PrzepisWielkanocEwa Wachowicz robi aromatyczny żurek. To jeden składnik sprawia, że jest tak wyjątkowy

Ewa Wachowicz robi aromatyczny żurek. To jeden składnik sprawia, że jest tak wyjątkowy

Jeśli jest ktoś, komu w kwestii przygotowania wielkanocnego żurku można zaufać bezgranicznie, to jest to Ewa Wachowicz. Kucharka zdradziła swój autorski przepis na tę tradycyjną świąteczną zupą, a my jesteśmy nią szczerze zachwyceni. Po prostu genialne!

Ewa Wachowicz przygotowuje żurek inaczej. Sekret tkwi w tajnym składniku
Ewa Wachowicz przygotowuje żurek inaczej. Sekret tkwi w tajnym składniku
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, ricka_kinamoto

22.03.2024 10:11

Ewa Wachowicz to jedna z naszych ulubionych postaci polskiego świata kulinariów. Kucharka nie jest jedynie wierną odtwórczynią przepisów tworzonych na przestrzeni lat przez innych kulinarnych celebrytów, lecz również doskonałą improwizatorką i kuchenną wynalazczynią. Co jakiś czas Wachowicz prezentuje autorskie receptury, a jej blog to prawdziwa kopalnia pomysłów i inspiracji, z której bardzo lubimy korzystać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie zdążyliśmy się jeszcze do końca nacieszyć przedstawianym tu niedawno przepisem Ewy Wachowicz na pieczeń wielkanocną, a już musimy przejść dalej i zaprezentować ci pomysł kucharki na świąteczny żurek. Jeśli myślisz, że wszystko w nim opiera się na tradycyjnych recepturach, to grubo się mylisz.

Pierwszym widocznym urozmaiceniem, który zauważamy w przepisie Wachowicz na żurek, jest dodanie do zupy suszonego prawdziwka. Kolejnym: skorzystanie z jajek przepiórczych, zamiast kurzych. Brzmi ciekawie? To zapraszamy do przepisu. Obiecujemy, że pozostała część jest równie interesująca!

Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 6 białych kiełbas,
  • zakwas,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • oliwa do smażenia,
  • jajka przepiórcze,
  • natka pietruszki.
Aromatyczny żurek Ewy Wachowicz poleca się na święta
Aromatyczny żurek Ewy Wachowicz poleca się na święta© Canva | pawelwizja

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj czosnek, podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej około 2 litrami wody.
  2. Dodaj do wywaru kiełbasy, suszonego prawdziwka, listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Dosyp również roztarty w dłoniach majeranek.
  3. Przykryj garnek i zagotuj zawartość. Ugotowaną kiełbasę wyjmij, pokrój w plastry i podsmaż.
  4. Do zupy wlej teraz zakwas. Zrób to do smaku — żur powinien być gęsty i kwaśny. Ponownie zagotuj zupę. Następnie przecedź, dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z podsmażonymi plastrami kiełbasy oraz ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ewa wachowiczgwiazdywielkanoc
Wybrane dla Ciebie