Nie smaż, ani nie sól kurek. Nawet nie wiesz, ile wtedy tracisz

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego pieprzniki jadalne — czyli popularne kurki — nigdy nie są robaczywe? Odpowiedź na to pytanie jest ściśle powiązana z tym, dlaczego tych grzybów nie powinno się solić ani smażyć. Co w takim razie z nimi robić? Jak je przyrządzać? To wyjaśniły Lasy Państwowe, a ich słowa mogą cię mocno zdziwić. 

ObrazekDlaczego kurki nie powinny być smażone ani solone? - Pyszności; foto: Canva

Kurki to popularne grzyby, obficie porastające zarówno polskie lasy iglaste, jak i liściaste. Pieprzniki jadalne, bo tak brzmi ich encyklopedyczna nazwa, są nad Wisłą wręcz ubóstwiane. Kochają je wszyscy: grzybiarze-amatorzy i grzybiarze-profesjonaliści, starzy i młodzi, a nawet ci, którzy za grzybami bynajmniej nie przepadają. I obawiamy się, że każdemu z nich zdarza się popełnić błąd, polegający na usmażeniu lub posoleniu kurek. 

Kurki mają cudowne właściwości, które bardzo łatwo zaprzepaścić

Obrazek
Kurki i ich niezwykłe właściwości - Pyszności; foto: Canva

Temat prawidłowego przygotowania kurek poruszyli specjaliści z Lasów Państwowych. Na swoim profilu na Twitterze zadali bardzo proste pytanie: dlaczego kurki nie bywają robaczywe? Nie czekając, aż ich obserwujący zaczną wnikliwie przeczesywać łamy Internetu w poszukiwaniu odpowiedzi, udzielili jej osobiście.

Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli.

Ta odpowiedź rzeczywiście wyjaśniła zagadkę braku robactwa w kurkach, ale jednocześnie pozostawiła pewnego rodzaju niedosyt. Skoro pieprzników jadalnych nie można smażyć ani solić, to pojawia się przecież kolejne, oczywiste pytanie: co w takim razie z nimi robić? Jak je przyrządzać? I tu odpowiedź Lasów Państwowych naprawdę cię zdziwi.

Kurki na... surowo

Jak w swoim wpisie na Twitterze wyjaśnili specjaliści z Lasów Państwowych, najlepszych sposobem obróbki kurek jest ususzenie ich, zmielenie i używanie jako przyprawy do kanapek, kasz, sosów i sałatek. Kurki okazują się bowiem jednymi z nielicznych grzybów, które można spożywać na surowo, a dzięki ich ususzeniu będziemy mogli korzystać z posiadanych przez nie nadzwyczajnych cech przez cały rok.

To oczywiście nie oznacza, że usmażenie grzybów z jajecznicą sprawi, że kurki nabiorą jakichś toksycznych właściwości. Trzeba jednak stawić czoła przykrej prawdzie, że po przyrządzeniu ich na ciepło pozostanie po nich jedynie smak. Dalej będą pyszne i aromatyczne, ale z ich unikatowych, przeciwpasożytniczych funkcji już nie skorzystamy. Jak to często bywa w świecie kulinariów: coś za coś!

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟