Nadziewane udka z kurczaka z serowo-mięsnym farszem

Nadziewane udka z kurczaka to nasz sprawdzony przepis na pyszne mięso na obiad. Ich sekret tkwi w wyrazistym farszu, który podkreśla smak mięsa i nadaje mu wyjątkowy aromat. Zobacz, jak przygotować faszerowane udka.

ObrazekFaszerowane udka- Pyszności
Ewa

Nadziewane udka z kurczaka to nasz sprawdzony patent na obiad. To proste i jednocześnie zaskakujące połączenie, jakiego jeszcze nie jadłeś. Drób jest mięsem uniwersalnym, które można odkrywać na nowo i eksperymentować z połączeniami, sosami i farszami. Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne pieczone udka- sięgnij po ten przepis. Jego sekretem są wyraziste i charakterystyczne w smaku sery. Możesz użyć zarówno włoskiego parmezanu lub polskiego sera bursztyn.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Nadziewane udka- składniki

2 udka z kurczaka

1 cebula - podsmażona na maśle

1 bułka pszenna - namoczona w mleku

2 ząbki czosnku

80 g sera - bursztyn/parmezan/parmegiano regiano

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/3 szkl. oleju roślinnego

1 łyżka przyprawy do kurczaka

Przepis na pyszne udka na obiad

Przy pomocy ostrego noża usuń skórę z udek z kurczaka. Postaraj się zrobić to tak, aby jej nie uszkodzić. Zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Następnie odetnij kawałki mięsa od kości i włóż do robota kuchennego. Dodaj starty ser. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na patelni i dodaj do mięsa. Następnie dorzuć obrane ząbki czosnku i dopraw całość pieprzem i solą. Kawałki bułki namocz w mleku i następnie dorzuć do reszty. Całość połącz przy pomocy robota kuchennego w jednolitą masę.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Zdjętą wcześniej skórę z kurczaka wypełnij przygotowanym farszem i zawiń.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Ułóż przygotowane udka w naczyniu żaroodpornym.  Olej wymieszaj z przyprawą do kurczaka i nasmaruj nim przygotowane mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20-25 minut.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Serwuj je na ciepło samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami: warzywną sałatką, frytkami lub ziemniakami. Zaskocz swoją rodzinę nietypowym obiadem i delektuj się pysznym i prostym kurczakiem w nietypowym wydaniu.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥