Zamiast zwykłej surówki z kapusty, robię kiszosława. Zajadają się dzieci i dorośli
Gdy nie mam pomysłu, co podać jako dodatek, kiszosław od razu ratuje sytuację. Od kiedy wpadłam na ten przepis, robię go cały czas. Moja rodzina pokochała proste połączenie surówki z kiszonej kapusty z odrobiną jogurtu i majonezu. Jest smacznie, szybko i zdrowo.
16.09.2024 12:29
Idealnie sprawdzi się do kurczaka czy też ryby, można dorzucić ją do burgera czy nawet wyjadać prosto z miseczki. Kiszosław to surówka inspirowana kultowym colesławem, którym zachwyca się cały świat. Modyfikacji uległ tutaj główny składnik, bo zwykła, biała kapusta zamieniona została na kiszoną. W końcu jest to nasze narodowe dobro, więc warto sięgać po nią nie tylko od święta. Ma probiotyki, witaminy i wyjątkowy smak, który kochają pokolenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiszosław - surówka z kiszonej kapusty w nowym wydaniu
Ta sałatka to chrupiąca porcja witamin w każdej porcji. W końcu kapusta od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jeśli znudziła ci się już w klasycznym wydaniu z olejem lub marchewką, sięgnij po kiszosława. Już sama nazwa wywołuje uśmiech na twarzy, a co dopiero po spróbowaniu!
Kiszona kapusta dodaje surówce charakterystycznej kwaskowatości, która doskonale komponuje się ze słodką marchewką i delikatnym dressingiem. Proste połączenie składników przypadnie do gustu zarówno małym, jak i tym większym domownikom.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 mała cebula,
- sól, cukier i pieprz do smaku,
- 2 łyżki śmietany 18 proc., lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kiszoną kapustę dokładnie odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie posiekaj ją drobno. Jeśli masz bardzo kwaśną kapustę, możesz ją przed dodaniem do surówki dodatkowo przepłukać.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W dużej misce połącz posiekaną kapustę, cebulę i startą marchewkę.
- Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że kiszona kapusta jest kwaśna, więc soli dodawaj z umiarem. Cukier pomoże zrównoważyć kwaśność.
- Dodaj do sałatki śmietanę lub jogurt naturalny oraz majonez. Dobrze wymieszaj.
- Na koniec posyp surówkę posiekaną zieleniną.
Przed podaniem odstaw surówkę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!