Ewa Wachowicz nie wyrzuca resztek ze świąt. Gotuje na nich ekspresową i sycącą zupę
Jeśli po świętach twoja lodówka nadal jest zapełniona najrozmaitszym mięsem, a ty za nic nie wiesz, co z nimi zrobić, to pod żadnym pozorem nie opuszczaj tego artykułu. Już za chwilę poznasz patent Ewy Wachowicz na świąteczne resztki. Wciel ten przepis w życie i ciesz się aromatyczną zupą!
02.04.2024 10:07
Marnotrawstwa jedzenia nie lubi nikt. Tego ze świąt — tym bardziej. Wyrzucanie resztek potraw przygotowanych w pocie czoła dla całej rodziny boli najbardziej. Z kolei wyliczenie co do grama "zapotrzebowania" na jedzenie na Wielkanoc graniczy z cudem. Efekt? Choćbyśmy nie wiem jak się starali, porzucili wszystkie dietetyczne postanowienia, choćbyśmy gościom spakowali po tobołku wyprawki na drogę powrotną, to i tak w chłodziarce co nieco zostanie. Co z tym zrobić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednym ze sposobów na wykorzystanie świątecznych resztek jest przygotowanie z nich zupy. Uwaga — to nie byle wymysł pierwszego lepszego zdesperowanego umysłu, który szukał sposobu na taką inwestycję, lecz samej Ewy Wachowicz. Nazwisko autorki tego przepisu może ci już podpowiedzieć oczywistą refleksję: taka zupa to nie tylko akt rozpaczy nad jedzeniem, które niechybnie się zmarnuje, lecz naprawdę pyszna i sycąca potrawa. W roli głównej występuje w niej mięso: wędliny, kiełbasa, boczek i to wszystko, co przygotowałeś na Wielkanoc. Powodzenia!
Zupa Ewy Wachowicz z resztek świątecznego mięsa
Składniki:
- 750 g wędlin, boczku,
- 1,5 l bulionu, ewentualnie wody,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- plasterek cytryny,
- sól, pieprz,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój i wytop w garnku o grubym dnie. Dodaj resztę poszatkowanych mięs. Podsmażaj.
- Następnie dodaj do wędlin przyprawy i pokrojone warzywa (póki co bez ogórków kiszonych). Podsmażaj dalej. Następnie zalej całość bulionem. Gotuj kwadrans.
- Na koniec dodaj do zupy przecier pomidorowy i pokrojone ogórki kiszone. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Smacznego!