Szybka i chrupiąca surówka. Pasuje do każdego obiadu z mięsem
Kapusta czerwona to jedno z najzdrowszych warzyw, które możemy kupić bez problemu w każdym warzywniaku. Warto to wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Na przykład chrupiącego colesława, który rewelacyjnie dopełni każdy obiadowy talerz!
Przyglądając się właściwościom prozdrowotnym kapusty czerwonej, nie można nie doznać wrażenia, że jest to istny cud natury. Jej wartości odżywcze jasno wskazują, że w tym kontekście przebija nawet kapustę białą, a i duża część innych warzyw nie dorasta jej nawet do pięt. A co dokładnie zyskujemy, jedząc to warzywo regularnie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę
Czerwona kapusta i jej właściwości
Kapusta czerwona to przede wszystkim olbrzymi zastrzyk witaminowy dla organizmu. W jej liściach znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, a także A, C i K. Nie można też nie wspomnieć o jej właściwościach antyoksydacyjnych. Polifenole i glukozynolany wykazują potężne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu nasz organizm zyskuje silną ochronę przed miażdżycą, zapaleniami, a nawet nowotworami. Również na tym poziomie kapusta czerwona jest lepsza od białej.
Biorąc to wszystko pod uwagę, dochodzimy do prostego wniosku. Jeśli przygotowujemy sałatkę z kapusty, postawmy na jej czerwoną odmianę. Doskonale sprawdzi się tu receptura na klasyczny colesław, który jednak tym razem będzie miał zupełnie inny kolor. Będzie smacznie, będzie zdrowo, a przepis na pewno nie sprawi ci żadnych problemów. To mogę obiecać na pewno!
Colesław z czerwonej kapusty
Składniki:
- 1/3 główki czerwonej kapusty,
- 1 duża marchewka,
- 1 czerwona cebula,
- 100 ml majonezu,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Kapustę czerwoną i cebulę cienko poszatkuj. Przełóż te warzywa do dużej salaterki.
- Oddzielnie wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, sokiem z jednej małej cytryny, musztardą, cukrem, octem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wlej sos do warzyw i raz jeszcze całość wymieszaj. Smacznego!