Ewa Wachowicz robi aromatyczny żurek. To jeden składnik sprawia, że jest tak wyjątkowy

Jeśli jest ktoś, komu w kwestii przygotowania wielkanocnego żurku można zaufać bezgranicznie, to jest to Ewa Wachowicz. Kucharka zdradziła swój autorski przepis na tę tradycyjną świąteczną zupą, a my jesteśmy nią szczerze zachwyceni. Po prostu genialne!

Ewa Wachowicz przygotowuje żurek inaczej. Sekret tkwi w tajnym składnikuEwa Wachowicz przygotowuje żurek inaczej. Sekret tkwi w tajnym składniku
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, ricka_kinamoto

Ewa Wachowicz to jedna z naszych ulubionych postaci polskiego świata kulinariów. Kucharka nie jest jedynie wierną odtwórczynią przepisów tworzonych na przestrzeni lat przez innych kulinarnych celebrytów, lecz również doskonałą improwizatorką i kuchenną wynalazczynią. Co jakiś czas Wachowicz prezentuje autorskie receptury, a jej blog to prawdziwa kopalnia pomysłów i inspiracji, z której bardzo lubimy korzystać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Nie zdążyliśmy się jeszcze do końca nacieszyć przedstawianym tu niedawno przepisem Ewy Wachowicz na pieczeń wielkanocną, a już musimy przejść dalej i zaprezentować ci pomysł kucharki na świąteczny żurek. Jeśli myślisz, że wszystko w nim opiera się na tradycyjnych recepturach, to grubo się mylisz.

Pierwszym widocznym urozmaiceniem, który zauważamy w przepisie Wachowicz na żurek, jest dodanie do zupy suszonego prawdziwka. Kolejnym: skorzystanie z jajek przepiórczych, zamiast kurzych. Brzmi ciekawie? To zapraszamy do przepisu. Obiecujemy, że pozostała część jest równie interesująca!

Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 6 białych kiełbas,
  • zakwas,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • oliwa do smażenia,
  • jajka przepiórcze,
  • natka pietruszki.
Aromatyczny żurek Ewy Wachowicz poleca się na święta
Aromatyczny żurek Ewy Wachowicz poleca się na święta © Canva | pawelwizja

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj czosnek, podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej około 2 litrami wody.
  2. Dodaj do wywaru kiełbasy, suszonego prawdziwka, listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Dosyp również roztarty w dłoniach majeranek.
  3. Przykryj garnek i zagotuj zawartość. Ugotowaną kiełbasę wyjmij, pokrój w plastry i podsmaż.
  4. Do zupy wlej teraz zakwas. Zrób to do smaku — żur powinien być gęsty i kwaśny. Ponownie zagotuj zupę. Następnie przecedź, dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z podsmażonymi plastrami kiełbasy oraz ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie