Świeże truskawki na dłużej - jak to zrobić?

Od kilku tygodni w naszych domach królują świeże truskawki. I nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że można wykorzystać je na wiele sposobów.

Obrazek
Frania

A skoro o tych pysznych owocach mowa, już za chwilę dowiesz się, jak zachować świeżość truskawek na dłużej, tak aby nie zmarnować ani jednego smakołyku. Tego nie możesz przegapić!

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Potrzebne składniki, które zapewnią świeże truskawki:

  • biały ocet
  • woda
  • ręcznik papierowy
  • miska
  • wirówka do sałaty

Jak się do tego zabrać?

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Zanim podzielę się z Tobą dokładną instrukcją, która zapewni Ci świeże truskawki na dłużej, muszę podkreślić, że poniższy trik należy wykonać zaraz po zakupie owoców.

Dzięki niemu w znacznym stopni zahamujesz proces gnicia ulubionego smakołyku w czerwonym wydaniu.

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne produkty oraz truskawki, w przypadku których chcesz wydłużyć okres przydatności.
  2. Następnie do miski nalej wodę i ocet. Zachowaj proporcję 5:1, po czym dokładnie wymieszaj.
  3. Umieść owoce w misce na 4 minuty.
  4. Po krótkiej kąpieli, przełóż truskawki do wirówki na sałatę, w której powinnaś umieścić wcześniej ręcznik papierowy.
  5. Dokładnie osusz owoce i przełóż je do lodówki.

Kąpiel w mieszance z octu i wody sprawi, że pierwszy składnik skutecznie zabije zarodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia się owoców.

Tym samym w znaczny sposób wydłużysz ich termin przydatności!

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Ty również nie lubisz marnować produktów spożywczych? Jeśli tak, patent na świeże truskawki na pewno Ci się przyda!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej