Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie

Knedle z truskawkami to klasyka polskiej kuchni, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Sukces zależy jednak od konsystencji ciasta - źle zrobione będzie gumowate lub zbyt twarde. Sprawdź, o czym musisz pamiętać wyrabiając masę i czy poza sezonem knedle z mrożonymi truskawkami też mają sens.

Daria Rudny-Dul

Knedle z truskawkami to klasyk kuchni domowej - miękkie kluski z ziemniaczanego ciasta kryjące w środku słodką niespodziankę w postaci świeżych truskawek. To danie, które dla wielu smakuje jak dzieciństwo i letnie obiady u babci. Najlepsze są w sezonie, gdy truskawki są soczyste, pachnące i pełne smaku, ale spokojnie - także poza sezonem można przygotować pyszne knedle, sięgając po owoce mrożone. Dokładne proporcje składników znajdziesz niżej.

Jak zrobić ciasto na knedle z truskawkami?

Przygotowanie ciasta na knedle z truskawkami jest proste. Ugotowane ziemniaki (najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, sypkie, bogate w skrobię, czyli typ C), należy ostudzić i dokładnie przecisnąć przez praskę na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, jajka i sól, mieszając wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ważne jest, by mąkę dodawać stopniowo, aby ciasto nie było zbyt twarde. O tym zawsze pamiętam, bo najłatwiej kontrolować konsystencję w trakcie wyrabiania.

Ciasto na knedle będzie idealne po przeciśnięciu ziemniaków
Ciasto na knedle będzie idealne po przeciśnięciu ziemniaków © Pyszności

Jak długo gotować knedle z truskawkami?

Nawet najlepsze ciasto i najpyszniejsze truskawki można łatwo rozgotować. Knedle z truskawkami gotujemy w dużym garnku z osoloną, lekko wrzącą wodą - nie może bulgotać zbyt mocno, by kluski się nie rozpadły. O czym warto pamiętać w trakcie i jak długo gotować knedle?

  • Czas gotowania od momentu wypłynięcia to ok. 3-4 minuty, jeśli są małe, lub 5-6 minut, jeśli są większe i wypełnione dużą truskawką (u nas trafiły się dwa takie większe okazy).
  • Warto gotować je partiami, aby nie obniżać zbyt mocno temperatury wody - najlepiej, by w garnku było miejsce na swobodne "pływanie".
  • Kiedy knedle wypłyną już na powierzchnię, nie śpiesz się i odczekaj jeszcze chwilę - sprawdź delikatnie jedną sztukę, czy ciasto w środku nie jest surowe.
Jak długo gotować knedle z truskawkami
Jak długo gotować knedle z truskawkami © Pyszności

Przepis na knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami najlepiej smakują podane z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można je również posypać cukrem pudrem lub bułką tartą podsmażoną na maśle.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków - ugotowanych,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g truskawek,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki ostudź i dokładnie przeciśnij przez praskę na gładką masę.
  2. Dodaj stopniowo przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wyrabiając wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Z ciasta uformuj wałek i odcinaj kawałki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Każdy kawałek spłaszcz, na środku połóż truskawkę i zlep brzegi, formując kulki.
  5. Knedle gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie ze śmietaną 18-stką i cukrem, ale jeśli truskawki same w sobie są wystarczająco słodkie, to ten słodzik ograniczam do minimum.
Jak podać knedle z truskawkami? Najlepsze będą proste dodatki
Jak podać knedle z truskawkami? Najlepsze będą proste dodatki © Pyszności

Knedle z truskawkami mrożonymi

Poza sezonem świeże truskawki zastępujemy mrożonymi – ale z małą zmianą w przygotowaniu. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed zawijaniem w ciasto – inaczej puszczą sok i rozrzedzą ciasto, co utrudni lepienie i grozi rozpadnięciem się knedli podczas gotowania. Najlepiej formować knedle z zamrożonymi owocami szybko i sprawnie, a następnie od razu wrzucać je na wrzącą wodę (lub trzymać wcześniej uformowane w zamrażarce). Dzięki temu sok zostaje w środku, a efekt końcowy nie różni się wiele od wersji z letnich, świeżych truskawek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟