PrzepisCiastkaMoja babcia robiła je w PRL na okrągło. Dziś mało osób o nich pamięta

Moja babcia robiła je w PRL na okrągło. Dziś mało osób o nich pamięta

Ciastka ziemniaczki - Pyszności
Ciastka ziemniaczki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.05.2024 10:44

Zanim świat usłyszał o kulkach mocy Anny Lewandowskiej, nasze babcie kulały swoje własne ciasteczka. Przepis mojej babci krąży w rodzinie od wielu lat. Dziś mało osób pamięta o tym prostym deserze.

Zrobienie czegoś z niczego to prawdziwa sztuka. Do perfekcji opanowały ją nasze mamy i babcie, które musiały mocno kombinować w czasach PRL. Z krótkiej listy dostępnych produktów potrafiły tworzyć nie lada przysmaki. Blok czekoladowy czy szyszki z ryżu preparowanego kojarzą niemal wszyscy, a i dziś ten przepis całkiem chętnie odtwarza się w domach. Przepis na ciastka ziemniaczki pokrył się jednak kurzem. Najwyższa pora przypomnieć sobie o tym pysznym deserze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka ziemniaczki bez pieczenia

Ciastka ziemniaczki to prosty i pyszny przepis, który szybko przywoła słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Swoją nazwę zawdzięczają oczywiście swojemu wyglądowi. Okrągły kształt i dodatek kakao zamieniają je w małe, słodkie ziemniaczki. Możesz nadziać je również na długi patyk i zamienić w popularne na słodkich stołach cake popsy.

Ciastka ziemniaczki możesz podać również w eleganckiej formie
Ciastka ziemniaczki możesz podać również w eleganckiej formie© Canva

Przygotowanie ciasteczek ziemniaczków jest dziecinnie proste - nie wymaga pieczenia, a składniki z pewnością masz już w swojej szafce. Wystarczy połączyć pokruszone herbatniki lub biszkopty z masłem, kakao, cukrem pudrem i aromatem, a następnie uformować z masy kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub orzechach. Możesz sięgnąć również po kolorowe posypki - często zalegają w szafkach po świątecznych wypiekach.

Składniki:

  • 3 opakowania herbatników,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • wiórki kokosowe lub kolorowe posypki,
  • 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.
  2. Do ubitego masła dodaj pokruszone herbatniki, kakao oraz spirytus. Dokładnie wymieszaj. Możesz dorzucić również bakalie i posiekane orzechy.
  3. Z powstałej masy uformuj kuleczki i obtocz je w posypce lub wiórkach kokosowych.

Ekspresowe ciasteczka bez pieczenia są już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także