Odmiany truskawek - jak odróżnić polski owoc

Szał na truskawki w pełni. Dlatego dziś pragnę zdradzić Ci czym różnią się odmiany truskawek i jak wybrać rodzime produkty.

Obrazek
Frania

Jeśli więc jesteś miłośniczką tych owoców, koniecznie musisz zapoznać się z poniższym artykułem. Dzięki niemu za każdym razem kupisz polskie truskawki ?

#1 Wielkość

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Nasze rodzime truskawki są mniejsze i drobniejsze w porównaniu do zagranicznych odmian.

#2 Kolor

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jeśli zależy Ci na zakupie polskich truskawek, zwróć również uwagę na ich kolor.

Biorąc pod uwagę odmiany truskawek, te pochodzące z Polski, będą miały czerwony kolor, który jest znacznie jaśniejszy od bordowej palety barw w przypadku owoców z zagranicy.

#3 Twardość

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Nasze truskawki wyróżniają się również pod względem twardości. Są zwarte i jednocześnie bardzo jędrne.

I to było na tyle jeśli chodzi o odmiany truskawek oraz sposób wybrania polskich owoców.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej