Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku

Lubisz domowe wypieki, które dosłownie rozpływają się w ustach? Jeśli tak, koniecznie musisz przetestować recepturę kuchni kaszubskiej. Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie na młodzowy kuch, aby natychmiast zgłodnieć. Puszystość i złocista kruszonka od razu przykuwają oko. Lista składników na ten specjał czeka poniżej. Dokładną instrukcję przygotowania drożdżowego wypieku znajdziesz w naszym wideo.

Młodzowy kuch to pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką, które wywodzi się z kuchni kaszubskiej. Jest niezwykle puszyste. Przypomina puchatą chmurkę, od której wręcz nie sposób oderwać wzroku.

Jak czytamy na oficjalnej stronie gov.pl, wypiek ten został wpisany na listę produktów tradycyjnych w lutym 2006 roku. Można znaleźć go w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim". Pierwsze przepisy opisujące przygotowanie drożdżowego wypieku sięgają początku XVIII wieku.

Składniki na rozczyn:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka.

Pozostałe składniki na ciasto:

  • 50 g roztopionego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • skórka z 1/2 cytryny.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • 50 g cukru.

O czym warto pamiętać:

  • Aby drożdżowiec pięknie wyrósł i zachwycał niesamowitą puszystością, musisz zadbać o podstawowe kwestie. Przede wszystkim produkty użyte do przygotowania ciasta drożdżowego muszą mieć pokojową temperaturę.
  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu. Po połączeniu składników, odstaw mieszankę w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
  • Gotowe ciasto drożdżowe również odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem taki "odpoczynek" powinien trwać 1,5 godziny.
  • Do przykrycia ciasta użyj ściereczki. Przy tak długim czasie wyrastania możesz dodatkowo okryć wierzch folią spożywczą, aby uchronić je przed wysuszeniem z góry.
  • Do ciasta nie zapomnij dodać startej skórki z cytryny. Nada ona wypiekowi orzeźwiających walorów smakowych.
  • Kruszonkę na domowy wypiek przygotujesz w mgnieniu oka, łącząc ze sobą przy pomocy dłoni mąkę, cukier i masło.
  • Po 90 minutach podziel wyrośnięte ciasto na dwie części, po czym przenieś je do keksówek.
  • Na wierzchu każdego ciasta rozsyp wcześniej przygotowaną kruszonkę.
  • Formy z zawartością piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku.
  • Z wyżej wymienionych proporcji w keksówkach o wymiarach 11,5x26 cm upiekliśmy dwa ciasta drożdżowe. Możesz też upiec jedno w większej formie.
Więcej wideo
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcemPodaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Pierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stolePierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stole
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza