Zanim zakręcę słoik z ogórkami, kładę na wierzchu jedną rzecz. Wychodzą jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące

Ten kulinarny chwyt to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Idziemy o zakład, że niewiele osób o nim słyszało. A szkoda, bo dzięki niemu ogórki kiszone wychodzą twarde i chrupiące jak nigdy wcześniej. Dosłownie nie będziesz się mógł od nich oderwać!

Kiszone ogórki wyjdą idealnie twarde, jeśli dodasz do nich jeden składnikKiszone ogórki wyjdą idealnie twarde, jeśli dodasz do nich jeden składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pod koniec każdego lata nadchodzi czas zmasowanego przygotowywania przetworów. Z niezliczonej liczby polskich gospodarstw dochodzi odgłos brzdękania słoikami i zakręcania wieczek. Stop! Zanim wykonasz tę ostatnią czynność, zastosuj pewien trik. Połóż na wierzchu jeden niepozorny produkt, a twoje ogórki zachowają twardość i cudowny zapach. I nie, wcale nie chodzi o liście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Kiszone ogórki — żaden składnik nie jest przypadkowy

Przygotowywanie ogórków kiszonych przypomina nam pod pewnym względem robienie kotletów mielonych. Dziwne porównanie? Być może, ale pomyśl o tym w ten sposób: w obu daniach wykorzystujemy konkretne składniki, które tylko pozornie wyglądają na niemal "losowe". W rzeczywistości każdy z nich odgrywa w potrawie ważną rolę.

Tak samo jak w mielonych jajko odpowiada za spajanie masy, namoczona bułka — za puszystość, a cebula za soczystość, tak i w ogórkach kiszonych każdy element zalewy jest ważny. Chrzan sprawia, że warzywa zachowują jędrność, gorczyca zapobiega pleśni, a łodygi kopru nadają kiszonkom intensywnego smaku.

Podobnymi cechami wykazują się w kiszonkach liście. Tu należy dokładnie przemyśleć, na jakim smaku ogórków nam zależy. Liście wiśni na przykład dość mocno niwelują gorycz, a liście porzeczki intensyfikują aromat. Niektórzy do kiszonek dodają jeszcze estragonu, który ogranicza ryzyko mięknięcia ogórków, ale jednocześnie dość mocno zmienia ich smak. Proponujemy więc zastąpienie go czymś innym, co będzie pełniło taką samą funkcję.

Dobre kiszone ogórki muszą zawierać konkretne składniki
Dobre kiszone ogórki muszą zawierać konkretne składniki © canva.com

Drobny składnik, wielka zmiana

Kiedy już twoje ogórki wylądują w słoikach wraz z całą resztą niezbędnych składników, nie pospiesz się za bardzo z zakręceniem wieczka. Dodaj do nich, na sam wierzch, jeszcze jeden produkt: plasterek cytryny. Niewiarygodne? A jednak!

Cytryna sprawi, że kiszone ogórki będą pięknie pachniały, doskonale wyglądały i zachowają swoją chrupkość — niemal do tego stopnia, co przed fermentacją. Pamiętaj jednak, żeby przed pokrojeniem cytryny w cienkie plasterki wyparzyć ją i dokładnie wyszorować. To gwarancja smaku i świeżości — przekonaj się sam i daj nam znać, jak wyszło!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki