Placki z dyni jeszcze nie były tak puszyste. Nie nadążysz z nakładaniem dokładek

Placki z dyni jeszcze nie były tak puszyste. Nie nadążysz z nakładaniem dokładek

Placuszki dyniowe puszyste jak chmurka
Placuszki dyniowe puszyste jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
23.10.2023 16:15, aktualizacja: 17.01.2024 15:44

Dzięki prostemu trikowi przygotujesz idealne placuszki dyniowe. Lepszych w życiu nie jadłam. Niebo w gębie!

W jesiennym menu nie może zabraknąć genialnej dyni. I nie chodzi tu tylko o fakt, że kojarzy się ona przede wszystkim z jesienią. To dopiero początek. Dynia po prostu genialne smakuje. Co więcej, na jej bazie można przygotować całą masę przepisów, zaczynając od zupy krem, kończąc na smacznych wypiekach. 

A jeśli dodamy do tego, że warzywo to ma dużo wartości odżywczych cennych dla zdrowia, to już w ogóle jesteśmy w domu. Dlatego też tym bardziej warto znać patent dzięki, któremu wyczarujesz idealny obiad na bazie dyni. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki dyniowe puszyste jak chmurka

Dziś przychodzę do ciebie z czymś naprawdę wyjątkowym. Otóż mam sprawdzony przepis na szybki, prosty i przede wszystkim smaczny obiad w jesiennym klimacie. Placuszki dyniowe to idealne rozwiązanie na rodzinny posiłek w środku zapracowanego tygodnia. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Jednocześnie zdradzę ci genialny patent, dzięki któremu twoje placuszki nabiorą mega puszystości. Będą dosłownie tak puszyste jak chmury na niebie! 

Dynia sprawdzi się w każdej kuchni
Dynia sprawdzi się w każdej kuchni© Adobe Stock | photocrew

Jak zrobić dyniowe placuszki krok po kroku?

Okazuje się, że genialne efekty uzyskasz dzięki wykorzystaniu do przepisu dyniowego purée w pieczonej wersji. Dzięki takiemu dodatkowi struktura placuszków będzie puszysta i delikatna. Co więcej, na takiej kombinacji skorzysta też końcowy smak placuszków. Będą po prostu przepyszne!

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • ¼ szkl. cukru,
  • 450 g pieczonego purée z dyni,
  • 60 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania dyniowego purée. I nie martw się na zapas, bo nie jest to wcale skomplikowane zadanie. Całą pracę praktycznie wykona za ciebie piekarnik i blender. 
  2. Przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Następnie połącz ją z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem oraz solą. 
  3. W osobnej misce wymieszaj jajka i mleko. Do miski dodaj też purée. 
  4. Do mokrej mieszanki zacznij dodawać stopniowo suche składniki. Jednocześnie energicznie mieszaj zawartość miski, aby produkty dobrze się połączyły i stworzyły idealną całość.
  5. Kiedy już uzyskasz zadowalające efekty, rozgrzej i natłuść patelnię. Następnie smaż na niej małe placuszki z obu stron po 4-5 minut. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, czy w twojej kuchni już pojawiła się w tym sezonie pyszna dynia. Jeśli tak, to w jakim wydaniu?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także