W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin

Kiedy kończy się lato, Czesi zamykają w słoikach herbatkę na zimę. Dzięki temu w chłodniejsze dni mają pod ręką bazę na pyszny i rozgrzewający napar, który łączy w sobie smak świeżych owoców i aromatycznych przypraw. W Polsce pieczona herbata jest mało popularna, a szkoda, bo zimą otula jak najprzyjemniejszy kocyk.

Czesi robią pieczoną herbatkę w słoikach na zimęCzesi robią pieczoną herbatkę w słoikach na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czesi uwielbiają wybrać się na pieczoną herbatkę do kawiarni lub zasiąść z nią w ulubionym fotelu w chłodniejszy jesienny dzień. I chociaż można ją kupić w sklepie w wielu różnych wariantach smakowych, wiele osób przygotowuje ją samodzielnie. Teraz kiedy owoce sezonowe są w najlepszej cenie, prażoną herbatę możesz zrobić za grosze. Wystarczą dojrzałe owoce, kilka goździków i odrobina cynamonu, aby powstała baza na ten rozgrzewający napar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Czeska pieczona herbata – na napar i lemoniadę

Pieczona herbata, czyli po czesku "pečený čaj" to popularny u naszych południowych sąsiadów napój, który powstaje z owoców prażonych w piekarniku. Razem z syropem są one zamykane w słoiku, a potem już tylko wystarczy odkręcić wieczko, aby mieć gotową bazę nie tylko do zimowego naparu, ale także do letniej lemoniady – Czesi piją taką herbatkę o każdej porze roku, w zestawieniu z różnymi dodatkami.

Pečený čaj może być zrobiony z dojrzałych jabłek, gruszek, śliwek, wiśni lub malin. Owoce są pieczone z dodatkiem cukru i przypraw korzennych, następnie przekładane są do słoików i pasteryzowane, aby mogły przetrwać do następnego lata. Taki aromatyczny kompot możesz zalać zarówno ciepłą, jak i zimną wodą. Dodaj do niego plasterki pomarańczy lub kostki lodu i świeżą miętę. W chłodne dni Czesi nieraz zaprawiają napar alkoholem, na przykład rumem, aby był jeszcze bardziej rozgrzewający.

Jak zrobić prażoną herbatę?

Owoce, po umyciu i oczyszczeniu z pestek lub gniazd nasiennych, należy ułożyć na blaszce do pieczenia. Zgodnie z tradycyjnym przepisem dodaj przyprawy korzenne, a całość polej sokiem z cytrusów. Następnie zasyp owoce cukrem i piecz przez ok. 50 minut w mocno rozgrzanym piekarniku. Owoce razem z syropem przełóż się do słoiczków, zakręć mocno wieczka i pasteryzuj – najlepiej w piekarniku, który już jest rozgrzany. Zmniejsz tylko temperaturę do 120–130 stopni, inaczej szkło może popękać.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad