PoradyZrób tak z jajkami, gdy przyniesiesz do domu. Będą świeże o wiele dłużej

Zrób tak z jajkami, gdy przyniesiesz do domu. Będą świeże o wiele dłużej

Jak przechowywać jajka?
Jak przechowywać jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.01.2024 18:38, aktualizacja: 06.01.2024 20:01

Jak przechowywać jajka, by wydłużyć ich świeżość? Wytycznych jest kilka, jednak mało kto zwraca uwagę na to, jak ułożone są jajka w wytłaczance. A to, okazuje się, ma wpływ na ich świeżość.

Bez względu na to, czy przechowujesz jajka w wytłaczance, czy innym pojemniku, zawsze zwracaj uwagę na to, by spiczasty czubek jajka skierowany był ku dołowi. Ta metoda przechowywania jajek jest niezwykle skuteczna i pomaga w utrzymaniu ich świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przechowywać jajka? Dzięki tej metodzie przedłużysz ich świeżość

Zazwyczaj to węższa część jajka wystaje z wytłaczanki, natomiast szersza schowana jest wewnątrz opakowania. Odwracając je jednak szerszą stroną do góry, a węższą w dół, wydłużamy ich świeżość. Za tym stoją bardzo proste zasady fizyki: żółtko w tak odwróconym jajku osiądzie dokładnie w środku, z dala od komory powietrznej, a co za tym idzie, dłużej pozostanie świeże.

Pamiętaj również, że jajka nie powinny być przechowywane w pobliżu produktów o silnym aromacie. Jajka mają tendencję do przesiąkania zapachami, więc powinno się je trzymać w osobnych komorach, albo w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Zobacz, jak przechowywać jajka
Zobacz, jak przechowywać jajka © Pixabay

Jak przedłużyć świeżość jajek?

Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, dlatego też powinno się przechowywać je w lodówce, najlepiej w wytłaczance lub misce tak, aby miały stały dopływ powietrza. Nie należy przechowywać jaj w temperaturze pokojowej - jeden dzień w takich warunkach równa się pięciu dniom przechowywania w lodówce.

Nie zaleca się również mycia skorupek jaj przed włożeniem ich do lodówki. Proces starzenia się jajek polega m.in. na rozkładzie białka i witamin oraz jełczeniu tłuszczu. Zjawiska te hamuje naturalna warstwa ochronna pokrywająca skorupkę. Myjąc ją, pozbywamy jajka tej ochrony, tym samym przyczyniając się skrócenia ich świeżości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także