Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Przepis na pyszny obiad

Pierś z kurczaka to zawsze bardzo wdzięczny pomysł na obiad. Możesz przygotować ją na wiele różnych sposobów i za każdym razem odkrywać ją na nowo. Przygotowaliśmy dla Ciebie pysznego kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. To nie może wyjść niesmaczne!

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą – przepis. Jak go zrobić?

Warto mieć w zapasie arkusz ciasta francuskiego. Jeśli masz możliwość, to wybierz takie, które robione jest na bazie masła. Bez problemu możesz je zamrozić. Wystarczy, że wyjmiesz ciasto z zamrażarki wcześniej na blat kuchenny, żeby spokojnie odtajało.

Jeśli chcesz użyć ciasta francuskiego z lodówki – wyjmij je wcześniej, żeby nie kruszyło się podczas zawijania. Ułatwisz sobie w ten sposób pracę. Chociaż kojarzy się głównie z szybkimi, słodkimi wypiekami, to kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą naprawdę skradnie Twoje serce.

Możesz użyć w tym przepisie świeżego szpinaku. Pamiętaj, żeby dokładnie go umyć, bo może się zdarzyć, że będzie miał w sobie trochę piasku. Odetnij grubsze łodygi i porwij liście na nieco mniejsze kawałki.

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą to świetny pomysł na pyszny obiad i kolację. Prezentuje się naprawdę elegancko, więc możesz podać go również swoim gościom. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie szpinakowego farszu. Nie martw się, z tym przepisem wszystko wyjdzie po prostu idealnie.

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą – jakie dodatki podać? Z czym?

Jakie dodatki podać? Sama pierś jest wystarczająca, ale kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą nie pogardzi dodatkiem chrupiącej sałatki z sosem winegret. To połączenie, to po prostu uczta dla zmysłów, a z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Jeśli szukasz więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, to koniecznie zerknij na nasze konto na YouTube.

Smacznych inspiracji na pewno nie zabraknie i to nie tylko na słono.

kurczak w cieście francuskim
kurczak w cieście francuskim

Składniki

Farsz do kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą

  1. 100 g szpinaku (przegotowanego)
  2. 80 g fety
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 szczypta gałki muszkatołowej i papryki w proszku

Pozostałe składniki:

  1. 1 pierś z kurczaka
  2. 1 szczypta soli i pieprzu
  3. 2 łyżki roztopionego masła
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  6. 1 jajko rozbite i rozmieszane

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Jak zrobić? Zacznij od farszu

Zacznijmy od przygotowania pysznego farszu.

Na odrobinie masła podsmaż czosnek. Możesz użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego. Świeży dokładnie oczyść i porwij na mniejsze kawałki. Mrożony szpinak wrzuć na patelnię i odparuj z niego nadmiar wody.

Szpinak przełóż do miseczki, przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

Czas na przygotowanie piersi z kurczaka.

Oczyść je z błonek i natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem

Obrazek

Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.

Obrazek

Zawiń w ciasto francuskie

Kiedy piersi są już z farszem – czas na zawinięcie ich w ciasto francuskie.

Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka. Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej:

Obrazek

Zwiń paski do środka. Rób to naprzemian - raz prawa, raz lewa strona. 

Obrazek

Końcówki ciasta zawiń do środka i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Posyp ciasto sezamem, możesz użyć zarówno białego jak i czarnego. Jeśli nie masz sezamu, to możesz pominąć ten krok lub posypać odrobiną ziół prowansalskich.

Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.

I gotowe! Nasz kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą zrobiony

Kurczak jest już gotowy!

Z czym podać kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą? Np. z ulubioną sałatką. Świetnie sprawdzi się tutaj proste połączenie rukoli i pomidorków, albo lekka sałatka z sosem winegret.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy