PrzepisKurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Przepis na pyszny obiad

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Przepis na pyszny obiad

Pierś z kurczaka to zawsze bardzo wdzięczny pomysł na obiad. Możesz przygotować ją na wiele różnych sposobów i za każdym razem odkrywać ją na nowo. Przygotowaliśmy dla Ciebie pysznego kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. To nie może wyjść niesmaczne!

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Przepis na pyszny obiad
Ewa

18.02.2022 | aktual.: 19.03.2024 14:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą – przepis. Jak go zrobić?

Warto mieć w zapasie arkusz ciasta francuskiego. Jeśli masz możliwość, to wybierz takie, które robione jest na bazie masła. Bez problemu możesz je zamrozić. Wystarczy, że wyjmiesz ciasto z zamrażarki wcześniej na blat kuchenny, żeby spokojnie odtajało.

Jeśli chcesz użyć ciasta francuskiego z lodówki – wyjmij je wcześniej, żeby nie kruszyło się podczas zawijania. Ułatwisz sobie w ten sposób pracę. Chociaż kojarzy się głównie z szybkimi, słodkimi wypiekami, to kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą naprawdę skradnie Twoje serce.

Możesz użyć w tym przepisie świeżego szpinaku. Pamiętaj, żeby dokładnie go umyć, bo może się zdarzyć, że będzie miał w sobie trochę piasku. Odetnij grubsze łodygi i porwij liście na nieco mniejsze kawałki.

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą to świetny pomysł na pyszny obiad i kolację. Prezentuje się naprawdę elegancko, więc możesz podać go również swoim gościom. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie szpinakowego farszu. Nie martw się, z tym przepisem wszystko wyjdzie po prostu idealnie.

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą – jakie dodatki podać? Z czym?

Jakie dodatki podać? Sama pierś jest wystarczająca, ale kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą nie pogardzi dodatkiem chrupiącej sałatki z sosem winegret. To połączenie, to po prostu uczta dla zmysłów, a z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Jeśli szukasz więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, to koniecznie zerknij na nasze konto na YouTube.

Smacznych inspiracji na pewno nie zabraknie i to nie tylko na słono.

kurczak w cieście francuskim
kurczak w cieście francuskim

Składniki

Farsz do kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą

  1. 100 g szpinaku (przegotowanego)
  2. 80 g fety
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 szczypta gałki muszkatołowej i papryki w proszku

Pozostałe składniki:

  1. 1 pierś z kurczaka
  2. 1 szczypta soli i pieprzu
  3. 2 łyżki roztopionego masła
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  6. 1 jajko rozbite i rozmieszane

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Jak zrobić? Zacznij od farszu

Zacznijmy od przygotowania pysznego farszu.

Na odrobinie masła podsmaż czosnek. Możesz użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego. Świeży dokładnie oczyść i porwij na mniejsze kawałki. Mrożony szpinak wrzuć na patelnię i odparuj z niego nadmiar wody.

Szpinak przełóż do miseczki, przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

Czas na przygotowanie piersi z kurczaka.

Oczyść je z błonek i natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem

Obraz

Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.

Obraz

Zawiń w ciasto francuskie

Kiedy piersi są już z farszem – czas na zawinięcie ich w ciasto francuskie.

Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka. Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej:

Obraz

Zwiń paski do środka. Rób to naprzemian - raz prawa, raz lewa strona. 

Obraz

Końcówki ciasta zawiń do środka i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Posyp ciasto sezamem, możesz użyć zarówno białego jak i czarnego. Jeśli nie masz sezamu, to możesz pominąć ten krok lub posypać odrobiną ziół prowansalskich.

Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.

I gotowe! Nasz kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą zrobiony

Kurczak jest już gotowy!

Z czym podać kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą? Np. z ulubioną sałatką. Świetnie sprawdzi się tutaj proste połączenie rukoli i pomidorków, albo lekka sałatka z sosem winegret.

Obraz