PrzepisDeseryNajlepszy deser na zimno z mascarpone. Kupne lody się nie umywają

Najlepszy deser na zimno z mascarpone. Kupne lody się nie umywają

Deser z mrożonego mascarpone. Najlepszy na lato
Deser z mrożonego mascarpone. Najlepszy na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | photocrew
09.05.2024 09:09, aktualizacja: 09.05.2024 14:23

Po pierwszym kęsie tego smakowitego deseru będziesz owładnięty myślą o jego smaku. Od tego wprost nie można się oderwać. A wszystko za sprawą mascarpone, śmietanki i odrobiny świeżych owoców. Ten przepis na pewno przyda ci się na nadchodzące lato!

Kiedy wskaźnik termometru przekracza dwadzieścia stopni, wszyscy uznajemy, że sezon na lody właśnie się rozpoczął. Na mieście niczym grzyby po deszczu wyrastają budki, w których możemy skosztować słodkich mieszanek owocowych popularnych producentów. Jeszcze nie tak dawno był to też czas, w którym na ulicach dało się słyszeć charakterystyczną i legendarną melodię furgonetki z lodami. Ale to już było...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorąc powyższe pod uwagę, nie powinien nikogo dziwić fakt, że ochota na lody nie mija nam właściwie przez cały sezon wiosenno-letni. A czy zawsze trzeba wychodzić na miasto i wydawać tam po 9 złotych za gałkę? Niekoniecznie! Dzisiaj chcemy ci zaprezentować smakowity deser z mrożonego mascarpone. Te domowe, śmietankowo-kremowe lody to jeden z naszych ulubionych patentów na poczucie się jak na wakacjach we Włoszech... bez kupowania biletów.

Letni deser z mascarpone

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g śmietanki,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 szklanka owoców: truskawek i borówek.
Deser z mascarpone i śmietanki przygotujesz w kilka chwil
Deser z mascarpone i śmietanki przygotujesz w kilka chwil© Pixabay | pcdazero

Sposób przygotowania:

  1. Serek mascarpone umieść w misie blendera. Dodaj śmietankę, syrop klonowy (oczywiście możesz też użyć zwykłego cukru lub słodzika), esencję waniliową. Całość zmiksuj na gładko.
  2. Owoce umyj, truskawki pozbaw szypułek. Jeśli chcesz, skorzystaj z innych ulubionych letnich darów. Tu możliwości ogranicza tylko i wyłącznie twoja kreatywność. Może jagody? Maliny? Ananas? Daj nam znać, jaki masz na to pomysł!
  3. Owoce pokrój w mniejsze kawałki i wmieszaj w masę. Następnie przelej uzyskaną mieszankę do pojemników i włóż do zamrażarki. Po około 4-5 godzinach w mroźni będzie już na ciebie czekał pyszny deser mascarpone. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także