WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie

Knedle z truskawkami to klasyka polskiej kuchni, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Sukces zależy jednak od konsystencji ciasta - źle zrobione będzie gumowate lub zbyt twarde. Sprawdź, o czym musisz pamiętać wyrabiając masę i czy poza sezonem knedle z mrożonymi truskawkami też mają sens.

Daria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Knedle z truskawkami to klasyk kuchni domowej - miękkie kluski z ziemniaczanego ciasta kryjące w środku słodką niespodziankę w postaci świeżych truskawek. To danie, które dla wielu smakuje jak dzieciństwo i letnie obiady u babci. Najlepsze są w sezonie, gdy truskawki są soczyste, pachnące i pełne smaku, ale spokojnie - także poza sezonem można przygotować pyszne knedle, sięgając po owoce mrożone. Dokładne proporcje składników znajdziesz niżej.

Jak zrobić ciasto na knedle z truskawkami?

Przygotowanie ciasta na knedle z truskawkami jest proste. Ugotowane ziemniaki (najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, sypkie, bogate w skrobię, czyli typ C), należy ostudzić i dokładnie przecisnąć przez praskę na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, jajka i sól, mieszając wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ważne jest, by mąkę dodawać stopniowo, aby ciasto nie było zbyt twarde. O tym zawsze pamiętam, bo najłatwiej kontrolować konsystencję w trakcie wyrabiania.

Ciasto na knedle będzie idealne po przeciśnięciu ziemniaków
Ciasto na knedle będzie idealne po przeciśnięciu ziemniaków © Pyszności

Jak długo gotować knedle z truskawkami?

Nawet najlepsze ciasto i najpyszniejsze truskawki można łatwo rozgotować. Knedle z truskawkami gotujemy w dużym garnku z osoloną, lekko wrzącą wodą - nie może bulgotać zbyt mocno, by kluski się nie rozpadły. O czym warto pamiętać w trakcie i jak długo gotować knedle?

  • Czas gotowania od momentu wypłynięcia to ok. 3-4 minuty, jeśli są małe, lub 5-6 minut, jeśli są większe i wypełnione dużą truskawką (u nas trafiły się dwa takie większe okazy).
  • Warto gotować je partiami, aby nie obniżać zbyt mocno temperatury wody - najlepiej, by w garnku było miejsce na swobodne "pływanie".
  • Kiedy knedle wypłyną już na powierzchnię, nie śpiesz się i odczekaj jeszcze chwilę - sprawdź delikatnie jedną sztukę, czy ciasto w środku nie jest surowe.
Jak długo gotować knedle z truskawkami
Jak długo gotować knedle z truskawkami © Pyszności

Przepis na knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami najlepiej smakują podane z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można je również posypać cukrem pudrem lub bułką tartą podsmażoną na maśle.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków - ugotowanych,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g truskawek,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki ostudź i dokładnie przeciśnij przez praskę na gładką masę.
  2. Dodaj stopniowo przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wyrabiając wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Z ciasta uformuj wałek i odcinaj kawałki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Każdy kawałek spłaszcz, na środku połóż truskawkę i zlep brzegi, formując kulki.
  5. Knedle gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie ze śmietaną 18-stką i cukrem, ale jeśli truskawki same w sobie są wystarczająco słodkie, to ten słodzik ograniczam do minimum.
Jak podać knedle z truskawkami? Najlepsze będą proste dodatki
Jak podać knedle z truskawkami? Najlepsze będą proste dodatki © Pyszności

Knedle z truskawkami mrożonymi

Poza sezonem świeże truskawki zastępujemy mrożonymi – ale z małą zmianą w przygotowaniu. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed zawijaniem w ciasto – inaczej puszczą sok i rozrzedzą ciasto, co utrudni lepienie i grozi rozpadnięciem się knedli podczas gotowania. Najlepiej formować knedle z zamrożonymi owocami szybko i sprawnie, a następnie od razu wrzucać je na wrzącą wodę (lub trzymać wcześniej uformowane w zamrażarce). Dzięki temu sok zostaje w środku, a efekt końcowy nie różni się wiele od wersji z letnich, świeżych truskawek.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze