Kroje popularne warzywo i panieruje. Kotlety lepsze niż schabowe

Kroje popularne warzywo i panieruje. Kotlety lepsze niż schabowe

Kotlety kalafiorowe
Kotlety kalafiorowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | timolina
21.08.2023 19:09

Masz już dość robienia w kółko schabowych i mielonych? Chciałbyś przez chwilę odpocząć od mięsa? Z nami zrobisz to w mgnieniu oka. Co więcej, przygotujesz dla swojej rodziny ciekawą alternatywę, której nie będą mogli się oprzeć.

Doskonale zdaję sobie sprawę, że jeśli domowe menu jest tylko na twojej głowie i w dodatku masz w domu małe niejadki, to gotowanie może z czasem zacząć robić się męczące. Na szczęście wiem dokładnie co zrobić, aby to zmienić. 

Nie tylko w szybki sposób przegonisz nudę ze swojej kuchni, ale też zaserwujesz swoim bliskim genialnąoryginalną ucztę dla podniebienia. Będą zachwyceni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne kotlety

Nie wiem jak ty, ale ja wychodzę z założenia, że od czasu do czasu każdy z nas potrzebuje urozmaicenia. Nie inaczej jest w kuchni, gdzie nie można w kółko jeść mięsnych posiłków. W końcu wszystkie takie receptury nam się znudzą, a tego przecież chcemy uniknąć.

Po drugie, ciężkostrawne posiłki z mięsnym akcentem nie są najlepszym rozwiązaniem, kiedy za oknem z nieba leje się żar. Lepiej w takich sytuacjach postawić na lekkostrawne obiady, które nie wymagają od ciebie stania przez pół dnia w kuchni przy włączonym piekarniku lub kuchence. 

I jak najbardziej jest to możliwe. Do tego w jakim stylu! Przygotuj nasze sprawdzone kotlety warzywne na bazie kalafiora, a sam zaniemówisz z wrażenia. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują, a ich zrobienie to prawdziwa frajda. 

Kalafior
Kalafior© Adobe Stock | Sea Wave

Przepis na kotlety kalafiorowe krok po kroku

Wiesz już, że bazą dzisiejszych kotletów będzie kalafior. Wystarczy, że otworzysz kuchenną szafkę, a znajdziesz resztę potrzebnych składników. Wyjście na zakupy spożywcze będzie zupełnie zbędne.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 3 jajka,
  • ⅓ szkl. bułki tartej,
  • ½ natki pietruszki lub koperku,
  • przyprawy wg uznania: sól, pieprz, cebula granulowana,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia kalafiora na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj je we wrzątku. Warzywo możesz również podzielić na mniejsze części już po ugotowaniu, ale proces gotowania będzie wtedy na pewno dłuższy. 
  2. W międzyczasie obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę. Posiekaj też drobno natkę pietruszki lub koperek.
  3. Kiedy różyczki kalafiora będą już ugotowane, odcedź je i przestudź. Następnie rozbij je, używając do tego zadania tłuczka do ziemniaków. Możesz również rozdrobnić je przy pomocy robota kuchennego.
  4. Do warzywa dodaj następnie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj
  5. Z powstałej mieszanki uformuj małe kotleciki i obtocz je dodatkowo w samej bułce tartej, aby nabrały chrupiącej panierki.
  6. Następnie smaż warzywne kotleciki przez 2-3 minuty na każdej stronie. Smacznego!

Po zdjęciu kotlecików z patelni odsącz je na ręczniku papierowym. Tak przygotowany dodatek obiadowy możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie sprawdzą się tu ziemniaki, ryż, kasza, a nawet frytki. Kotleciki są bardzo syte, więc spokojnie możesz podać je tylko z kolorową sałatką. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także