Błyskawiczna surówka do obiadu albo na grilla. Zrobisz ją w zaledwie 5 minut

Poświęciłeś tyle czasu na przygotowanie różnych dań na grilla, że zupełnie zapomniałeś o wymyśleniu jakiejś ciekawej surówki? Przychodzimy z odsieczą. Ten przepis wcielisz w życie w trybie ekspresowym, a efekt zachwyci wszystkich gości. Nie ma to jak prosty, smaczny i pożywny dodatek do obiadu!

ObrazekSurówka, którą zrobisz dosłownie w 5 minut - Pyszności; foto: Canva

Bardzo cenimy sobie przepisy, które udowadniają, że w angielskojęzycznym porzekadle "less is more" znajduje się sporo prawdy. Proste jak drut? Tak. Łatwe do zrobienia? Jak najbardziej. Bezpretensjonalne? Pewnie, to ma przede wszystkim smakować, a nie być popisowym daniem trzygwiazdowej restauracji z przedmieść Nowego Jorku. Surówka, na którą przepis za chwilę zobaczysz, zapewne by się tam nie przyjęła, za to będzie idealnie pasowała do domowego obiadu albo grilla.

Obrazek
Błyskawiczna surówka, która doskonale pasuje do dań z grilla - Pyszności; foto: Canva

Chociaż ta surówka nie ma swojej tradycyjnej nazwy, to określenia takie jak "błyskawiczna", "natychmiastowa", czy też "huraganowa" wpisują się w listę przymiotów, którymi się charakteryzuje. Składniki? Nic prostszego: kapusta pekińska, szczypiorek, rzodkiewka i kukurydza. Kilka minut roboty i surówka gotowa, a twoje autorskie dania z grilla będą miały naprawdę zacne towarzystwo!

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc.,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Kapusta, kukurydza, rzodkiewki i szczypiorek i surówka gotowa - Pyszności; foto: Canva
  1. Kapustę pekińską poszatkuj w cienkie paski. Pamiętaj, żeby nie robić tego nożem ze stali! Z rzodkiewek odkrój liście i ogonki, a następnie pokrój w półplasterki. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj, a z puszki z kukurydzą odlej zalewę. Następnie przełóż wszystkie składniki do dużej miski.
  2. Czas na zrobienie sosu. W oddzielnej miseczce umieść majonez i jogurt naturalny. Dodaj do nich drobno posiekany koperek i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj i wlej do warzyw z drugiej miski.
  3. Połącz składniki, dokładnie je mieszając. Twoja błyskawiczna surówka jest już gotowa. Będzie się świetnie komponowała z marynowaną karkówką z grilla, na którą przepis znajdziesz w innym naszym artykule. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam