PrzepisKotlety pożarnicze Ewy Wachowicz robią furorę. Nie potrzebujesz ani schabu, ani kurczaka

Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz robią furorę. Nie potrzebujesz ani schabu, ani kurczaka

Ewa Wachowicz to prawdziwa mistrzyni dobrej kuchni. Od 15 lat w programie "Ewa gotuje" dzieli się z widzami swoimi pomysłami na pyszne dania. Niektóre z nich są wymyślne, inne inspirowane kuchniami z różnych stron świata, ale wśród propozycji kulinarnej gwiazdy Polsatu są także dania nawiązujące do polskiej klasyki. Niekiedy tak jak, ten przepis, w nieco odmienionej formie.

Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - Pyszności; źródło: Adobe
Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

27.04.2023 17:15

Gospodyni "Ewa gotuje" w jednym z odcinków programu zaprezentowała przepis na kotlety pożarnicze. Niewprawionym kucharzom-amatorom nazwa może sugerować kotlety pożarskie. Jednak te przygotowuje się z siekanego mięsa drobiowego lub drobiowo-cielęcego. A sposób przygotowania kotletów pożarniczych jest zupełnie inny i dużo prostszy. Do ich zrobienia potrzebne jest mięso z indyka. Niebagatelną rolę w tym daniu pełnią też wysmakowane dodatki. Sprawdźcie sami. To fajny pomysł na rodzinny obiad.

Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - Pyszności; źródło: Adobe
Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - Pyszności; źródło: Adobe

Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - przepis

Składniki:

  • filet z piersi indyka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 400 g groszku mrożonego
  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • sól
  • mała dynia Hokkaido
  • 1 łyżka śmietanki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania dyni. Pokrój ją na ósemki i usuń pestki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  2. Teraz czas na groszek z fenkułem. Koper włoski obierz, pokrój piórka i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, wymieszaj i smaż przez chwilę. Wsyp groszek, podlej całość winem, posól i duś do miękkości.
  3. Upieczoną dynię podziel na mniejsze kawałki (usuwając skórkę). Przełóż je do garnka. Wlej śmietankę i sok z cytryny. Przypraw solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Zmiksuj na gładkie purée.
  4. Pierś indyczą pokrój, rozcinając tak, by powstały jak największe kawałki (tzw. motylek). Mięso przykryj folią i rozbij tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem. Kotlety panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj z groszkiem i dyniowym purée.

Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie