Proste udka w śmietankowym sosie znikają błyskawicznie z talerzy. Moja rodzina prosi mnie o nie codziennie

Soczyste i aromatyczne udka z kurczaka w sosie śmietankowym to jeden z naszych ulubionych przepisów na kurczaka. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest niesamowicie proste.

Obrazek
Ewa

Udka z kurczaka kojarzą się nam zwykle z pieczoną wersją w przyprawach i z chrupiącą skórką. Chociaż uwielbiamy je również w takim wydaniu, to czasem szukamy pysznej odmiany. Tak powstały podudzia z kurczaka zanurzone w delikatnym, śmietankowym sosie z dodatkiem ziół oraz cebuli. To danie praktycznie robi się samo- przykrywamy całość i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie można chwilę odpocząć przed obiadem.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Udka w sosie śmietankowym- składniki

4 udka z kurczaka

1 cebula

2 marchewki

300 g pieczarek

200 ml bulionu

400 g śmietany 18%

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na kurczaka duszonego w sosie

Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Nie musisz ich obierać- zaoszczędzisz trochę czasu.

Obrazek

Na rozgrzanym oleju obsmaż pałki z kurczaka z obu stron aż się zarumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok. Na patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj startą marchewkę oraz pieczarki w plasterkach i przesmaż całość.

Obrazek

Na przesmażonych warzywach ułóż kawałki kurczaka. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z bulionem warzywnym lub drobiowym. Do mieszanki dodaj zioła prowansalskie, sól. pieprz i suszony czosnek.  Przygotowanym miksem zalej warzywa i mięso.

Obrazek
Udka z kurczaka w sosie- Pyszności

Duś całość pod przykryciem przez około 30 minut. Rób to na małym ogniu, żeby nie przypalić warzyw. Nie musisz nic mieszać ani przewracać- obiad robi się już sam. To też dobry moment, żeby ugotować ziemniaki, ryż lub kaszę, jeśli chcesz podać mięso z którymś z wymienionych dodatków.

Obrazek

Po tym czasie nasz kurczak w sosie śmietankowym jest już gotowy. Serwuj go na ciepło, prosto z patelni, w towarzystwie ulubionych dodatków. Przed podaniem udekoruj całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Udka z kurczaka w sosie- Pyszności
Udka z kurczaka w sosie- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem