelit. Nie omijaj więc surówek, a jeśli brak ci pomysłu na prostą mieszankę, koniecznie wypróbuj przepis na nieoczywistą surówkę z marchewki i jabłka.

Dlaczego nieoczywistą? Jednym z jej składników są uprażone i posiekane orzechy. To doskonale komponujący się z warzywami i owocami dodatek. Dzięki niemu surówka będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pełna smaku. Na jakie orzechy postawić? Wybór jest szeroki, jednak najlepsze będą orzechy włoskie, ewentualnie laskowe. Pamiętaj, by orzechy były pozbawione gorzkiej skórki.

Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów
Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów © Canva | Anticiclo

Surówka z jabłka i marchewki z orzechami. Przepis

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki ulubionych orzechów,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: cukier lub miód do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Jabłka wymyj, ale ich nie obieraj i zetrzyj na tej samej grubości oczka.
  2. Orzechy obierz z łupin (jeśli taką mają), a następnie podpraż na suchej patelni. Kiedy ostygną, rozdrobnij je, siekając nożem lub tłukąc zawinięte w ściereczkę.
  3. Marchewkę wymieszaj z jabłkiem, dodaj sok z cytryny, jogurt grecki oraz posiekane orzechy. Dodaj szczyptę soli oraz opcjonalnie cukier lub miód do smaku.
surówkasurówka z marchewkisurówka z warzyw