Ewa Wachowicz nie wyrzuca resztek ze świąt. Gotuje na nich ekspresową i sycącą zupę

Jeśli po świętach twoja lodówka nadal jest zapełniona najrozmaitszym mięsem, a ty za nic nie wiesz, co z nimi zrobić, to pod żadnym pozorem nie opuszczaj tego artykułu. Już za chwilę poznasz patent Ewy Wachowicz na świąteczne resztki. Wciel ten przepis w życie i ciesz się aromatyczną zupą!

Zupa z wędlin według Ewy Wachowicz. Doskonały pomysł na resztki po świętachZupa z wędlin według Ewy Wachowicz. Doskonały pomysł na resztki po świętach
Źródło zdjęć: © Canva | PexelsUser

Marnotrawstwa jedzenia nie lubi nikt. Tego ze świąt — tym bardziej. Wyrzucanie resztek potraw przygotowanych w pocie czoła dla całej rodziny boli najbardziej. Z kolei wyliczenie co do grama "zapotrzebowania" na jedzenie na Wielkanoc graniczy z cudem. Efekt? Choćbyśmy nie wiem jak się starali, porzucili wszystkie dietetyczne postanowienia, choćbyśmy gościom spakowali po tobołku wyprawki na drogę powrotną, to i tak w chłodziarce co nieco zostanie. Co z tym zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polacy testowali majonezy, nie znając nazwy. Który wypadł najlepiej?

Jednym ze sposobów na wykorzystanie świątecznych resztek jest przygotowanie z nich zupy. Uwaga — to nie byle wymysł pierwszego lepszego zdesperowanego umysłu, który szukał sposobu na taką inwestycję, lecz samej Ewy Wachowicz. Nazwisko autorki tego przepisu może ci już podpowiedzieć oczywistą refleksję: taka zupa to nie tylko akt rozpaczy nad jedzeniem, które niechybnie się zmarnuje, lecz naprawdę pyszna i sycąca potrawa. W roli głównej występuje w niej mięso: wędliny, kiełbasa, boczek i to wszystko, co przygotowałeś na Wielkanoc. Powodzenia!

Zupa Ewy Wachowicz z resztek świątecznego mięsa

Składniki:

  • 750 g wędlin, boczku,
  • 1,5 l bulionu, ewentualnie wody,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • plasterek cytryny,
  • sól, pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • słodka papryka.
Resztki mięsa po świętach? Nie wyrzucaj - wykorzystaj!
Resztki mięsa po świętach? Nie wyrzucaj - wykorzystaj! © Canva | Olga Kriger

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój i wytop w garnku o grubym dnie. Dodaj resztę poszatkowanych mięs. Podsmażaj.
  2. Następnie dodaj do wędlin przyprawy i pokrojone warzywa (póki co bez ogórków kiszonych). Podsmażaj dalej. Następnie zalej całość bulionem. Gotuj kwadrans.
  3. Na koniec dodaj do zupy przecier pomidorowy i pokrojone ogórki kiszone. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej