PrzepisŚniadanieJoanna Przetakiewicz uwielbia te placuszki. Puszyste i miękkie jak wygodna poduszka

Joanna Przetakiewicz uwielbia te placuszki. Puszyste i miękkie jak wygodna poduszka

Placuszki Joanny Przetakiewicz - Pyszności
Placuszki Joanny Przetakiewicz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Joanna Przetakiewicz
10.05.2024 14:14

Słodkie śniadanie to pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia. Swój przepis na puszyste, delikatne i przede wszystkim obłędnie smaczne serowe placuszki zdradziła Joanna Przetakiewicz.

Syrniczki to nic innego jak pyszne placuszki z twarogu, które są idealne na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, by wyczarować puszyste i delikatne słodkości. Doskonale wie o tym Joanna Przetakiewicz, która na swoim instagramowym koncie podzieliła się swoim ulubionym przepisem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki serowe Joanny Przetakiewicz

Są serowe, puszyste i pyszne. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zachwyt na twarzach jedzących trwa aż do ostatniego kęsa. Świetnie sprawdzą się na leniwe, słodkie, weekendowe śniadanie lub pyszny podwieczorek. Wystarczy wymieszać kilka składników i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Placuszki twarogowe
Placuszki twarogowe© Adobe Stock

Chociaż Joanna Przetakiewicz kojarzyć się może z luksusem, to w jej menu nie gości tylko homar i kawior na śniadanie. Projektantka przepada za prostymi syrniczkami. Joanna Przetakiewicz sugeruje, aby placki podać w towarzystwie gęstej śmietany, konfitury lub owoców. Świetnie przełamią smak sera i dodadzą lekkości.

Składniki:

  • zmielony biały ser,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż zmielony twaróg. Dodaj jajka, mąkę kukurydzianą oraz miód i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
  2. Odstaw przygotowane ciasto na 10 minut, aby spuchło.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
  4. Wykładaj porcję przygotowanej masy serowej i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Placki powinny być dość grube.

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także