PrzepisZupyFasolka z masłem i bułką jest za ciężka? Wypróbuj prosty przepis na wiosenną zupę

Fasolka z masłem i bułką jest za ciężka? Wypróbuj prosty przepis na wiosenną zupę

Fasolka zielona to doskonały składnik wiosennej zupy
Fasolka zielona to doskonały składnik wiosennej zupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Dudchak
07.05.2024 11:12, aktualizacja: 07.05.2024 11:51

Zupa z fasolki zielonej? Tak, to coś znacznie więcej niż kulinarna fanaberia i chwytanie się brzytwy w momencie, w którym mamy nadmiar tego warzywa i musimy na coś je zużyć. Kiedy spróbujesz pierwszej łyżki tej pysznej potrawy, zrozumiesz, że właśnie odkryłeś jedną z najsmaczniejszych zup wiosennych!

Wszyscy z wypiekami na twarzy wyczekujemy rozpoczęcia sezonu na fasolkę zieloną. Kiedy już przyjdzie ten czas (lub jeśli zdecydujemy się na mrożoną wersję tego zdrowego warzywa) większość z nas postawi na klasykę gatunku: odwieczną fasolkę z zasmażką z masła i bułki tartej. A gdyby tak nieco zamieszać w tym znanym wszystkich schemacie? My jesteśmy za, bo któregoś razu zaufaliśmy odnalezionemu w czeluściach sieci przepisowi i dzisiaj wiemy już, że nie istnieje wiele zup smaczniejszych i pożywniejszych od tej przygotowanej z zielonej fasolki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sam proces gotowania zupy jest bardzo prosty, a jeśli posiadasz odłożony bulion (zawsze polecamy robienie takich zapasów, ale warto wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo), całość nie zajmie ci też dużo czasu. Proste, tanie, przyjemne i niebiańsko smaczne. Czy może być lepiej? Powątpiewamy. Zapraszamy więc do przepisu i czekamy na twoją opinię!

Zupa z fasolki zielonej

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 500 g fasolki zielonej,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • kurkuma,
  • papryka wędzona,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • koperek.
Fasolka zielona - zdrowie i pyszny smak
Fasolka zielona - zdrowie i pyszny smak© Canva | Dennis

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, ziemniaki i marchew pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju. Najlepiej, jeśli zaczniesz od cebuli, następnie dodasz marchew i ziemniaki, a potem czosnek.
  2. Teraz przełóż składniki do garnka i zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Zacznij gotować na średnim ogniu.
  3. Teraz fasolka zielona. Umyj ją i odkrój końcówki. Podziel na mniejsze, około dwucentymetrowe kawałki. Wrzuć do zupy i gotuj do miękkości.
  4. Na koniec dopraw zupę sosem sojowym i wędzoną papryką, a następnie zabiel śmietanką. Udekoruj posiekanym koperkiem i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także