Soczyste udka z kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami podane na pełnym smaku ryżu

Prosty przepis na soczyste udka z kurczaka w jogurtowej marynacie. Ta kompozycja przypraw sprawi, że udka nabiorą wyjątkowego smaku i charakteru.

Soczyste udka z kurczaka- PysznościSoczyste udka z kurczaka- Pyszności
Ewa

Marynata do kurczaka

Sekretem odpowiednio przygotowanego mięsa z kurczaka jest pyszna marynata, która otula udka i nadaje im wyjątkowego smaku. Dziś postawiliśmy na mieszankę aromatycznych przypraw z dodatkiem jogurtu naturalnego, który sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej kruche. Aby tak się stało, wykorzystaliśmy prosty trik z wykałaczkami. Dzięki niemu nasza marynata wnika w każde włókno i podkręca smak. Ten prosty patent sprawi, że już nigdy nie będziesz chciał przygotować kurczaka w inny sposób.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube

Soczyste udka z kurczaka

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 cytryny - sok

Dodatek

  • 200 g białego ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 ml bulionu

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka umieść na kuchennej desce i wbij w nie wykałaczki. W misce połącz ze sobą jogurt naturalny, słodką paprykę, suszony czosnek, curry, cynamon oraz sól. Wciśnij do środka sok z połówki cytryny (uważaj, aby nie wpadły pestki). Całość dobrze wymieszaj.

Soczyste udka z kurczaka- Pyszności
Soczyste udka z kurczaka- Pyszności

Udka z wykałaczkami ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej całość przygotowaną marynatą jogurtową. Wstaw całość do lodówki na godzinę, żeby smaki się "przegryzły.

Soczyste udka z kurczaka- Pyszności
Soczyste udka z kurczaka- Pyszności

W drugim naczyniu żaroodpornym umieść ryż, oczywiście bez woreczków. Dodaj do niego kurkumę, sól i bulion. Całość dobrze wymieszaj, przykryj folią aluminiową. W folii zrób małe otwory przy pomocy wykałaczek.

Obrazek
Soczyste udka z kurczaka- Pyszności

Z mięsa usuń wykałaczki. Kawałki udek umieść na folii aluminiowej. Tak przygotowaną konstrukcję wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około 60 minut.

Obrazek
Soczyste udka z kurczaka- Pyszności

Po tym czasie nasz prosty, tani i pyszny obiad z udkami w roli głównej jest już gotowy. Upieczone mięso podaj z ryżem. Całość możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Soczyste udka z kurczaka- Pyszności
Soczyste udka z kurczaka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej