Udka z kurczaka w cieście francuskim – pyszny pomysł na obiad

Udka z kurczaka w cieście francuskim to prosty przepis na niestandardowe podanie mięsa. Wyglądają bardzo efektownie i sprawdzą się zarówno jako przystawka na imprezie, jak i dodatek do obiadu.

Przepisy z ciastem francuskim to jedne z naszych ulubionych. Dodatek listkującego się, chrupkiego ciasta pasuje nie tylko do deserów, ale również do wszelkich zapiekanek i ciasteczek. Tym razem jednak postanowiliśmy owinąć ciastem udka z kurczaka. Połączenie kruchego mięsa z chrupiącą kołderką z ciasta francuskiego skradło nasze serca od pierwszego kęsa.

W przygotowaniu pysznych udek pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Udka z kurczaka w cieście francuskim- składniki

  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 5 udek z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko roztrzepane

Przepis na udka zawijane w ciasto francuskie

Przygotuj miseczkę, w której stworzymy pyszną marynatę. Wsyp do niej słodką i ostrą paprykę, curry, czosnek i wlej sos sojowy. Cały czas mieszając, wlewaj cienki strumieniem olej roślinny.

Do przygotowanej marynaty włóż udka i dokładnie obtocz, żeby przykryła równomiernie ich powierzchnię. Zamarynowane udka odstaw minimum na godzinę. Najlepiej jest jednak przygotować je nawet dzień wcześniej i wstawić pod przykryciem do lodówki. Dzięki temu mięso będzie miało jeszcze więcej czasu aby przejść aromatem przypraw i dodatków.

Pieczone udka z kurczaka

Tak przygotowane udka włóż do Ovi Smart i piecz w programie „udka”.

Wyjmij ciasto francuskie i potnij je na paski. Pomocny będzie z pewnością nóż do pizzy.

udka z kurczaka

Paskami ciasta francuskiego owiń podpieczone udka z kurczaka. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem- dzięki temu pięknie się zarumieni. Wstaw ponownie do pieczenia na ok. 15-20 minut do 160 stopni Celsjusza.

udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka w cieście francuskim

Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Możesz podać je samodzielnie, jako pyszną i sycącą przekąskę lub zaserwować razem z ulubioną sałatką do obiadu. Podawaj je na ciepło, chociaż po ostudzeniu również będą smakowały dobrze.

Smacznego!

udka z kurczaka


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×