PrzepisGrillMarynata, która podkręca smak karkówki. Zrobiłem raz i to mój ulubiony sposób

Marynata, która podkręca smak karkówki. Zrobiłem raz i to mój ulubiony sposób

Marynata - przynajmniej połowa sukcesu dobrej karkówki z grilla
Marynata - przynajmniej połowa sukcesu dobrej karkówki z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Syda Productions
08.05.2024 09:28

Karkówka z grilla jest tak dobra, jak przygotowana na tę okazję marynata. Wychodząc z tego założenia, wypróbowałem już naprawdę dużo przepisów, aż w końcu odnalazłem mojego faworyta. Czasami proste rzeczy są najlepsze. I tak jest właśnie w tym przypadku.

Co zrobić, żeby karkówka z grilla była krucha? To pytanie z całą pewnością zadał sobie już każdy entuzjasta wiosennego spędzania czasu przy oparach z rozgrzanego rusztu. A ponieważ i ja co roku czekam na ten święty czas jak na zbawienie, nie mogłem sobie nie zadać trudu, by rozgryźć tę kwestię od A do Z. Poszukiwania tego "złotego runa", rozpocząłem — rzecz jasna — od odpowiedniego kawałka mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W końcu, po długich refleksjach na temat tego, jak powinno prezentować się dobrej jakości mięso na grilla (brałem pod uwagę to, by mięso było ciemnoróżowe, nie za duże, o jasnych, wręcz białych przerostach niedominujących na całym kawałku, lecz będących jego ważną częścią), doszedłem do wniosku, że jest to zaledwie połowa sukcesu kruchej karkówki. Drugim bohaterem satysfakcjonującego efektu jest marynata. Bez niej, przyrzekam, nawet najświeższy kawałek karkówki nie będzie smakował idealnie.

Chociaż istnieje wiele sposobów na przygotowanie takiej marynaty, w końcu zorientowałem się, że wymyślne receptury (chociaż przyznaję, że trik z solanką jest naprawdę godny uwagi) i egzotyczne składniki wcale nie sprawiają, że karkówka smakuje mi bardziej. Prostota i bezpretensjonalność — na to stawiam podczas grilla. Poniżej zamieszczam przepis na marynatę, która według mnie jest najlepsza w swoim rodzaju. Oczywiście muszę zaznaczyć, że jest to jedynie moja subiektywna opinia!

Marynata do karkówki

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • 1 łyżka ketchupu (u mnie pikantny),
  • sól, pieprz (po 1 płaskiej łyżeczce),
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
Marynata nadaje karkówce smaku i kruchości
Marynata nadaje karkówce smaku i kruchości© Canva | Republica

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku przeciskam przez praskę. Łączę wszystkie składniki marynaty.
  2. Przygotowaną mieszanką nacieram karkówkę. Wkładam mięso do lodówki na co najmniej kilka godzin, optymalnie: całą noc.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także