PrzepisKuchnia indyjskaW piątki przygotowuję indyjskie kotleciki. Na jednej dokładce się nie kończy

W piątki przygotowuję indyjskie kotleciki. Na jednej dokładce się nie kończy

Indyjskie kotleciki - Pyszności
Indyjskie kotleciki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
22.03.2024 08:51, aktualizacja: 22.03.2024 11:49

Indyjskie kotleciki ziemniaczane to pyszny przepis na aromatyczny obiad bez dodatku mięsa. Proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne kulki podbiją serca zarówno miłośników kuchni indyjskiej, jak i tych, którzy szukają nowych smaków.

Kuchnia indyjska kusi bogactwem przypraw i aromatem. Nie brakuje w niej również propozycji na dania wegetariańskie, które zachwycają wyjątkowym smakiem. Jedną z moich ulubionych potraw są aloo tikki, czyli proste kotleciki z ziemniaków i zielonego groszku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Indyjskie kotleciki ziemniaczane

Te aromatyczne kotleciki sprawdzą się na wiele okazji. Idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe lub kolacja, ale też jako pikantna przystawka na imprezę. Możesz je podawać z ryżem, chlebem naan lub sałatką. W moim domu wykorzystuję re również do przygotowania wegetariańskich burgerów.

Wegetariańskie burgery z indyjskimi kotlecikami - Pyszności
Wegetariańskie burgery z indyjskimi kotlecikami - Pyszności© Canva | vm2002

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 200 g zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kminu,
  • ok. 3 cm kawałek imbiru,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 cebule dymki,
  • kolendra,
  • 3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od starcia imbiru, a następnie siekam chilli, cebulę, czosnek, natkę kolendry i szczypiorek.
  2. Na patelni szklę cebulę, czosnek i chilli. Robię to na niedużej mocy palnika, aby nic nie przypalić.
  3. Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w mundurku. Odstawiam do wystudzenia.
  4. Po ostudzeniu obieram i rozgniatam tłuczkiem.
  5. Marchewki kroję w drobną kostkę, a do ziemniaków dodaję zielony groszek (najlepiej z mrożonki), starty imbir, podsmażone warzywa, kmin, garam masala, posiekaną kolendrę, szczypiorek i mąkę.
  6. Z powstałej masy formuję niewielkie kulki (około 3-4 cm średnicy), które następnie spłaszczam dłonią.
  7. Obtaczam je w bułce tartej i wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem.
  8. Smażę je, aż apetycznie się zarumienią.

Te małe cuda zachwycą każdego miłośnika egzotycznych smaków. Są tanie, proste w przygotowaniu i mają w sobie tyle aromatu, że nie sposób się nimi nie zachwycić.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także