PrzepisWielkanocEwa Wachowicz nie wyrzuca resztek ze świąt. Gotuje na nich ekspresową i sycącą zupę

Ewa Wachowicz nie wyrzuca resztek ze świąt. Gotuje na nich ekspresową i sycącą zupę

Jeśli po świętach twoja lodówka nadal jest zapełniona najrozmaitszym mięsem, a ty za nic nie wiesz, co z nimi zrobić, to pod żadnym pozorem nie opuszczaj tego artykułu. Już za chwilę poznasz patent Ewy Wachowicz na świąteczne resztki. Wciel ten przepis w życie i ciesz się aromatyczną zupą!

Zupa z wędlin według Ewy Wachowicz. Doskonały pomysł na resztki po świętach
Zupa z wędlin według Ewy Wachowicz. Doskonały pomysł na resztki po świętach
Źródło zdjęć: © Canva | PexelsUser

02.04.2024 10:07

Marnotrawstwa jedzenia nie lubi nikt. Tego ze świąt — tym bardziej. Wyrzucanie resztek potraw przygotowanych w pocie czoła dla całej rodziny boli najbardziej. Z kolei wyliczenie co do grama "zapotrzebowania" na jedzenie na Wielkanoc graniczy z cudem. Efekt? Choćbyśmy nie wiem jak się starali, porzucili wszystkie dietetyczne postanowienia, choćbyśmy gościom spakowali po tobołku wyprawki na drogę powrotną, to i tak w chłodziarce co nieco zostanie. Co z tym zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednym ze sposobów na wykorzystanie świątecznych resztek jest przygotowanie z nich zupy. Uwaga — to nie byle wymysł pierwszego lepszego zdesperowanego umysłu, który szukał sposobu na taką inwestycję, lecz samej Ewy Wachowicz. Nazwisko autorki tego przepisu może ci już podpowiedzieć oczywistą refleksję: taka zupa to nie tylko akt rozpaczy nad jedzeniem, które niechybnie się zmarnuje, lecz naprawdę pyszna i sycąca potrawa. W roli głównej występuje w niej mięso: wędliny, kiełbasa, boczek i to wszystko, co przygotowałeś na Wielkanoc. Powodzenia!

Zupa Ewy Wachowicz z resztek świątecznego mięsa

Składniki:

  • 750 g wędlin, boczku,
  • 1,5 l bulionu, ewentualnie wody,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • plasterek cytryny,
  • sól, pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • słodka papryka.
Resztki mięsa po świętach? Nie wyrzucaj - wykorzystaj!
Resztki mięsa po świętach? Nie wyrzucaj - wykorzystaj!© Canva | Olga Kriger

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój i wytop w garnku o grubym dnie. Dodaj resztę poszatkowanych mięs. Podsmażaj.
  2. Następnie dodaj do wędlin przyprawy i pokrojone warzywa (póki co bez ogórków kiszonych). Podsmażaj dalej. Następnie zalej całość bulionem. Gotuj kwadrans.
  3. Na koniec dodaj do zupy przecier pomidorowy i pokrojone ogórki kiszone. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie