Soczyste udka z kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami podane na pełnym smaku ryżu
Prosty przepis na soczyste udka z kurczaka w jogurtowej marynacie. Ta kompozycja przypraw sprawi, że udka nabiorą wyjątkowego smaku i charakteru.
24.11.2022 | aktual.: 18.09.2023 10:27
Marynata do kurczaka
Sekretem odpowiednio przygotowanego mięsa z kurczaka jest pyszna marynata, która otula udka i nadaje im wyjątkowego smaku. Dziś postawiliśmy na mieszankę aromatycznych przypraw z dodatkiem jogurtu naturalnego, który sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej kruche. Aby tak się stało, wykorzystaliśmy prosty trik z wykałaczkami. Dzięki niemu nasza marynata wnika w każde włókno i podkręca smak. Ten prosty patent sprawi, że już nigdy nie będziesz chciał przygotować kurczaka w inny sposób.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube
Soczyste udka z kurczaka
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 cytryny - sok
Dodatek
- 200 g białego ryżu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki soli
- 500 ml bulionu
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka umieść na kuchennej desce i wbij w nie wykałaczki. W misce połącz ze sobą jogurt naturalny, słodką paprykę, suszony czosnek, curry, cynamon oraz sól. Wciśnij do środka sok z połówki cytryny (uważaj, aby nie wpadły pestki). Całość dobrze wymieszaj.
Udka z wykałaczkami ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej całość przygotowaną marynatą jogurtową. Wstaw całość do lodówki na godzinę, żeby smaki się "przegryzły.
W drugim naczyniu żaroodpornym umieść ryż, oczywiście bez woreczków. Dodaj do niego kurkumę, sól i bulion. Całość dobrze wymieszaj, przykryj folią aluminiową. W folii zrób małe otwory przy pomocy wykałaczek.
Z mięsa usuń wykałaczki. Kawałki udek umieść na folii aluminiowej. Tak przygotowaną konstrukcję wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około 60 minut.
Po tym czasie nasz prosty, tani i pyszny obiad z udkami w roli głównej jest już gotowy. Upieczone mięso podaj z ryżem. Całość możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!