Siostra Aniela wyznała, czego żałuje po 60 latach gotowania księżom. Odpowiedź zaskakuje

Siostra Aniela od prawie 40 lat gotuje księżom w Bagnie, wcześniej pracowała w Krakowie i Trzebini. Sama zastanawia się, skąd ma na to wszystko siłę. - Pan Bóg to wszystko prowadzi - mówiła w rozmowie z Księdzem z Osiedla. Wyznała też, czego żałuje po tylu latach gotowania.

ObrazekSiostra Aniela (Youtube)
Paulina Hermann

Ks. Rafał Główczyński SDB przeprowadził poruszający wywiad z siostrą Anielą, która od wielu lat zajmuje się gotowaniem. Na samym początku zakonnica podała przepis na... najlepsze na świecie naleśniki, które zawsze wychodzą.

Siostra Aniela od 60 lat gotuje księżom. Czy czegoś żałuje?

- Uważam, że moje gotowanie, zwłaszcza w seminarium jest współudziałem w wychowaniu kapłanów. To jest dla mnie wielka radość. Kocham to, co robię i to jest najważniejsze - opowiadała w rozmowie z Księdzem z Osiedla.

Ale czy jest coś, czego żałuje? Czy miała momenty, w których wątpiła w swoją drogę? Ksiądz Główczyński nie omieszkał o to zapytać. Odpowiedź zakonnicy go mocno zaskoczyła. Siostra Aniela z pełną powagą stwierdziła, że owo poświęcenie (czyli długie lata ciężkiej pracy) nie jest żadnym ciężarem. Dla niej przede wszystkim liczy się miłość do Boga, do ludzi i do tego, co robi.

- Nigdy tak nie myślałam. Nie miałam krytycznych chwil w życiu, zachwiania w powołaniu, ponieważ kochałam ludzi i Pana Boga tak jak mogłam. I pracowałam też, jak mogłam, z wielką radością i wysiłkiem. Kiedy było mi ciężko i pojawił się nawał pracy, to zawsze Pan Bóg postawił mi kogoś do pomocy - mówiła.

Dodała, że od samego wstąpienia do zakonu wiedziała, że ta droga jest właściwa.

Obrazek
Siostra Aniela rozmawiała z Księdzem z Osiedla (Youtube)

Naleśniki siostry Anieli. "Oto cała filozofia"

Pytanie ks. Rafała Główczyńskiego o placki nieco zaskoczyło Salawatoriankę. Przecież to każdy potrafi zrobić. Podała jednak szybki przepis. Potrzebujemy więc:

  • szklanki mleka,
  • jajka,
  • odrobiny cukru,
  • łyżkę oleju,
  • trochę soli,
  • pół szklanki mąki (około, musi być jej tyle, by ciasto zyskało konsystencję śmietany).

Wszystkie składniki trzeba dobrze ubić i wlać na środek rozgrzanej patelni z bardzo małą ilością tłuszczu. Potem należy rozlać po naczyniu.

- No i to cała filozofia - powiedziała siostra Aniela z uśmiechem.

Zakonnica wyjawiła także, co sądzi o sushi i kebabie. Potrafi je przygotować i nie ma nic przeciwko, ale jest ogromną fanką tradycji, którą "ktoś musi zachować".

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą