Nadziewane udka z kurczaka z serowo-mięsnym farszem

Nadziewane udka z kurczaka to nasz sprawdzony przepis na pyszne mięso na obiad. Ich sekret tkwi w wyrazistym farszu, który podkreśla smak mięsa i nadaje mu wyjątkowy aromat. Zobacz, jak przygotować faszerowane udka.

ObrazekFaszerowane udka- Pyszności
Ewa

Nadziewane udka z kurczaka to nasz sprawdzony patent na obiad. To proste i jednocześnie zaskakujące połączenie, jakiego jeszcze nie jadłeś. Drób jest mięsem uniwersalnym, które można odkrywać na nowo i eksperymentować z połączeniami, sosami i farszami. Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne pieczone udka- sięgnij po ten przepis. Jego sekretem są wyraziste i charakterystyczne w smaku sery. Możesz użyć zarówno włoskiego parmezanu lub polskiego sera bursztyn.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Nadziewane udka- składniki

2 udka z kurczaka

1 cebula - podsmażona na maśle

1 bułka pszenna - namoczona w mleku

2 ząbki czosnku

80 g sera - bursztyn/parmezan/parmegiano regiano

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/3 szkl. oleju roślinnego

1 łyżka przyprawy do kurczaka

Przepis na pyszne udka na obiad

Przy pomocy ostrego noża usuń skórę z udek z kurczaka. Postaraj się zrobić to tak, aby jej nie uszkodzić. Zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Następnie odetnij kawałki mięsa od kości i włóż do robota kuchennego. Dodaj starty ser. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na patelni i dodaj do mięsa. Następnie dorzuć obrane ząbki czosnku i dopraw całość pieprzem i solą. Kawałki bułki namocz w mleku i następnie dorzuć do reszty. Całość połącz przy pomocy robota kuchennego w jednolitą masę.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Zdjętą wcześniej skórę z kurczaka wypełnij przygotowanym farszem i zawiń.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Ułóż przygotowane udka w naczyniu żaroodpornym.  Olej wymieszaj z przyprawą do kurczaka i nasmaruj nim przygotowane mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20-25 minut.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Serwuj je na ciepło samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami: warzywną sałatką, frytkami lub ziemniakami. Zaskocz swoją rodzinę nietypowym obiadem i delektuj się pysznym i prostym kurczakiem w nietypowym wydaniu.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej