W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin

Kiedy kończy się lato, Czesi zamykają w słoikach herbatkę na zimę. Dzięki temu w chłodniejsze dni mają pod ręką bazę na pyszny i rozgrzewający napar, który łączy w sobie smak świeżych owoców i aromatycznych przypraw. W Polsce pieczona herbata jest mało popularna, a szkoda, bo zimą otula jak najprzyjemniejszy kocyk.

Czesi robią pieczoną herbatkę w słoikach na zimęCzesi robią pieczoną herbatkę w słoikach na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czesi uwielbiają wybrać się na pieczoną herbatkę do kawiarni lub zasiąść z nią w ulubionym fotelu w chłodniejszy jesienny dzień. I chociaż można ją kupić w sklepie w wielu różnych wariantach smakowych, wiele osób przygotowuje ją samodzielnie. Teraz kiedy owoce sezonowe są w najlepszej cenie, prażoną herbatę możesz zrobić za grosze. Wystarczą dojrzałe owoce, kilka goździków i odrobina cynamonu, aby powstała baza na ten rozgrzewający napar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Czeska pieczona herbata – na napar i lemoniadę

Pieczona herbata, czyli po czesku "pečený čaj" to popularny u naszych południowych sąsiadów napój, który powstaje z owoców prażonych w piekarniku. Razem z syropem są one zamykane w słoiku, a potem już tylko wystarczy odkręcić wieczko, aby mieć gotową bazę nie tylko do zimowego naparu, ale także do letniej lemoniady – Czesi piją taką herbatkę o każdej porze roku, w zestawieniu z różnymi dodatkami.

Pečený čaj może być zrobiony z dojrzałych jabłek, gruszek, śliwek, wiśni lub malin. Owoce są pieczone z dodatkiem cukru i przypraw korzennych, następnie przekładane są do słoików i pasteryzowane, aby mogły przetrwać do następnego lata. Taki aromatyczny kompot możesz zalać zarówno ciepłą, jak i zimną wodą. Dodaj do niego plasterki pomarańczy lub kostki lodu i świeżą miętę. W chłodne dni Czesi nieraz zaprawiają napar alkoholem, na przykład rumem, aby był jeszcze bardziej rozgrzewający.

Jak zrobić prażoną herbatę?

Owoce, po umyciu i oczyszczeniu z pestek lub gniazd nasiennych, należy ułożyć na blaszce do pieczenia. Zgodnie z tradycyjnym przepisem dodaj przyprawy korzenne, a całość polej sokiem z cytrusów. Następnie zasyp owoce cukrem i piecz przez ok. 50 minut w mocno rozgrzanym piekarniku. Owoce razem z syropem przełóż się do słoiczków, zakręć mocno wieczka i pasteryzuj – najlepiej w piekarniku, który już jest rozgrzany. Zmniejsz tylko temperaturę do 120–130 stopni, inaczej szkło może popękać.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇