Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Przepis na pyszny obiad
Pierś z kurczaka to zawsze bardzo wdzięczny pomysł na obiad. Możesz przygotować ją na wiele różnych sposobów i za każdym razem odkrywać ją na nowo. Przygotowaliśmy dla Ciebie pysznego kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. To nie może wyjść niesmaczne!
18.02.2022 | aktual.: 19.03.2024 14:49
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą – przepis. Jak go zrobić?
Warto mieć w zapasie arkusz ciasta francuskiego. Jeśli masz możliwość, to wybierz takie, które robione jest na bazie masła. Bez problemu możesz je zamrozić. Wystarczy, że wyjmiesz ciasto z zamrażarki wcześniej na blat kuchenny, żeby spokojnie odtajało.
Jeśli chcesz użyć ciasta francuskiego z lodówki – wyjmij je wcześniej, żeby nie kruszyło się podczas zawijania. Ułatwisz sobie w ten sposób pracę. Chociaż kojarzy się głównie z szybkimi, słodkimi wypiekami, to kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą naprawdę skradnie Twoje serce.
Możesz użyć w tym przepisie świeżego szpinaku. Pamiętaj, żeby dokładnie go umyć, bo może się zdarzyć, że będzie miał w sobie trochę piasku. Odetnij grubsze łodygi i porwij liście na nieco mniejsze kawałki.
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą to świetny pomysł na pyszny obiad i kolację. Prezentuje się naprawdę elegancko, więc możesz podać go również swoim gościom. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie szpinakowego farszu. Nie martw się, z tym przepisem wszystko wyjdzie po prostu idealnie.
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą – jakie dodatki podać? Z czym?
Jakie dodatki podać? Sama pierś jest wystarczająca, ale kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą nie pogardzi dodatkiem chrupiącej sałatki z sosem winegret. To połączenie, to po prostu uczta dla zmysłów, a z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Jeśli szukasz więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, to koniecznie zerknij na nasze konto na YouTube.
Smacznych inspiracji na pewno nie zabraknie i to nie tylko na słono.
Składniki
Farsz do kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą
- 100 g szpinaku (przegotowanego)
- 80 g fety
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej i papryki w proszku
Pozostałe składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko rozbite i rozmieszane
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Jak zrobić? Zacznij od farszu
Zacznijmy od przygotowania pysznego farszu.
Na odrobinie masła podsmaż czosnek. Możesz użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego. Świeży dokładnie oczyść i porwij na mniejsze kawałki. Mrożony szpinak wrzuć na patelnię i odparuj z niego nadmiar wody.
Szpinak przełóż do miseczki, przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
Czas na przygotowanie piersi z kurczaka.
Oczyść je z błonek i natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem
Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.
Zawiń w ciasto francuskie
Kiedy piersi są już z farszem – czas na zawinięcie ich w ciasto francuskie.
Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka. Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej:
Zwiń paski do środka. Rób to naprzemian - raz prawa, raz lewa strona.
Końcówki ciasta zawiń do środka i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Posyp ciasto sezamem, możesz użyć zarówno białego jak i czarnego. Jeśli nie masz sezamu, to możesz pominąć ten krok lub posypać odrobiną ziół prowansalskich.
Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.
I gotowe! Nasz kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą zrobiony
Kurczak jest już gotowy!
Z czym podać kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą? Np. z ulubioną sałatką. Świetnie sprawdzi się tutaj proste połączenie rukoli i pomidorków, albo lekka sałatka z sosem winegret.