PrzepisSiostra Aniela robi kopytka, jak nikt inny. Podaje je z przebojowym sosem na bazie ulubionego składnika Polaków

Siostra Aniela robi kopytka, jak nikt inny. Podaje je z przebojowym sosem na bazie ulubionego składnika Polaków

Siostra Aniela robi kopytka, jak nikt inny. Podaje je z przebojowym sosem na bazie ulubionego składnika Polaków
Paulina

31.08.2022 16:55, aktual.: 20.03.2024 10:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Siostra Aniela gotuje dla księży już od 60 lat. Podchodzi do tego z pasją i ogromnym zaangażowaniem. Uważa, że gotowanie to właściwa droga i w pełni się jej oddaje. Uwielbia tradycyjne potrawy, ale nie jest też przeciwniczką tradycyjnej kuchni. Dziś zakonnica przychodzi z przepisem na domowe kopytka w sosie grzybowym. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sprawdźmy jej przepis i co o swoim gotowaniu sądzi sama siostra Aniela.

Zakonnica jest bardzo zadowolona z tego, że może gotować dla kapłanów, o czym mówi z wielką otwartością.

Uważam, że moje gotowanie, zwłaszcza w seminarium jest współudziałem w wychowaniu kapłanów. To jest dla mnie wielka radość. Kocham to, co robię i to jest najważniejsze.

Kopytka w sosie grzybowym według siostry Anieli.

Kopytka - Pyszności; Foto: Canva
Kopytka - Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

Sos grzybowy

        
  • masło
  • 2 sztuki cebuli
  • suszone grzyby
  • 2 łyżki śmietany
  • majeranek
  • natka pietruszki

Kopytka

      
  • 1 kilogram ziemniaków
  • 300 g maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jajka
Robienie kopytek - Pyszności
Robienie kopytek - Pyszności

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy wszystkie składniki. Rozgrzewamy masło na patelni. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulkę w drobną kostkę i grzyby w paski. Pokrojone warzywo umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Grzyby idealnie komponują się z cebulką. Do podsmażonej cebuli dodajemy grzyby, które wcześniej pokroiliśmy w paski. Wszystko smażymy do zarumienienia się cebuli i przykrywamy całość pokrywką. W międzyczasie podlewamy sos wodą i doprawiamy małą ilością soli oraz pieprzu.

Zabieramy się za zrobienie kopytek. W misce łączymy mąkę z ziemniakami i jajkiem. Całość wyrabiamy ręcznie. Następnie przekładamy masę na deskę. Warto podsypać ją wcześniej mąką, by się nie przykleiła. Z przygotowanej masy na kopytka wałkujemy rulon, a następnie kroimy ciasto w kształt kopytka. Następnie wstawiamy wodę, wcześniej warto ją lekko posolić. Wrzucamy kopytka i gotujemy kilka minut, aż do wypłynięcia.

Kopytka są już gotowe, możemy rozłożyć je na talerzu. Nie zostawiajmy ich w wodzie, bo będą gumowe. W międzyczasie doprawiamy grzyby majerankiem i na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Całość uzupełniamy posiekaną pietruszką, aby podkreślić smak dania. Sos jest gotowy, więc możemy polać nim przygotowane kopytka. Smacznego!

Lubisz kopytka? Mamy dla jeszcze jedno wydanie tego pysznego dodatku do obiadu. Sprawdź nasz przepis na kolorowe kopytka na naszym YouTube.

grzybykopytkasos grzybowy