PrzepisKolacjaDodaj pozostałości po świętach do poszatkowanej kapusty. Powstanie pyszny strudel

Dodaj pozostałości po świętach do poszatkowanej kapusty. Powstanie pyszny strudel

Strudel w wytrawnym wydaniu? Czemu nie!
Strudel w wytrawnym wydaniu? Czemu nie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | noirchocolate
02.01.2024 17:55, aktualizacja: 02.01.2024 18:36

Po świętach zostało sporo jedzenia i nie masz pomysłu co z nim zrobić? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które świetnie sprawdzi się w każdej kuchni.

Na pewno znasz powiedzenie: "święta, święta i po świętach". Za nami kulminacyjny punkt grudniowo-styczniowego świętowania. Chyba zgodzisz się ze mną, że okres tem był wypełniony po brzegi wieloma spotkaniami z bliskimi osobami oraz pysznymi potrawami?

Z drugiej strony w lodówce z pewnością zostało sporo jedzenia po wspólnym biesiadowaniu i jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać je w kreatywny sposób, przychodzę z pomocą. Okazuje się, że na bazie pozostałych resztek można przygotować genialne danie, które zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Cała rodzina będzie zachwycona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Strudel w wytrawnym wydaniu

Choć strudel kojarzy się głównie ze słodkim wydaniem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę z nim poeksperymentować w kuchni. Ja zazwyczaj przygotowuję go z jabłkami, rodzynkami i orzechami. Jak się jednak za moment przekonasz, przepis ten można przygotować w zupełnie innej odsłonie. W tym przypadku chodzi o wytrawną formę, która sprawdzi się zarówno w roli smacznej przekąski, jak i ciekawej kolacji. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Z dzisiejszym patentem w szybki i prosty sposób wykorzystasz resztki po świętach i sylwestrze, tym samym nic się nie zmarnuje. Otrzymana kombinacja smakowa też z pewnością każdego zachwyci. Oczywiście możesz ją lekko zmodyfikować w zależności od stanu lodówki. Ale jedno jest pewne, efekt końcowy na pewno będzie zachwycający!

Bazą dzisiejszego przepisu jest ciasto filo
Bazą dzisiejszego przepisu jest ciasto filo© Adobe Stock | Alexandr Milodan

Przepis na strudel z resztkami po świętach

Z racji, że świąteczne memu w głównej mierze składa się z kapusty, suszonych grzybów i mięsa, to właśnie te składniki będą stanowić bazę całego dania. Oczywiście w dzisiejszym przepisie nie zabraknie aromatycznych przypraw oraz genialnego ciasta filo. A, że ostatni produkt bez problemu możesz kupić w gotowej wersji, praca w kuchni przebiegnie dużo szybciej i sprawniej.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo,
  • ¾ główki poszatkowanej kapusty, 
  • 4 garście suszonych grzybów,
  • 250 g boczku lub innego rodzaju mięsa oraz wędlin, które zostały po świętach,
  • ¼ kostki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • kminek do posypania
  • przyprawy: majeranek, sól oraz pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów. Następnie poszatkuj kapustę, po czym obierz i podziel na mniejsze kawałki cebulę. Nie zapomnij też pokroić drobno boczku.
  2. Na palniku ustaw garnek i rozpuść w nim trochę masła. Następnie wrzuć do środka cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty. Jako kolejny składnik w garnku powinien znaleźć się boczek
  3. Po chwili dodaj do garnka kapustę i smaż powstałą mieszankę przez kilka minut. 
  4. Odsącz namoczone grzyby i poszatkuj je drobno. Dopiero w takiej formie możesz dodać je do garnka. 
  5. Pod koniec gotowania dopraw powstałą mieszankę przy pomocy przypraw. Użyj ich według własnych upodobań smakowych. 
  6. Czas zająć się ciastem filo. Składa się ono z kilku cienki warstw, które należy ze sobą połączyć. Aby było to możliwe, roztop masło i przy pomocy pędzelka rozprowadź je bezpośrednio na każdym arkuszu ciasta filo. Po czym ułóż każdy taki arkusz jeden na drugim.
  7. Na gotowym cieście rozprowadź wcześniej przygotowany farsz i złóż w strudel. Pamiętaj, aby całą konstrukcję dobrze zabezpieczyć. W przeciwnym wypadku umieszczony w środku farsz może po prostu wypaść. 
  8. Gotowy strudel przełóż do formy do pieczenia. Następnie rozprowadź na nim roztrzepane jajko, dzięki czemu przyszłe danie nabierze złocistych rumieńców. Nie zapomnij też o kminku, który możesz rozsypać na wierzchu strudla.
  9. Tak przygotowany strudel włóż na koniec do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także