Zrób to przed wrzuceniem grzybów do garnka. To patent dawnych gospodyń na pyszną zupę

Planujesz przygotować zupę ze świeżych grzybów, ale obawiasz się, że ich smak i zapach zginie wśród przypraw lub innych dodatków? Grzyby są niesamowicie aromatyczne, ale by wydobyć z nich całe dobro, należy odpowiednio je przygotować.

Jak wydobyć aromat z grzybów?Jak wydobyć aromat z grzybów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Smakiem późnego lata jest pyszna, aromatyczna zupa przygotowana ze świeżych grzybów. Sekretem udanego dania jest zachowanie w nim tego leśnego, intensywnego aromatu charakterystycznego dla owoców runa leśnego. Jak przyrządzić grzyby, by wydobyć z nich jak najwięcej dobra? Koniecznie przetestuj ten babciny trik!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone parmezanowe ziemniaczki

Patent na aromatyczną zupę ze świeżych grzybów

Jak wydobyć nieziemski aromat owoców runa leśnego, przyrządzając zupę grzybową? Koniecznie zastosuj ten patent, jeśli chcesz, by wywar obłędnie pachniał. Tak zupy z borowikami czy podgrzybkami robiły nasze babcie, doskonale obeznane z kuchennymi sekretami dotyczącymi grzybów.

Najprostszym i jednocześnie jednym z najbardziej skutecznych patentów na wydobycie z grzybów leśnego, intensywnego aromatu jest odparowanie ich przed wrzuceniem do garnka z zupą. Jak odparować grzyby? To bardzo proste: wystarczy wrzucić je na patelnię (już umyte i pokrojone) i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. UWAGA: przypilnuj, by grzyby się nie przyrumieniły.

Grzyby są doskonałym dodatkiem nie tylko zup
Grzyby są doskonałym dodatkiem nie tylko zup © Pixabay

Jak prawidłowo przyrządzić grzyby? Kluczowe zasady

Przed gotowaniem grzyby czyścimy, myjemy i osuszamy. Po tym można zalać je wodą i rozpocząć gotowanie — najlepiej pod przykryciem. To, jak długo powinny znajdować się w garnku, zależy od gatunku grzyba – maślaki i rydze powinny gotować się ok. 10-15 minut, z kolei kurki, borowiki czy podgrzybki nawet pół godziny. Gotujące się grzyby doprawiamy pieprzem, zielem angielskim, majerankiem, liściem laurowym lub natką pietruszki, a pod sam koniec dodajemy sól. Gotowe już owoce runa leśnego odcedzamy i osuszamy.

Grzyby można też dusić. Wyczyszczone należy umieścić w garnku i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu w małej ilości wody połączonej z oliwą i przyprawami: tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziołowym. Najszybszym sposobem obróbki grzybów jest smażenie, najlepiej na patelni z głębokim dnem. Należy jednak uważać, by nie puściły zbyt wiele soku (wtedy uduszą się, zamiast usmażyć). Tak jest najczęściej, kiedy grzyby są mokre. W takim przypadku grzyby trzeba odparować tak, by na patelni został tylko tłuszcz.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟