PrzepisDania główneŁódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem. Przepis na cukinię w cieście francuskim

Łódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem. Przepis na cukinię w cieście francuskim

Łódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem. Przepis na cukinię w cieście francuskim
Pyszności
22.11.2021 12:00, aktualizacja: 20.01.2022 14:40

Pyszne łódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego to prosty przepis na efektowną przekąskę. Prezentuje się naprawdę świetnie!

Łódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem – przepis

Jeśli szukasz prostego przepisu na efektowną przekąskę – trafiłeś idealnie! Łódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem z cebulką i pietruszką zrobią prawdziwą furorę!

Cukinia to jedno z naszych ulubionych warzyw, bo można przygotować ją na wiele różnych sposób. Od obiadu, przez przekąskę, a nawet na deserze kończąc. Miąższ cukinii jest delikatnie słodkawy, jednak mało wyrazisty, więc przy pomocy przypraw nadajemy jej odpowiedni wyraz.

Poniżej znajdziesz dokładny przepis krok po kroku na łódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem. Zobacz, jak w prosty sposób zrobić cukinię z ciastem francuskim w nietypowym wydaniu.

Ciekawe danie przygotowaliśmy przy pomocy Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Farsz do cukinii w cieście francuskim – składniki

  1. 150 g serka śmietankowego
  2. 1/3 smażonej cebuli
  3. 1/2 posiekanej natki pietruszki
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 1/2 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki do łódeczek z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem

  1. 1 cukinia
  2. 2 plastry łososia
  3. 1/2 arkusza ciasta francuskiego
  4. 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie łódeczek z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem

Cały przepis na lódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem rozpocznij od przygotowania łódeczek z cukinii.

Na blacie kuchennym umieść deskę do krojenia. Jeśli chcesz, aby deska pozostawała w jednym miejscu, ułóż bezpośrednio pod nią nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Następnie podziel cukinię na pół - w pionie, po czym wydrąż zawartość warzywa.

Obraz

Zawartość cukinii usuń przy pomocy małej łyżki. W efekcie Twojej pracy mają powstać dwie łódeczki, które zaraz nafaszerujemy.

Farsz do cukinii w cieście francuskim. Jak zrobić?

Łódeczki mamy już gotowe, dlatego odstaw je na bok i przejdź do przygotowania farszu na bazie serka śmietankowego.

Podziel w drobną kostkę cebulę, po czym podsmaż ją na złocisty kolor. Do dużej miski dodaj: serek śmietankowy, wcześniej przygotowaną cebulę, posiekaną pietruszkę, sól oraz pieprz.

Obraz

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki. Pamiętaj, zrób to dokładnie, aby produkty dobrze się połączyły i stworzyły zwartą mieszankę.

Nie chcesz marnować miąższu z cukinii? Przesmaż go na patelni z masłem, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem i duś, aż zgęstnieje. Dodaj trochę jogurtu, tahiny i prosta pasta kanapkowa gotowa!

Faszerowanie i pieczenie łódeczek z cukinii w cieście francuskim – czas i temperatura

Czas nafaszerować warzywne łódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem

Na blacie kuchennym ułóż drewnianą deskę z wydrążonymi kawałkami cukinii. Następnie wypełnij warzywa śmietankowym farszem. Na wierzchu każdej łódeczki umieść plaster łososia.

Obraz

Tak przygotowane łódeczki z cukinii z łososiem i śmietankowym serkiem odstaw na bok.

Na blacie kuchennym umieść ciasto francuskie, które podziel następnie na dwa kawałki. Na środku ułóż cukinie z łososiem, po czym natnij brzegi ciasta francuskiego pod kątem, aby można było je potem zapleść w warkocz.

Obraz

Łódeczki z cukinii ukryte w warkoczu z ciasta francuskiego pokryj roztrzepanym jajkiem. Nałóż je przy pomocy kuchennego pędzelka. Dzięki temu zabiegi Twoje danie nabierze pięknych rumieńców.

Cukinie z łososiem i ciastem francuskim (czas pieczenia) wstaw do Ovi Smart i piecz je przez 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. I to wszystko!

Obraz

Pieczone łódeczki możesz podawać w całości, albo podzielić je na mniejsze kawałki. Na pewno nie zwlekaj z podawaniem i serwuj je zaraz po upieczeniu. Na ciepło smakują najlepiej!

Obraz

Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować pyszny posiłek dla całej rodziny, który będzie jednocześnie fajnie się prezentował. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także