Zanim zakręcę słoik z ogórkami, kładę na wierzchu jedną rzecz. Wychodzą jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące

Ten kulinarny chwyt to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Idziemy o zakład, że niewiele osób o nim słyszało. A szkoda, bo dzięki niemu ogórki kiszone wychodzą twarde i chrupiące jak nigdy wcześniej. Dosłownie nie będziesz się mógł od nich oderwać!

Kiszone ogórki wyjdą idealnie twarde, jeśli dodasz do nich jeden składnikKiszone ogórki wyjdą idealnie twarde, jeśli dodasz do nich jeden składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pod koniec każdego lata nadchodzi czas zmasowanego przygotowywania przetworów. Z niezliczonej liczby polskich gospodarstw dochodzi odgłos brzdękania słoikami i zakręcania wieczek. Stop! Zanim wykonasz tę ostatnią czynność, zastosuj pewien trik. Połóż na wierzchu jeden niepozorny produkt, a twoje ogórki zachowają twardość i cudowny zapach. I nie, wcale nie chodzi o liście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Kiszone ogórki — żaden składnik nie jest przypadkowy

Przygotowywanie ogórków kiszonych przypomina nam pod pewnym względem robienie kotletów mielonych. Dziwne porównanie? Być może, ale pomyśl o tym w ten sposób: w obu daniach wykorzystujemy konkretne składniki, które tylko pozornie wyglądają na niemal "losowe". W rzeczywistości każdy z nich odgrywa w potrawie ważną rolę.

Tak samo jak w mielonych jajko odpowiada za spajanie masy, namoczona bułka — za puszystość, a cebula za soczystość, tak i w ogórkach kiszonych każdy element zalewy jest ważny. Chrzan sprawia, że warzywa zachowują jędrność, gorczyca zapobiega pleśni, a łodygi kopru nadają kiszonkom intensywnego smaku.

Podobnymi cechami wykazują się w kiszonkach liście. Tu należy dokładnie przemyśleć, na jakim smaku ogórków nam zależy. Liście wiśni na przykład dość mocno niwelują gorycz, a liście porzeczki intensyfikują aromat. Niektórzy do kiszonek dodają jeszcze estragonu, który ogranicza ryzyko mięknięcia ogórków, ale jednocześnie dość mocno zmienia ich smak. Proponujemy więc zastąpienie go czymś innym, co będzie pełniło taką samą funkcję.

Dobre kiszone ogórki muszą zawierać konkretne składniki
Dobre kiszone ogórki muszą zawierać konkretne składniki © canva.com

Drobny składnik, wielka zmiana

Kiedy już twoje ogórki wylądują w słoikach wraz z całą resztą niezbędnych składników, nie pospiesz się za bardzo z zakręceniem wieczka. Dodaj do nich, na sam wierzch, jeszcze jeden produkt: plasterek cytryny. Niewiarygodne? A jednak!

Cytryna sprawi, że kiszone ogórki będą pięknie pachniały, doskonale wyglądały i zachowają swoją chrupkość — niemal do tego stopnia, co przed fermentacją. Pamiętaj jednak, żeby przed pokrojeniem cytryny w cienkie plasterki wyparzyć ją i dokładnie wyszorować. To gwarancja smaku i świeżości — przekonaj się sam i daj nam znać, jak wyszło!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej