PrzepisBłyskawiczna surówka do obiadu albo na grilla. Zrobisz ją w zaledwie 5 minut

Błyskawiczna surówka do obiadu albo na grilla. Zrobisz ją w zaledwie 5 minut

Surówka, którą zrobisz dosłownie w 5 minut - Pyszności; foto: Canva
Surówka, którą zrobisz dosłownie w 5 minut - Pyszności; foto: Canva
05.07.2023 16:11

Poświęciłeś tyle czasu na przygotowanie różnych dań na grilla, że zupełnie zapomniałeś o wymyśleniu jakiejś ciekawej surówki? Przychodzimy z odsieczą. Ten przepis wcielisz w życie w trybie ekspresowym, a efekt zachwyci wszystkich gości. Nie ma to jak prosty, smaczny i pożywny dodatek do obiadu!

Bardzo cenimy sobie przepisy, które udowadniają, że w angielskojęzycznym porzekadle "less is more" znajduje się sporo prawdy. Proste jak drut? Tak. Łatwe do zrobienia? Jak najbardziej. Bezpretensjonalne? Pewnie, to ma przede wszystkim smakować, a nie być popisowym daniem trzygwiazdowej restauracji z przedmieść Nowego Jorku. Surówka, na którą przepis za chwilę zobaczysz, zapewne by się tam nie przyjęła, za to będzie idealnie pasowała do domowego obiadu albo grilla.

Błyskawiczna surówka, która doskonale pasuje do dań z grilla - Pyszności; foto: Canva
Błyskawiczna surówka, która doskonale pasuje do dań z grilla - Pyszności; foto: Canva

Chociaż ta surówka nie ma swojej tradycyjnej nazwy, to określenia takie jak "błyskawiczna", "natychmiastowa", czy też "huraganowa" wpisują się w listę przymiotów, którymi się charakteryzuje. Składniki? Nic prostszego: kapusta pekińska, szczypiorek, rzodkiewka i kukurydza. Kilka minut roboty i surówka gotowa, a twoje autorskie dania z grilla będą miały naprawdę zacne towarzystwo!

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc.,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kapusta, kukurydza, rzodkiewki i szczypiorek i surówka gotowa - Pyszności; foto: Canva
Kapusta, kukurydza, rzodkiewki i szczypiorek i surówka gotowa - Pyszności; foto: Canva
  1. Kapustę pekińską poszatkuj w cienkie paski. Pamiętaj, żeby nie robić tego nożem ze stali! Z rzodkiewek odkrój liście i ogonki, a następnie pokrój w półplasterki. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj, a z puszki z kukurydzą odlej zalewę. Następnie przełóż wszystkie składniki do dużej miski.
  2. Czas na zrobienie sosu. W oddzielnej miseczce umieść majonez i jogurt naturalny. Dodaj do nich drobno posiekany koperek i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj i wlej do warzyw z drugiej miski.
  3. Połącz składniki, dokładnie je mieszając. Twoja błyskawiczna surówka jest już gotowa. Będzie się świetnie komponowała z marynowaną karkówką z grilla, na którą przepis znajdziesz w innym naszym artykule. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także