Nie smaż, ani nie sól kurek. Nawet nie wiesz, ile wtedy tracisz
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego pieprzniki jadalne — czyli popularne kurki — nigdy nie są robaczywe? Odpowiedź na to pytanie jest ściśle powiązana z tym, dlaczego tych grzybów nie powinno się solić ani smażyć. Co w takim razie z nimi robić? Jak je przyrządzać? To wyjaśniły Lasy Państwowe, a ich słowa mogą cię mocno zdziwić.
27.06.2023 | aktual.: 27.06.2023 19:17
Kurki to popularne grzyby, obficie porastające zarówno polskie lasy iglaste, jak i liściaste. Pieprzniki jadalne, bo tak brzmi ich encyklopedyczna nazwa, są nad Wisłą wręcz ubóstwiane. Kochają je wszyscy: grzybiarze-amatorzy i grzybiarze-profesjonaliści, starzy i młodzi, a nawet ci, którzy za grzybami bynajmniej nie przepadają. I obawiamy się, że każdemu z nich zdarza się popełnić błąd, polegający na usmażeniu lub posoleniu kurek.
Kurki mają cudowne właściwości, które bardzo łatwo zaprzepaścić
Temat prawidłowego przygotowania kurek poruszyli specjaliści z Lasów Państwowych. Na swoim profilu na Twitterze zadali bardzo proste pytanie: dlaczego kurki nie bywają robaczywe? Nie czekając, aż ich obserwujący zaczną wnikliwie przeczesywać łamy Internetu w poszukiwaniu odpowiedzi, udzielili jej osobiście.
Ta odpowiedź rzeczywiście wyjaśniła zagadkę braku robactwa w kurkach, ale jednocześnie pozostawiła pewnego rodzaju niedosyt. Skoro pieprzników jadalnych nie można smażyć ani solić, to pojawia się przecież kolejne, oczywiste pytanie: co w takim razie z nimi robić? Jak je przyrządzać? I tu odpowiedź Lasów Państwowych naprawdę cię zdziwi.
Kurki na... surowo
Jak w swoim wpisie na Twitterze wyjaśnili specjaliści z Lasów Państwowych, najlepszych sposobem obróbki kurek jest ususzenie ich, zmielenie i używanie jako przyprawy do kanapek, kasz, sosów i sałatek. Kurki okazują się bowiem jednymi z nielicznych grzybów, które można spożywać na surowo, a dzięki ich ususzeniu będziemy mogli korzystać z posiadanych przez nie nadzwyczajnych cech przez cały rok.
To oczywiście nie oznacza, że usmażenie grzybów z jajecznicą sprawi, że kurki nabiorą jakichś toksycznych właściwości. Trzeba jednak stawić czoła przykrej prawdzie, że po przyrządzeniu ich na ciepło pozostanie po nich jedynie smak. Dalej będą pyszne i aromatyczne, ale z ich unikatowych, przeciwpasożytniczych funkcji już nie skorzystamy. Jak to często bywa w świecie kulinariów: coś za coś!