Proste udka w śmietankowym sosie znikają błyskawicznie z talerzy. Moja rodzina prosi mnie o nie codziennie
Soczyste i aromatyczne udka z kurczaka w sosie śmietankowym to jeden z naszych ulubionych przepisów na kurczaka. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest niesamowicie proste.
29.08.2022 | aktual.: 20.03.2024 11:20
Udka z kurczaka kojarzą się nam zwykle z pieczoną wersją w przyprawach i z chrupiącą skórką. Chociaż uwielbiamy je również w takim wydaniu, to czasem szukamy pysznej odmiany. Tak powstały podudzia z kurczaka zanurzone w delikatnym, śmietankowym sosie z dodatkiem ziół oraz cebuli. To danie praktycznie robi się samo- przykrywamy całość i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie można chwilę odpocząć przed obiadem.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Udka w sosie śmietankowym- składniki
4 udka z kurczaka
1 cebula
2 marchewki
300 g pieczarek
200 ml bulionu
400 g śmietany 18%
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis na kurczaka duszonego w sosie
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Nie musisz ich obierać- zaoszczędzisz trochę czasu.
Na rozgrzanym oleju obsmaż pałki z kurczaka z obu stron aż się zarumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok. Na patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj startą marchewkę oraz pieczarki w plasterkach i przesmaż całość.
Na przesmażonych warzywach ułóż kawałki kurczaka. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z bulionem warzywnym lub drobiowym. Do mieszanki dodaj zioła prowansalskie, sól. pieprz i suszony czosnek. Przygotowanym miksem zalej warzywa i mięso.
Duś całość pod przykryciem przez około 30 minut. Rób to na małym ogniu, żeby nie przypalić warzyw. Nie musisz nic mieszać ani przewracać- obiad robi się już sam. To też dobry moment, żeby ugotować ziemniaki, ryż lub kaszę, jeśli chcesz podać mięso z którymś z wymienionych dodatków.
Po tym czasie nasz kurczak w sosie śmietankowym jest już gotowy. Serwuj go na ciepło, prosto z patelni, w towarzystwie ulubionych dodatków. Przed podaniem udekoruj całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!