Szybka i chrupiąca surówka. Pasuje do każdego obiadu z mięsem

Kapusta czerwona to jedno z najzdrowszych warzyw, które możemy kupić bez problemu w każdym warzywniaku. Warto to wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Na przykład chrupiącego colesława, który rewelacyjnie dopełni każdy obiadowy talerz!

Coleslaw z czerwonej kapustyColesław z czerwonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mt3studio

Przyglądając się właściwościom prozdrowotnym kapusty czerwonej, nie można nie doznać wrażenia, że jest to istny cud natury. Jej wartości odżywcze jasno wskazują, że w tym kontekście przebija nawet kapustę białą, a i duża część innych warzyw nie dorasta jej nawet do pięt. A co dokładnie zyskujemy, jedząc to warzywo regularnie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Czerwona kapusta i jej właściwości

Kapusta czerwona to przede wszystkim olbrzymi zastrzyk witaminowy dla organizmu. W jej liściach znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, a także A, C i K. Nie można też nie wspomnieć o jej właściwościach antyoksydacyjnych. Polifenole i glukozynolany wykazują potężne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu nasz organizm zyskuje silną ochronę przed miażdżycą, zapaleniami, a nawet nowotworami. Również na tym poziomie kapusta czerwona jest lepsza od białej.

Biorąc to wszystko pod uwagę, dochodzimy do prostego wniosku. Jeśli przygotowujemy sałatkę z kapusty, postawmy na jej czerwoną odmianę. Doskonale sprawdzi się tu receptura na klasyczny colesław, który jednak tym razem będzie miał zupełnie inny kolor. Będzie smacznie, będzie zdrowo, a przepis na pewno nie sprawi ci żadnych problemów. To mogę obiecać na pewno!

Colesław z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1/3 główki czerwonej kapusty,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 ml majonezu,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Kapustę czerwoną i cebulę cienko poszatkuj. Przełóż te warzywa do dużej salaterki.
  3. Oddzielnie wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, sokiem z jednej małej cytryny, musztardą, cukrem, octem.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Wlej sos do warzyw i raz jeszcze całość wymieszaj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟