Siostra Aniela robi kopytka, jak nikt inny. Podaje je z przebojowym sosem na bazie ulubionego składnika Polaków

Siostra Aniela gotuje dla księży już od 60 lat. Podchodzi do tego z pasją i ogromnym zaangażowaniem. Uważa, że gotowanie to właściwa droga i w pełni się jej oddaje. Uwielbia tradycyjne potrawy, ale nie jest też przeciwniczką tradycyjnej kuchni. Dziś zakonnica przychodzi z przepisem na domowe kopytka w sosie grzybowym. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sprawdźmy jej przepis i co o swoim gotowaniu sądzi sama siostra Aniela.

Obrazek
Paulina

Zakonnica jest bardzo zadowolona z tego, że może gotować dla kapłanów, o czym mówi z wielką otwartością.

Uważam, że moje gotowanie, zwłaszcza w seminarium jest współudziałem w wychowaniu kapłanów. To jest dla mnie wielka radość. Kocham to, co robię i to jest najważniejsze.

Kopytka w sosie grzybowym według siostry Anieli.

Kopytka z kaszą manną
Kopytka - Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

Sos grzybowy

        
  • masło
  • 2 sztuki cebuli
  • suszone grzyby
  • 2 łyżki śmietany
  • majeranek
  • natka pietruszki

Kopytka

      
  • 1 kilogram ziemniaków
  • 300 g maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jajka
Obrazek
Robienie kopytek - Pyszności

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy wszystkie składniki. Rozgrzewamy masło na patelni. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulkę w drobną kostkę i grzyby w paski. Pokrojone warzywo umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Grzyby idealnie komponują się z cebulką. Do podsmażonej cebuli dodajemy grzyby, które wcześniej pokroiliśmy w paski. Wszystko smażymy do zarumienienia się cebuli i przykrywamy całość pokrywką. W międzyczasie podlewamy sos wodą i doprawiamy małą ilością soli oraz pieprzu.

Zabieramy się za zrobienie kopytek. W misce łączymy mąkę z ziemniakami i jajkiem. Całość wyrabiamy ręcznie. Następnie przekładamy masę na deskę. Warto podsypać ją wcześniej mąką, by się nie przykleiła. Z przygotowanej masy na kopytka wałkujemy rulon, a następnie kroimy ciasto w kształt kopytka. Następnie wstawiamy wodę, wcześniej warto ją lekko posolić. Wrzucamy kopytka i gotujemy kilka minut, aż do wypłynięcia.

Kopytka są już gotowe, możemy rozłożyć je na talerzu. Nie zostawiajmy ich w wodzie, bo będą gumowe. W międzyczasie doprawiamy grzyby majerankiem i na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Całość uzupełniamy posiekaną pietruszką, aby podkreślić smak dania. Sos jest gotowy, więc możemy polać nim przygotowane kopytka. Smacznego!

Lubisz kopytka? Mamy dla jeszcze jedno wydanie tego pysznego dodatku do obiadu. Sprawdź nasz przepis na kolorowe kopytka na naszym YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam