Szybka i chrupiąca surówka. Pasuje do każdego obiadu z mięsem

Kapusta czerwona to jedno z najzdrowszych warzyw, które możemy kupić bez problemu w każdym warzywniaku. Warto to wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Na przykład chrupiącego colesława, który rewelacyjnie dopełni każdy obiadowy talerz!

Coleslaw z czerwonej kapustyColesław z czerwonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mt3studio

Przyglądając się właściwościom prozdrowotnym kapusty czerwonej, nie można nie doznać wrażenia, że jest to istny cud natury. Jej wartości odżywcze jasno wskazują, że w tym kontekście przebija nawet kapustę białą, a i duża część innych warzyw nie dorasta jej nawet do pięt. A co dokładnie zyskujemy, jedząc to warzywo regularnie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Czerwona kapusta i jej właściwości

Kapusta czerwona to przede wszystkim olbrzymi zastrzyk witaminowy dla organizmu. W jej liściach znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, a także A, C i K. Nie można też nie wspomnieć o jej właściwościach antyoksydacyjnych. Polifenole i glukozynolany wykazują potężne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu nasz organizm zyskuje silną ochronę przed miażdżycą, zapaleniami, a nawet nowotworami. Również na tym poziomie kapusta czerwona jest lepsza od białej.

Biorąc to wszystko pod uwagę, dochodzimy do prostego wniosku. Jeśli przygotowujemy sałatkę z kapusty, postawmy na jej czerwoną odmianę. Doskonale sprawdzi się tu receptura na klasyczny colesław, który jednak tym razem będzie miał zupełnie inny kolor. Będzie smacznie, będzie zdrowo, a przepis na pewno nie sprawi ci żadnych problemów. To mogę obiecać na pewno!

Colesław z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1/3 główki czerwonej kapusty,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 ml majonezu,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Kapustę czerwoną i cebulę cienko poszatkuj. Przełóż te warzywa do dużej salaterki.
  3. Oddzielnie wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, sokiem z jednej małej cytryny, musztardą, cukrem, octem.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Wlej sos do warzyw i raz jeszcze całość wymieszaj. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości