PrzepisZupyWszyscy myśleli, że oszalałam. Po spróbowaniu każdy prosił o przepis

Wszyscy myśleli, że oszalałam. Po spróbowaniu każdy prosił o przepis

Zupa kalafiorowa.
Zupa kalafiorowa.
Źródło zdjęć: © Getty Images
10.05.2024 10:17

Zupę kalafiorową znają niemal wszyscy. Gotuję ją często szczególnie teraz, gdy na ryneczku pojawiają się pyszne, świeże warzywa. Tradycyjny przepis podkręcam jednak jednym prostym dodatkiem.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, zabielona słodką śmietanką, to smak mojego dzieciństwa. Chętnie wracam do tego przepisu - moja rodzina również uwielbia to danie. Stawiam jednak na nietypowy dodatek - świeżą miętę. Nadaje ona świeżości i lekkiej pikanterii, która doskonale równoważy kremową konsystencję zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa kalafiorowa z miętą

Uwielbiam eksperymenty z nowymi przepisami, jednak domowe receptury zawsze zajmują szczególne miejsce w moim sercu. Wiosną i latem najchętniej sięgam po zupę kalafiorową z marchewką i ziemniakami, najlepiej tymi młodymi. Korzystając z tego, że w ogródku rosną świeże zioła, sowicie okraszam ją pietruszką i koperkiem.

Oleg Bannikov
soup, cauliflower, vegetable, healthy, food, vegetarian, carrot, wooden, meal, lunch, appetizer, diet, dinner, parsley, fresh, gourmet, cream, homemade, cuisine, hot, dish, ingredient, herb, plate, bowl, delicious, table, sour, cabbage, tasty, spoon, vegan
Oleg Bannikov soup, cauliflower, vegetable, healthy, food, vegetarian, carrot, wooden, meal, lunch, appetizer, diet, dinner, parsley, fresh, gourmet, cream, homemade, cuisine, hot, dish, ingredient, herb, plate, bowl, delicious, table, sour, cabbage, tasty, spoon, vegan© zupa kalafiorowa | Oleg Bannikov

Jednego razu z rozmachu zerwałam też trochę świeżej mięty. Postanowiłam dorzucić ją do zupy i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Na początku moi bliscy pukali się w głowę, ale po spróbowaniu zgodnie stwierdzili, że to najlepsza kalafiorowa, jaką jedli.

Składniki:

  • 2 l bulionu lub rosołu,
  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 2-3 marchewki,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • mała garść mięty,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion lub rosół.
  2. Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. W międzyczasie ugotuj różyczki kalafiora.
  4. Połowę z nich dodaj do garnka z zupą, a drugą połowę zblenduj razem ze świeżą miętą. Dzięki temu zupa będzie gęstsza i bardziej sycąca.
  5. Do zblendowanej masy wlej śmietankę, chochelkę wywaru i dokładnie wymieszaj.
  6. Wlej masę do garnka.
  7. Zagotuj całość i dopraw do smaku.
  8. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i wymieszaj.

Pyszna zupa kalafiorowa z orzeźwiającą nutą mięty już jest gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także