PrzepisSałatkiZamiast zwykłej surówki z kapusty, robię kiszosława. Zajadają się dzieci i dorośli

Zamiast zwykłej surówki z kapusty, robię kiszosława. Zajadają się dzieci i dorośli

Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności
Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.09.2024 12:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy nie mam pomysłu, co podać jako dodatek, kiszosław od razu ratuje sytuację. Od kiedy wpadłam na ten przepis, robię go cały czas. Moja rodzina pokochała proste połączenie surówki z kiszonej kapusty z odrobiną jogurtu i majonezu. Jest smacznie, szybko i zdrowo.

Idealnie sprawdzi się do kurczaka czy też ryby, można dorzucić ją do burgera czy nawet wyjadać prosto z miseczki. Kiszosław to surówka inspirowana kultowym colesławem, którym zachwyca się cały świat. Modyfikacji uległ tutaj główny składnik, bo zwykła, biała kapusta zamieniona została na kiszoną. W końcu jest to nasze narodowe dobro, więc warto sięgać po nią nie tylko od święta. Ma probiotyki, witaminy i wyjątkowy smak, który kochają pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszosław - surówka z kiszonej kapusty w nowym wydaniu

Ta sałatka to chrupiąca porcja witamin w każdej porcji. W końcu kapusta od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jeśli znudziła ci się już w klasycznym wydaniu z olejem lub marchewką, sięgnij po kiszosława. Już sama nazwa wywołuje uśmiech na twarzy, a co dopiero po spróbowaniu!

Surówka z kapusty
Surówka z kapusty© Adobe Stock

Kiszona kapusta dodaje surówce charakterystycznej kwaskowatości, która doskonale komponuje się ze słodką marchewką i delikatnym dressingiem. Proste połączenie składników przypadnie do gustu zarówno małym, jak i tym większym domownikom.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 mała cebula,
  • sól, cukier i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc., lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kiszoną kapustę dokładnie odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie posiekaj ją drobno. Jeśli masz bardzo kwaśną kapustę, możesz ją przed dodaniem do surówki dodatkowo przepłukać.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. W dużej misce połącz posiekaną kapustę, cebulę i startą marchewkę.
  4. Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że kiszona kapusta jest kwaśna, więc soli dodawaj z umiarem. Cukier pomoże zrównoważyć kwaśność.
  5. Dodaj do sałatki śmietanę lub jogurt naturalny oraz majonez. Dobrze wymieszaj.
  6. Na koniec posyp surówkę posiekaną zieleniną.

Przed podaniem odstaw surówkę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także