Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku

Lubisz domowe wypieki, które dosłownie rozpływają się w ustach? Jeśli tak, koniecznie musisz przetestować recepturę kuchni kaszubskiej. Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie na młodzowy kuch, aby natychmiast zgłodnieć. Puszystość i złocista kruszonka od razu przykuwają oko. Lista składników na ten specjał czeka poniżej. Dokładną instrukcję przygotowania drożdżowego wypieku znajdziesz w naszym wideo.

Młodzowy kuch to pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką, które wywodzi się z kuchni kaszubskiej. Jest niezwykle puszyste. Przypomina puchatą chmurkę, od której wręcz nie sposób oderwać wzroku.

Jak czytamy na oficjalnej stronie gov.pl, wypiek ten został wpisany na listę produktów tradycyjnych w lutym 2006 roku. Można znaleźć go w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim". Pierwsze przepisy opisujące przygotowanie drożdżowego wypieku sięgają początku XVIII wieku.

Składniki na rozczyn:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka.

Pozostałe składniki na ciasto:

  • 50 g roztopionego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • skórka z 1/2 cytryny.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • 50 g cukru.

O czym warto pamiętać:

  • Aby drożdżowiec pięknie wyrósł i zachwycał niesamowitą puszystością, musisz zadbać o podstawowe kwestie. Przede wszystkim produkty użyte do przygotowania ciasta drożdżowego muszą mieć pokojową temperaturę.
  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu. Po połączeniu składników, odstaw mieszankę w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
  • Gotowe ciasto drożdżowe również odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem taki "odpoczynek" powinien trwać 1,5 godziny.
  • Do przykrycia ciasta użyj ściereczki. Przy tak długim czasie wyrastania możesz dodatkowo okryć wierzch folią spożywczą, aby uchronić je przed wysuszeniem z góry.
  • Do ciasta nie zapomnij dodać startej skórki z cytryny. Nada ona wypiekowi orzeźwiających walorów smakowych.
  • Kruszonkę na domowy wypiek przygotujesz w mgnieniu oka, łącząc ze sobą przy pomocy dłoni mąkę, cukier i masło.
  • Po 90 minutach podziel wyrośnięte ciasto na dwie części, po czym przenieś je do keksówek.
  • Na wierzchu każdego ciasta rozsyp wcześniej przygotowaną kruszonkę.
  • Formy z zawartością piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku.
  • Z wyżej wymienionych proporcji w keksówkach o wymiarach 11,5x26 cm upiekliśmy dwa ciasta drożdżowe. Możesz też upiec jedno w większej formie.
Więcej wideo
Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niejGruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej
Halloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnieHalloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnie
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnikaUdka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacieTort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca okoSchab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończyCiasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Galette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na HalloweenGalette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na Halloween
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się