Nadziewane udka z kurczaka z serowo-mięsnym farszem

Nadziewane udka z kurczaka to nasz sprawdzony przepis na pyszne mięso na obiad. Ich sekret tkwi w wyrazistym farszu, który podkreśla smak mięsa i nadaje mu wyjątkowy aromat. Zobacz, jak przygotować faszerowane udka.

ObrazekFaszerowane udka- Pyszności
Ewa

Nadziewane udka z kurczaka to nasz sprawdzony patent na obiad. To proste i jednocześnie zaskakujące połączenie, jakiego jeszcze nie jadłeś. Drób jest mięsem uniwersalnym, które można odkrywać na nowo i eksperymentować z połączeniami, sosami i farszami. Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne pieczone udka- sięgnij po ten przepis. Jego sekretem są wyraziste i charakterystyczne w smaku sery. Możesz użyć zarówno włoskiego parmezanu lub polskiego sera bursztyn.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Nadziewane udka- składniki

2 udka z kurczaka

1 cebula - podsmażona na maśle

1 bułka pszenna - namoczona w mleku

2 ząbki czosnku

80 g sera - bursztyn/parmezan/parmegiano regiano

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/3 szkl. oleju roślinnego

1 łyżka przyprawy do kurczaka

Przepis na pyszne udka na obiad

Przy pomocy ostrego noża usuń skórę z udek z kurczaka. Postaraj się zrobić to tak, aby jej nie uszkodzić. Zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Następnie odetnij kawałki mięsa od kości i włóż do robota kuchennego. Dodaj starty ser. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na patelni i dodaj do mięsa. Następnie dorzuć obrane ząbki czosnku i dopraw całość pieprzem i solą. Kawałki bułki namocz w mleku i następnie dorzuć do reszty. Całość połącz przy pomocy robota kuchennego w jednolitą masę.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Zdjętą wcześniej skórę z kurczaka wypełnij przygotowanym farszem i zawiń.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Ułóż przygotowane udka w naczyniu żaroodpornym.  Olej wymieszaj z przyprawą do kurczaka i nasmaruj nim przygotowane mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20-25 minut.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Serwuj je na ciepło samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami: warzywną sałatką, frytkami lub ziemniakami. Zaskocz swoją rodzinę nietypowym obiadem i delektuj się pysznym i prostym kurczakiem w nietypowym wydaniu.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯