Lubisz domowe wypieki, które dosłownie rozpływają się w ustach? Jeśli tak, koniecznie musisz przetestować recepturę kuchni kaszubskiej. Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie na młodzowy kuch, aby natychmiast zgłodnieć. Puszystość i złocista kruszonka od razu przykuwają oko. Lista składników na ten specjał czeka poniżej. Dokładną instrukcję przygotowania drożdżowego wypieku znajdziesz w naszym wideo.
Młodzowy kuch to pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką, które wywodzi się z kuchni kaszubskiej. Jest niezwykle puszyste. Przypomina puchatą chmurkę, od której wręcz nie sposób oderwać wzroku.
Jak czytamy na oficjalnej stronie gov.pl, wypiek ten został wpisany na listę produktów tradycyjnych w lutym 2006 roku. Można znaleźć go w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim". Pierwsze przepisy opisujące przygotowanie drożdżowego wypieku sięgają początku XVIII wieku.
Składniki na rozczyn:
- 50 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka.
Pozostałe składniki na ciasto:
- 50 g roztopionego masła,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szczypta soli,
- skórka z 1/2 cytryny.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g zimnego masła,
- 50 g cukru.
O czym warto pamiętać:
- Aby drożdżowiec pięknie wyrósł i zachwycał niesamowitą puszystością, musisz zadbać o podstawowe kwestie. Przede wszystkim produkty użyte do przygotowania ciasta drożdżowego muszą mieć pokojową temperaturę.
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu. Po połączeniu składników, odstaw mieszankę w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
- Gotowe ciasto drożdżowe również odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem taki "odpoczynek" powinien trwać 1,5 godziny.
- Do przykrycia ciasta użyj ściereczki. Przy tak długim czasie wyrastania możesz dodatkowo okryć wierzch folią spożywczą, aby uchronić je przed wysuszeniem z góry.
- Do ciasta nie zapomnij dodać startej skórki z cytryny. Nada ona wypiekowi orzeźwiających walorów smakowych.
- Kruszonkę na domowy wypiek przygotujesz w mgnieniu oka, łącząc ze sobą przy pomocy dłoni mąkę, cukier i masło.
- Po 90 minutach podziel wyrośnięte ciasto na dwie części, po czym przenieś je do keksówek.
- Na wierzchu każdego ciasta rozsyp wcześniej przygotowaną kruszonkę.
- Formy z zawartością piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku.
- Z wyżej wymienionych proporcji w keksówkach o wymiarach 11,5x26 cm upiekliśmy dwa ciasta drożdżowe. Możesz też upiec jedno w większej formie.