Świeże truskawki na dłużej - jak to zrobić?
Od kilku tygodni w naszych domach królują świeże truskawki. I nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że można wykorzystać je na wiele sposobów.
A skoro o tych pysznych owocach mowa, już za chwilę dowiesz się, jak zachować świeżość truskawek na dłużej, tak aby nie zmarnować ani jednego smakołyku. Tego nie możesz przegapić!
Potrzebne składniki, które zapewnią świeże truskawki:
- biały ocet
- woda
- ręcznik papierowy
- miska
- wirówka do sałaty
Jak się do tego zabrać?
Zanim podzielę się z Tobą dokładną instrukcją, która zapewni Ci świeże truskawki na dłużej, muszę podkreślić, że poniższy trik należy wykonać zaraz po zakupie owoców.
Dzięki niemu w znacznym stopni zahamujesz proces gnicia ulubionego smakołyku w czerwonym wydaniu.
- Przygotuj wszystkie potrzebne produkty oraz truskawki, w przypadku których chcesz wydłużyć okres przydatności.
- Następnie do miski nalej wodę i ocet. Zachowaj proporcję 5:1, po czym dokładnie wymieszaj.
- Umieść owoce w misce na 4 minuty.
- Po krótkiej kąpieli, przełóż truskawki do wirówki na sałatę, w której powinnaś umieścić wcześniej ręcznik papierowy.
- Dokładnie osusz owoce i przełóż je do lodówki.
Kąpiel w mieszance z octu i wody sprawi, że pierwszy składnik skutecznie zabije zarodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia się owoców.
Tym samym w znaczny sposób wydłużysz ich termin przydatności!