PoradyTruskawki, które tak wyglądają nie nadają się do jedzenia. Inaczej sobie zaszkodzisz

Truskawki, które tak wyglądają nie nadają się do jedzenia. Inaczej sobie zaszkodzisz

Jakich truskawek lepiej nie jeść?
Jakich truskawek lepiej nie jeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ganna Zelinska
10.05.2024 16:45

Pełnia wiosny i zbliżające się lato kuszą nas nie tylko ciepłymi promieniami słońca, ale również świeżymi owocami i warzywami. Wśród nich królują truskawki - te soczyste i aromatyczne dary natury. Niestety, zdarza się, że po kilku dniach od zakupu na ich powierzchni pojawiają się niepokojące plamki pleśni. Co zrobić w takiej sytuacji?

Kiedy nadejdzie sezon na soczyste truskawki, cieszymy się ich smakiem i aromatem. Jednak nawet w najświeższych koszykach mogą się znaleźć owoce z pleśnią, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia. Odkryj, dlaczego warto unikać truskawek z widocznymi oznakami pleśni oraz jak zadbać o higienę owoców przed ich spożyciem!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak pozbyć się pestycydów z truskawek?

Najlepszym sposobem na pozbycie się pestycydów z truskawek jest umycie ich w specjalnym roztworze. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 1 litra przefiltrowanej wody
  • ½ szklanki octu (lub 2 łyżeczek kwasku cytrynowego)

Wymieszaj składniki w misce i włóż do niej truskawki z szypułkami. Mocz je przez 2-3 minuty.

Następnie płucz truskawki przez 3-4 minuty w czystej wodzie.

Dodatkowo możesz dodać do wody łyżkę sody oczyszczonej, która pomoże usunąć zanieczyszczenia i bakterie.

Pleśń na truskawkach - co robić?

Zdarza się, że na truskawkach pojawia się pleśń. Nawet jeśli spleśniała tylko jedna sztuka, lepiej wyrzucić wszystkie owoce z tej samej partii. Pleśń produkuje szkodliwe mykotoksyny, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne.

Nie należy jeść truskawek z pleśnią, nawet jeśli usuniemy spleśniałą część. Mykotoksyny wnikają w cały owoc i są niewidoczne gołym okiem.

Jak bezpiecznie jeść truskawki?

Aby bezpiecznie jeść truskawki, należy:

  • Kupować truskawki z pewnego źródła.
  • Dokładnie myć truskawki przed jedzeniem.
  • Przechowywać truskawki w lodówce i zjeść je w ciągu 1-2 dni.
  • Wyrzucać truskawki z pleśnią.

Stosując się do tych prostych zasad, możemy cieszyć się pysznym i zdrowym smakiem truskawek bez obaw o zatrucie pokarmowe.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także