Świeże truskawki na dłużej - jak to zrobić?

Od kilku tygodni w naszych domach królują świeże truskawki. I nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że można wykorzystać je na wiele sposobów.

Obrazek
Frania

A skoro o tych pysznych owocach mowa, już za chwilę dowiesz się, jak zachować świeżość truskawek na dłużej, tak aby nie zmarnować ani jednego smakołyku. Tego nie możesz przegapić!

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Potrzebne składniki, które zapewnią świeże truskawki:

  • biały ocet
  • woda
  • ręcznik papierowy
  • miska
  • wirówka do sałaty

Jak się do tego zabrać?

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Zanim podzielę się z Tobą dokładną instrukcją, która zapewni Ci świeże truskawki na dłużej, muszę podkreślić, że poniższy trik należy wykonać zaraz po zakupie owoców.

Dzięki niemu w znacznym stopni zahamujesz proces gnicia ulubionego smakołyku w czerwonym wydaniu.

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne produkty oraz truskawki, w przypadku których chcesz wydłużyć okres przydatności.
  2. Następnie do miski nalej wodę i ocet. Zachowaj proporcję 5:1, po czym dokładnie wymieszaj.
  3. Umieść owoce w misce na 4 minuty.
  4. Po krótkiej kąpieli, przełóż truskawki do wirówki na sałatę, w której powinnaś umieścić wcześniej ręcznik papierowy.
  5. Dokładnie osusz owoce i przełóż je do lodówki.

Kąpiel w mieszance z octu i wody sprawi, że pierwszy składnik skutecznie zabije zarodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia się owoców.

Tym samym w znaczny sposób wydłużysz ich termin przydatności!

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Ty również nie lubisz marnować produktów spożywczych? Jeśli tak, patent na świeże truskawki na pewno Ci się przyda!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟