PrzepisZapiekankiKwiaty cukinii nadziej farszem i zapiecz. Zrobią furorę na stole

Kwiaty cukinii nadziej farszem i zapiecz. Zrobią furorę na stole

Kwiaty cukinii  - Pyszności
Kwiaty cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
07.05.2024 11:08, aktualizacja: 07.05.2024 13:34

Chociaż częściej sięgamy po owoc cukinii, to na naszą uwagę zdecydowanie zasługują również jej kwiaty. Delikatny przysmak rozkochał w sobie Włochów - czas, aby podbił serca również wśród Polaków.

Kwiaty cukinii to prawdziwy rarytas w kuchni. Choć w Polsce nie są tak powszechnie znane jak we Włoszech, warto po nie sięgnąć. Najprostszym i najpewniejszym sposobem jest samodzielne wyhodowanie cukinii na balkonie lub w ogródku. Cukinia jest łatwa w uprawie i niewymagająca specjalnych warunków. Gdy pojawią się na niej kwiaty, zbierz je i przygotuj pyszną zapiekankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kwiaty cukinii faszerowane szpinakiem

Kwiaty cukinii najlepiej smakują nadziane. Pomysłów na farsz jest cała masa - jedni stawiają na ricottę, inni wybierają ser kozi. Kwiaty można również smażyć w cieście naleśnikowym czy też dodawać do zup. Są delikatne, więc najlepiej wykorzystać jak najszybciej po zerwaniu lub zakupie. Dłuższe przechowywanie może prowadzić do ich więdnięcia i utraty aromatu.

Zapiekane kwiaty cukinii - Pyszności
Zapiekane kwiaty cukinii - Pyszności© Królestwo Garów

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje, by kwiaty cukinii nadziać szpinakiem oraz ryżem i zapiec wraz z parmezanem i beszamelem. Taka zapiekanka zdecydowanie zrobi wrażenie na twoich bliskich. Jest piękna i przede wszystkim pyszna.

Składniki:

  • 20 - 25 kwiatów cukinii męskich,
  • 200 ml ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g szpinaku,
  • 4 łyżki masła,

Beszamel


  • 40 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj posiekaną drobno cebulę.
  2. Oprósz ją cukrem oraz solą i podsmaż chwilę.
  3. Dodaj ryż, wlej 300 ml wody i zagotuj.
  4. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
  5. Szpinak dokładnie opłucz.
  6. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj osuszony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj gałkę muszkatołową oraz sól.
  7. Podsmażaj przez 3 minuty.
  8. Usmażony szpinak pokrój i dodaj do ugotowanego ryżu. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Kwiaty cukinii napełnij farszem i zawiń końce. Ułóż w formie wysmarowanej masłem.
  10. Przygotuj beszamel. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmaż. Wlej mleko, mieszając całość, aby nie było grudek. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje i dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
  11. Beszamelem zalej ułożone w naczyniu kwiaty i posyp całość startym parmezanem.
  12. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Kwiaty z cukinii faszerowane szpinakiem i ryżem - Pyszności
Kwiaty z cukinii faszerowane szpinakiem i ryżem - Pyszności© Królestwo Garów

Gotową zapiekankę podziel na porcje i nałóż na talerze. Smacznego!

Źródło artykułu:Królestwo Garów
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także