Szybka i chrupiąca surówka. Pasuje do każdego obiadu z mięsem
Kapusta czerwona to jedno z najzdrowszych warzyw, które możemy kupić bez problemu w każdym warzywniaku. Warto to wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Na przykład chrupiącego colesława, który rewelacyjnie dopełni każdy obiadowy talerz!
08.10.2024 15:47
Przyglądając się właściwościom prozdrowotnym kapusty czerwonej, nie można nie doznać wrażenia, że jest to istny cud natury. Jej wartości odżywcze jasno wskazują, że w tym kontekście przebija nawet kapustę białą, a i duża część innych warzyw nie dorasta jej nawet do pięt. A co dokładnie zyskujemy, jedząc to warzywo regularnie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czerwona kapusta i jej właściwości
Kapusta czerwona to przede wszystkim olbrzymi zastrzyk witaminowy dla organizmu. W jej liściach znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, a także A, C i K. Nie można też nie wspomnieć o jej właściwościach antyoksydacyjnych. Polifenole i glukozynolany wykazują potężne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu nasz organizm zyskuje silną ochronę przed miażdżycą, zapaleniami, a nawet nowotworami. Również na tym poziomie kapusta czerwona jest lepsza od białej.
Biorąc to wszystko pod uwagę, dochodzimy do prostego wniosku. Jeśli przygotowujemy sałatkę z kapusty, postawmy na jej czerwoną odmianę. Doskonale sprawdzi się tu receptura na klasyczny colesław, który jednak tym razem będzie miał zupełnie inny kolor. Będzie smacznie, będzie zdrowo, a przepis na pewno nie sprawi ci żadnych problemów. To mogę obiecać na pewno!
Colesław z czerwonej kapusty
Składniki:
- 1/3 główki czerwonej kapusty,
- 1 duża marchewka,
- 1 czerwona cebula,
- 100 ml majonezu,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Kapustę czerwoną i cebulę cienko poszatkuj. Przełóż te warzywa do dużej salaterki.
- Oddzielnie wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, sokiem z jednej małej cytryny, musztardą, cukrem, octem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wlej sos do warzyw i raz jeszcze całość wymieszaj. Smacznego!