Zrób to przed wrzuceniem grzybów do garnka. To patent dawnych gospodyń na pyszną zupę

Planujesz przygotować zupę ze świeżych grzybów, ale obawiasz się, że ich smak i zapach zginie wśród przypraw lub innych dodatków? Grzyby są niesamowicie aromatyczne, ale by wydobyć z nich całe dobro, należy odpowiednio je przygotować.

Jak wydobyć aromat z grzybów?Jak wydobyć aromat z grzybów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Smakiem późnego lata jest pyszna, aromatyczna zupa przygotowana ze świeżych grzybów. Sekretem udanego dania jest zachowanie w nim tego leśnego, intensywnego aromatu charakterystycznego dla owoców runa leśnego. Jak przyrządzić grzyby, by wydobyć z nich jak najwięcej dobra? Koniecznie przetestuj ten babciny trik!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone parmezanowe ziemniaczki

Patent na aromatyczną zupę ze świeżych grzybów

Jak wydobyć nieziemski aromat owoców runa leśnego, przyrządzając zupę grzybową? Koniecznie zastosuj ten patent, jeśli chcesz, by wywar obłędnie pachniał. Tak zupy z borowikami czy podgrzybkami robiły nasze babcie, doskonale obeznane z kuchennymi sekretami dotyczącymi grzybów.

Najprostszym i jednocześnie jednym z najbardziej skutecznych patentów na wydobycie z grzybów leśnego, intensywnego aromatu jest odparowanie ich przed wrzuceniem do garnka z zupą. Jak odparować grzyby? To bardzo proste: wystarczy wrzucić je na patelnię (już umyte i pokrojone) i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. UWAGA: przypilnuj, by grzyby się nie przyrumieniły.

Grzyby są doskonałym dodatkiem nie tylko zup
Grzyby są doskonałym dodatkiem nie tylko zup © Pixabay

Jak prawidłowo przyrządzić grzyby? Kluczowe zasady

Przed gotowaniem grzyby czyścimy, myjemy i osuszamy. Po tym można zalać je wodą i rozpocząć gotowanie — najlepiej pod przykryciem. To, jak długo powinny znajdować się w garnku, zależy od gatunku grzyba – maślaki i rydze powinny gotować się ok. 10-15 minut, z kolei kurki, borowiki czy podgrzybki nawet pół godziny. Gotujące się grzyby doprawiamy pieprzem, zielem angielskim, majerankiem, liściem laurowym lub natką pietruszki, a pod sam koniec dodajemy sól. Gotowe już owoce runa leśnego odcedzamy i osuszamy.

Grzyby można też dusić. Wyczyszczone należy umieścić w garnku i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu w małej ilości wody połączonej z oliwą i przyprawami: tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziołowym. Najszybszym sposobem obróbki grzybów jest smażenie, najlepiej na patelni z głębokim dnem. Należy jednak uważać, by nie puściły zbyt wiele soku (wtedy uduszą się, zamiast usmażyć). Tak jest najczęściej, kiedy grzyby są mokre. W takim przypadku grzyby trzeba odparować tak, by na patelni został tylko tłuszcz.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo